Díszítsd otthonod mozaikkal!

A technikának hála, bárki díszítheti otthonát mozaikkal, ami pedig valamikor az előkelőségek palotáit, fürdőit ékesítette. Nem volt könnyű dolguk a korabeli mestereknek, amikor mozaikkal borították a padlót, a falakat, hiszen a színeket, mintákat sok tízezer apró darabkából egyenként válogatták össze, hihetetlen türelemmel. Annak azonban, aki manapság mozaikot szeretne használni, segítségére siet a modern technológia és a számítógépes tervezés.

2009.08.05. 12:08
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az üvegmozaik és használata

Sokféle minőségű, színű – és persze árkategóriában is nagyon különböző – üvegmozaik kapható. Az általában 2×2 cm-es darabkákat legtöbbször 30×30 cm-es négyzetekben, hálóra felragasztva, burkolásra előkészítve vásárolhatjuk meg, ami igencsak megkönnyíti a lerakási munkát: az előkészített, ragasztóval megkent felületre egyszerűen felsimíthatók a darabok.

– Ragasztóból ne használjunk sokat, mert ha túl vastag réteget kenünk fel, kibuggyanhat a kis kockák közül, és elcsúfítja a felületet.

– Méretre igazításuk szinte gyerekjáték, a hálót ollóval vagy sniccerrel könnyen elvághatjuk.

– Nagyon kell viszont ügyelnünk a fugázásnál, hogy a munka után a felületen esetlegesen szétkenődött anyagot gondosan takarítsuk le.

– Üvegmozaikból kapható egyszínű, illetve vegyesen kevert, de léteznek fémmel futtatott, színjátszós termékek is. A hagyományos kis kockákból álló mozaikokon kívül léteznek rendhagyó formájúak is: üveggyöngyökhöz hasonlóak, félgömb vagy téglalap alakúak is.

Csempe mozaik

A csempegyártók is előszeretettel alkalmazzák a mozaiktechnikát dekorcsempék, díszítőelemek gyártásakor. A kisebb darabokra felkockázott, hosszú csíkokra szeletelt, vagy éppen kis téglalapokra osztott kerámiamozaikot – az üvegmozaikhoz hasonlóan – forgalmazhatják hálóra felragasztva is.

Léteznek azonban olyan kerámiatermékek, amelyek valójában hagyományos csempék, de mart mintával, lézerrel osztották fel kisebb darabokra őket. Ezeket ugyanúgy kell felrakni, mint az egyszerű csempét.

Fugázáskor azonban telibe kenik őket, és a fugaanyag a kis közökben is megköt, így valódi mozaiknak látszó felület jön létre.

A kerámiamozaik darabkák mérete az 1×1 centistől az akár 5×5 vagy még nagyobb darabokig terjedhet. A 10×10-es lapocska már önálló csempének számít. A kerámiamozaik előnye a nagy szín- és méretválaszték, valamint az, hogy könnyen találhatunk olcsóbb, mégis igényesebb variációt is belőle.

Mozaik a természetből

Készítenek mozaikot folyami kőből, valódi kavicsokból, de kagylókból és szilánkokra tört csempékből, sőt fémből, vagy akár mintás porceláncserepekből is. Megjelenése lehet klasszikus, ókori kultúrákat idéző, de fiatalos, modern, vagány is, sőt, valódi műalkotások születhetnek belőle. Mindez attól függ, hogy milyen környezetbe szeretnénk megjelentetni a mozaikot. Nem mindegy az sem, hogy nagyobb felületeket akarunk-e beborítani, vagy inkább csak díszítünk mozaikkal más burkolatokat, esetleg kisebb felületen, valami feltűnő dekorációként alkalmazzuk. Ha egyszerűbb mintát tervezünk, kirakásával akár házilag is megpróbálkozhatunk, ám bonyolultabb képek esetén feltétlenül kérjük szakember segítségét, esetleg számítógépes tervezést.

Dekoráljunk!

Ha a falburkolatot szeretnénk érdekesebbé tenni mozaikbetéttel, szinte kínálkozik az ötlet: helyettesítsünk vele egy míves szőnyeget. Akár egy valódi perzsaszőnyeget is lemásolhatunk, de felhasználva néhány jellegzetes motívumot, egyedi fantáziaszőnyeg is készülhet. Ez esetben azonban ne vágjunk bele egyedül se a tervezésbe, se a kivitelezésbe. Nem kis költségű egy ilyen alkotás, ám a hatás garantáltan rendkívüli. Ráadásul felrakás után – ellentétben a valódi szőnyegekkel – nem igényel túl sok törődést sem.

Tökéletes megoldást jelenthet a mozaikberakás egy-egy falszakasz kiemelésére, hangsúlyozására, vagy egy megunt enteriőr színesítésére. Használhatjuk a vizeshelyiségben, de akár a szobában is. Egy színes vagy éppen textúrájával ható mozaikfelület bensőséges, vidám, sőt, extravagáns hangulatot teremthet. Ráadásul a mozaikok nemcsak síkban, de térben is kiadhatnak mintázatot, hiszen a különböző magasságú, alakú, vagy éppen ívesen legömbölyített darabkák plasztikusak, reliefekhez hasonlók is lehetnek.

A mozaikoknak hála egy falszakaszt akár igazi képzőművészeti alkotással is díszíthetünk. Lehet egy kép egyedi vagy másolat is, ne felejtsük el azonban, hogy mozaikfreskónk helyhez kötött, a lakáshoz szervesen kapcsolódó dekoráció, így mindig az adott épület, enteriőr stílusához, színvilágához igazodjunk. Vigyázzunk, hogy milyen képet rendelünk, ne legyen giccsesbe hajló vagy öncélú, semmihez sem köthető látványelem. Mielőtt véglegesen igent mondunk, feltétlenül kérjünk róla valamilyen színes, életnagyságú nyomatot, és próbáljunk a tervezett helyre egy kicsit együtt élni vele.

Aki nem szereti a megváltoztathatatlan, végleges megoldásokat, annak megfelelő lehet, ha a mozaikot – festményhez hasonlóan – egy lapra ragasztja fel, így azt bárhol felhasználhatja a térben. Ugyanígy dekoratív, ha egy asztal lapját, tükörkeretet, munkapultot vagy más, mobil berendezési tárgyat díszítünk fel ragasztó és mozaikdarabkák segítségével.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Tedd otthonosabbá a kéglid!

Így add ki a lakásodat!

Trükközz kontrasztokkal az otthonodban!

Minden, ami lakberendezés!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty