2009.10.14.@ 09.10

Striakezelés házilag

Ha már egy tucat narancsbőr elleni krémet próbáltál ki a csípődön és a combodon megjelenő fránya csíkokra, és mégsincs semmi hatása, akkor eláruljuk, hogy nem a krémmel van a hiba. Nem csoda, hisz ezt a bőrproblémát nem narancsbőrnek hívják, hanem striának. A Cosmo.hu most megmutatja, hogy hogyan veheted fel a harcot ellene!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Narancsbőr vagy stria?

 
Ideje tisztázni a két fogalmat, ugyanis legtöbben összekeverik egyiket a másikkal. Mindkét esetben a probléma a hámréteg alatt található kötőszövet rugalmasságának elvesztéséből adódik. A narancsbőr kialakulásáért a laza kötőszöveti sejtállományba lerakódó zsírszövet felel. A narancsbőr esetében tehát két célt kell kitűzni: megakadályozni a zsírszövet felhalmozódását, és feszesíteni a bőrt.
 
A striát a kötőszövetet alkotó rostok elszakadása okozza, ami terhesség, hirtelen testsúlyváltozás vagy a serdülőkorban bekövetkezett gyors növekedés miatt alakulhat ki. Ekkor jelennek meg a testszerte megtalálható, függőleges irányban kialakuló, kezdetben sötétvörös csíkok, amelyek az idő múlásával halványodnak csak el. A stria kezelésével kapcsolatban sajnos van egy rossz hírünk. Az orvostudomány még nem találta fel a hatásos ellenszert, azaz ha egyszer megjelent rajtunk valahol, akkor azt teljesen eltüntetni nem lehet. Nem kell azonban rögtön kétségbe esni, hisz ezek a csíkok idővel elhalványulnak és összehúzódnak, míg végül alig látszódnak. A már kialakult stria kezelésével kapcsolatban tehát a legfontosabb feladat a bőrfeszesítés és a csíkok halványítása.
 
Bőrfeszesítés
 
A leghatásosabb ellenszer a megelőzés. No de mit tegyünk akkor, ha már réges-régen striacsíkok sokasága lepi el hasunkat vagy csípőnket? A kulcsszó a bőrfeszesítés.
 
  • Igyál naponta legalább 1,5-2 liter vizet, amely segít megőrizni a bőr feszességét!
  • Mindig használj bőrfeszesítő tusfürdőt és testápolót! A rendszeres használat jótékony hatással van a feszességre.
  • A masszázs nemcsak ellazulni segít! Kérd meg masszőrödet, hogy bőrfeszesítő krémet használjon, ugyanis masszázskor a krém a bőr mélyebb rétegeibe is képes behatolni.
 
Szigorú testsúlykontroll
 
Érdemes a testsúlykontrollt szigorúan venni, hisz a stria általában a hirtelen hízás vagy fogyás következménye. Ha komolyabb fogyókúrába vágod a fejszédet, akkor fordulj bátran szakemberhez! Egy dietetikus sokat segíthet az egészséges étrend kialakításában, amelynek a következménye nem a hirtelen leadott felesleg, hanem a lassú, ámde garantált testsúlycsökkenés. Ha ezt kiegészíted valamilyen sporttal (amiben szintén kérd szakember segítségét), akkor biztos, hogy a stria megjelenésének lehetőségét minimalizálod. A sport a testsúlykontrollban, így a stria megelőzésében is kulcsszerepet játszik. Amennyiben az aktív sport valamilyen ok miatt nem ajánlott, úgy érdemes egy gyógytornásszal konzultálni, hisz a mozgás csodákra képes!
 
Tudtad-e?
 
  • A közhiedelemmel ellentétben a stria férfiakat érintő probléma is. Tehát érdemes odafigyelni párod bőrére! Sajnos a pasik többsége nem áldoz elég időt a testápolásra, így nekünk jutott osztályrészül, hogy az ő bőrüket is kezelésbe vegyük.
  • Vannak lányok, akik képesek úgy ledobni 20 kilót, hogy meg sem látszik rajtuk. Mások 4-5 kilós fogyás mellé legalább ennyi csíkot is magukénak tudhatnak. A striák kialakulásában nincsen törvényszerűség, a genetikai hajlam a legmeghatározóbb tényező.
  • Minél frissebb egy stria, célszerűbb annál hamarabb kezelésbe venni, mert ilyenkor megakadályozhatjuk a csík további növekedését.
 

 

 

Címkék: házilag striakezelés

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty