2009.12.07.@ 11.12

Hódíts az illatoddal!

Te is rajongasz a különféle parfümök iránt és mindent elkövetsz, hogy a leginkább hozzád illő illattal borítsd be a testedet? Tudj meg kicsit többet arról, hogy miből is készülnek ezek az andalító aromák!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Egy kis történelem

A parfüm szó a latin „per fumum” kifejezésből ered, azt jelenti „a füstön át”. Múltja nagyjából 5000 éves. A kezdetekben növényi olajokat, a fák gyantáit, tömjént alkalmaztak a vallási szertartásokhoz, a halottak balzsamozásához. Később megjelent az igény arra is, hogy a különféle illatokat a saját testükön is használják. Az alkoholt az arabok vezették be a szépségiparba, majd az illatos vizek használata az egész iszlám világban elterjedt. Germániában gyógyfüveket alkalmaztak, Izraelben divat volt a füstölők, illatos kenőcsök használata. Babilonban folyt a régi időkben a legélénkebb parfümkereskedelem. Már akkor ismerték a mirtuszt, a borókát, cédrust vagy a fenyőgyantát. A különleges, egyedi illatok minden korban az ápoltságot és az egyén ízlését tükrözték.
 
Az elmúlt évtizedekben hatalmas növekedést mutat a parfümgyártó cégek száma, már nem csupán a leghíresebb tervezők egyedi illatai közül választhatunk. Sok neves sztár, sportoló rendelkezik saját kreációval. Napjainkban nem csak maga az illat, hanem az összetevők, és azok hatásai is különleges jelentőséggel bírnak. Az alapanyagok gondos, sokszor hónapokig tartó megválogatásának köszönhetően számtalan illat közül választhatunk, attól függően, hogy épp mire van szükségünk: nyugtató, energetizáló, frissítő, vadító, bódító hatást kelthetünk a viselésükkel.
 
Ahol kezdődik az illatod
 
Az egyéniséget illatban megfogni különleges és hosszadalmas alkotói folyamatot jelent. Szigorú laboratóriumi körülmények között kísérletezik ki a parfümszakértők a piacokon megjelenő új esszenciákat. Bizonyos arányokat elképzelnek egy koncepcióból, majd összeállítják a képet. Kb. 10 ezer féle alapanyag létezik, ezeket mátrix szerkezetben, bármilyen arányban lehet keverni egymással, éppen ezért a kombinációk száma végtelen.
 
Az egyes illatok elkészítésénél számtalan aromát használnak fel. A parfümök hordozóanyaga általában tiszta etilalkohol, melyben a különféle illatesszenciákat elegyítik. Egy-egy illat akár több tucat összetevőből állhat.
 
A parfümök előállításához szükséges alapanyagok túlnyomó része szintetikus eredetű, a maradék növényi származék. Ha növény, akkor nem feltétlenül kis virágokra kell gondolnod, mert az illatok elkészítéséhez felhasználhatnak különféle gyökereket, leveleket, kéregkivonatokat (például a fahéj) és gyantákat is, melyek kitűnő illathordozók.
 
Ami meglepő, hogy olykor állatokból is nyernek alapanyagokat, például a pézsma – ami egy himalájai szarvasféle – mirigyváladéka is alkalmas erre. Sokszor használják fel a kasztoreum (egy hódfajta) mirigyváladékát is. A hódzsír erősen illatos, olajos váladék, ezt a hasi mirigyek termelik. Kissé bizarr a gondolat, hogy egy csillogó és dekoratív üvegcsében egy hód váladéka is fellelhető, mint esszenciális elem, de a végeredmény a lényeg.
 
A legtöbb gyártó cég azonban gondosan ügyel arra, hogy az alkotóelemek ne állatkínzással készüljenek.
 
 A friss illatok, melyeket inkább nyáron érdemes használnod, általában citrusfélékből, mentából állnak. Az egész évben használható könnyed, virágillatú parfümök többnyire levendulából, jázminból, liliomból, rózsából készülnek. Téli időszakban népszerűbbek a melegséget árasztó édeskés illatok.
 
Amíg az alkotó által kreált koncepció érzékelhető esztétikai minőséggé alakul, sok idő telik el. Számtalan, vagy elrontott kísérlet végeredménye, amíg megszületik a ténylegesen szép arány és az üzletekben leemelheted a számodra leginkább tetsző, saját egyéniségedet kiválóan jellemző illatot.
 
Találd meg a hozzád illőt
 
Ha betévedsz egy parfümériába, a látványtól és az illatok kavalkádjától biztosan megszédülsz. Ma már a legtöbb helyen találsz a polcokon kávészemeket, és ha beleszagolsz, tudod közömbösíteni az orrodban uralkodó előző illatot.
 
A testhez álló parfüm kiválasztásánál fontos figyelembe venned az adott évszakot, és esetleg tanulmányozd az alkotóelemeket, mert ha valaki allergiás például valamilyen növényre, nem jó, ha épp olyan illatot választ, melyben koncentráltan jelen van.
 
Léteznek olyan jellegzetes illatok, mint a kókusz vagy a sárgadinnye, melyet a környezetünk nehezebben visel el rajtunk, mint mi saját magunkon.
 
Jól és mértékkel használd
 
Sokan olyan volumenben használják a parfümjeiket, hogy szinte több méteres illatfelhőben úsznak. Saját orrunk egy idő után közönnyel viseltetik a megszokott illat iránt, ezért másokra is tekintettel kell lennünk egy illat viselésekor, különösen, ha valamilyen nagyon intenzívet választunk önkifejezésünkre.
 
A test hajlataiban (csukló, könyök, térdhajlat) illetve a fül mögötti területen vékonyabb a bőröd,          ezért könnyebben párolog az illat. Zuhanyzás után a bőröd melegebb és puhább, célszerű ilyenkor locsolni magadat, mert az illat tartósabb lesz. Soha ne dörzsöld a parfümöd, mert összeroncsolódnak a benne lévő molekulák.
 
Mielőtt megvásárolsz egy parfümöt, ne csupán a tesztercsíkra fújjál, hanem a bőrödre is, mert kis idő elteltével az illat másképp mutatkozhat meg rajtad.
 
Parfüm-személyiségteszt
 
Ha a vidám, üde, virágos illatokat kedveled, romantikus alkat vagy. Szeretsz álmodozni, és vágysz a meleg, balzsamos napfényre. Öltözékedben szereted a lágy, kifinomult stílust, a pasztellszíneket, a természetes alapanyagokat, divatos ékszereket. Odafigyelsz a színekre, az összhatásra. Szerelmi életedben is romantikus vagy, várod az igazit, ám kedveled az igényes, tüzes pasikat. Virágos életkedved másokra is átragad, ezért szeretik és igénylik a társaságodat.
Kedvenc virágillataid: magnólia, liliom, frézia, rózsa, jázmin.
 
Ha a mediterrán gyümölcsök rabja vagy és imádod a citrusféléket szaglászni, nyitott és egyenes jellemmel bírsz. Nem köntörfalazol, nem taktikázol, ami szíveden, az a szádon. Sportos alkatú vagy, a ruházkodásban is előnyben részesíted a kényelmes, laza öltözetet. Lételemed a természet, a mozgás, a kirándulás. Olyan férfire vágysz, aki partnered lehet mindebben.
Kedves illataid: levendula, menta, rozmaring, narancs, citrom, grépfruit.
 
Ha kedveled a vad és egzotikus illatokat, buja, szenvedélyes nő lehetsz, határozott, erős jellem. Ha megjelensz valahol, nem maradsz észrevétlen, ez te is tudod, és nagyszerűen játszol eme képességeddel. Lobbanékony, forróvérű természeted nem tűr ellentmondást, veled nem érdemes vitába szállni. A szerelemben is domináns és érzéki vagy, az ellenállhatatlan nő. Állandó újító és kísérletező kedved megjelenik mindennapi ruházkodásodban, utazásaid célpontjában, és a munkádban egyaránt.
Illataid: fahéj, mandarin, cédrus és a gyümölcsös illatok.
 
Fotó: profimedia.hu
 
 

 
 
Címkék: hódíts illatoddal!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty