2009.09.28.@ 14.09

Legyen győztes a mosolyod!

A ragyogó fogsor már régen nem csupán esztétikai kérdés: a jó közérzet és a sikeresség feltétele is. A dentálkozmetika és az esztétikai fogászat igyekszik minden lehetséges módon kielégíteni a növekvő igényeket.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A természet csak keveseket áldott meg tökéletes fogakkal, pedig egy önfeledt, szép mosollyal lenyűgözheted a környezetedet. Egy kutatás szerint az emberek többsége ugyanolyan fontosságot tulajdonít beszélgetőpartnere fogsorának, mint annak, hogy ápolt, rendezett-e a külseje. Ez alól természetesen a HR-menedzserek sem kivételek: egy felmérés kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a személyzetisek az állásinterjúkon a jelentkező fogsorát nézik meg először, és fontosabb pozíciókat nemigen lehet megszerezni ápolt fogak nélkül. A téma már sok száz évvel ezelőtt is foglalkoztatta az embereket. A hátborzongatóan pontos jóslatairól ismert Nostradamus például összeállított egy fogfehérítő keveréket, amelyet sárkányvérből, fehérborkőből és vörös korallból kevert ki. A bizarr kotyvalék méregdrága volt, és nyilván egyáltalán nem hatott. A mai, valóban hatékony módszerek viszont már nem csupán a leggazdagabbak számára elérhetők. Fontos alapszabály azonban, hogy a fehérítés nem csodamódszer: mindenekelőtt a fogak egészségügyi kezelését kell elvégeztetni (fogkő leszedése, lukak betömése), csak utána érdemes az esztétikai beavatkozásokra költeni.

Nem elég fehér?

Ha a fogsoroddal, a fogaid állapotával elégedett vagy, de a fogaid öröklött, vagy életmódodból következő színével kevésbé, a fogfehérítés a megoldás. Számos módszer létezik, de óvatosnak kell lenned a kezelés kiválasztásánál. A lézer és a meleg fényt kibocsátó plazmalámpa hosszú távon érzékenységhez vezethet, az UV-lámpa agresszív sugarai pedig akár sérüléseket is okozhatnak. A lágy, kék fényt kibocsátó lámpa és fehérítő gél a legbiztonságosabb és a leghatékonyabb – ezt számos német és amerikai kutatás is bizonyította. Egy fogfehérítő kezelés mindössze egy órát vesz igénybe, hatása öt-tíz évig tart – ez attól is függ,  utána hogyan bánsz a fogaiddal, rendszeresen és helyesen ápolod-e őket. A kezelések az alkalmazott technológiától és a rendelő árszabásától függően ötven- és százezer forint közötti összegbe kerülnek.


Nem elég egyenes?

Előfordulhat persze, hogy egy fogfehérítés még nem oldja meg a problémáidat. Rengeteg gyerek szenved a fogszabályzójával, de megéri a korai kellemetlenség, mert az összevissza álló fogakat érdemes minél korábban rendbe szedetni. Ha kiskorodban nem került sor erre, ma már bármilyen életkorban korrigálhatod ezt a szépséghibát. Egy-másfél év alatt a legcsálébb fogsor is kiegyenesíthető. Egy ilyen kezelés nem olcsó mulatság, 200-400 forintot elérhet.

Nem elég szép?

Sok embernek van gátlása egy-egy letört fogsarok, vagy a már fogfehérítéssel sem korrigálható elszíneződések miatt. Nekik például a kerámiapótlás vagy a speciális, vékony korona, az úgynevezett porcelánhéj felhelyezése jelenthet megoldást. A foghíjak pótlása is nagy változáson ment keresztül: míg korábban hidakat építettek, ma egyre elterjedtebb a fogbeültetés, melynek során műgyökeret ültetnek be az ínybe, és erre kerül a felépítmény. Igen bonyolult, ám hosszú távra szóló beavatkozás, ennek megfelelően nem is olcsó: csak maga az alap 150 000 forint.

A fogorvoslás elképesztő fejlődésen ment át az utóbbi néhány évtizedben. Amalgámtömést szinte már egyáltalán nem használnak, és míg korábban a szuvasodások ellátása volt a cél, ma már az esztétikai szempontok is előtérbe kerültek. A közhiedelemmel ellentétben a fogak rendbetételének legfőbb akadálya nem a pénz – igaz, egy komoly kezelés sokba kerülhet, de nem megfizethetetlen -, sokkal inkább az idő, és a kezeléstől való félelem. Pedig érdemes időt szánni a teljesen fájdalommentes kezelésekre, melynek során a páciens mosolyát újjávarázsolják, és így sokkal felszabadultabbá, magabiztosabbá válik.

További cikkekért látogass el a HotDog oldalára!

Fotó: profimedia.hu

További szépség cikkek:

 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty