2010.01.18.@ 11.01

Szépség mindenáron?

Nem vitás, az egészséges arcpír a célod, amikor a sok ellenérvre fittyet hányva befekszel a szoliba. Most bebizonyítjuk neked, hogy mégiscsak az önbarnító kence a nyerő!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A legújabb kutatások szerint a szoláriumozás ugyanúgy rákkeltő, mint az arzén vagy az azbeszt. Ránézésre a dolog egyszerű: arzénnel sem mérgezed magad, tehát a szoláriumcsöveket is jobb elkerülnöd. Akkor miért nem zár be az összes barnítószalon vendégek híján? Dr. Pfeiffer István bőrgyógyász segítségével igyekszünk eloszlatni a mesterséges napfürdőzéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és önáltatásokat.

Tévhit: „Csak egy kis egészséges barnaságért szolizom.”

Az elején szólunk: ez az, ami nem létezik. „Mivel az UV-sugárzás minden formája a legkisebb mennyiségben is károsítja a bőrt, nem létezik olyan, hogy minimálisan megengedett, vagy még tolerálható szint. A lebarnulás valójában egy védekező folyamat, annak a jele, hogy a bőrt stresszhatás érte, ami ellen megpróbál védekezni – magyarázza a bőrgyógyász. – Szerencsére, tapasztalataim szerint, ma már a nők többsége nem gondolja, hogy a barna bőr egyet jelent az egészséggel.”

Tévhit: „Ha nem égek le, nincs gond.”

Amikor már bevörösödik a bőröd, akkor komoly károsodás érte, ráadásul minden egyes leégés fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ha ez még nem lenne elég, jó ha tudod, hogy a bőröd nem felejt, az azt érő negatív hatások összeadódnak. „A melanoma a bőrrák legagresszívebb fajtája – figyelmeztet Pfeiffer doktor. – Ezt kockáztatja az, aki nem óvja a bőrét a káros sugaraktól. Azzal sem érdemes nyugtatni magunkat, hogy ha csak rövid ideig szoláriumozunk, az nem árt. Valójában az olyan, mintha light cigarettából szívnánk el rendszeresen néhány szálat – ugyanúgy károsít, csak kevésbé intenzíven.” Ráadásul a szolárium UV–A sugarai jóval mélyebbre hatolnak a bőrben, mint a napsugarak, így sokkal nagyobb mértékben fejtik ki roncsoló, sejtkárosító hatásukat akkor is, ha nem leégés a kabinban töltött 5–10 perc vége.

Tévhit: „Az UV-sugárzás jó hatással van a hangulatomra.”

„Nem olvastam még olyan szakirodalmat, orvosi cikket, amely ezt az állítást igazolná – mondja a szakértő. – A természetes fénnyel kapcsolatban ez közismert, de korántsem ugyanez a helyzet a szoláriummal. A lehangoltság ellen szeretnél küzdeni? Jobban teszed, ha kocogsz egyet a szabadban, akkor is, ha épp nem süt hétágra a nap. A fény és a testmozgás megteszik a maguk jótékony hatását.”

A teljes cikket elolvashatod a Cosmopolitan februári számában!

Kapcsolódó cikkek:

Mozgástippek lusta lányoknak

Briliáns szépségtrükkök az újévre

Hódíts az illatoddal!

 

Címkék: mindenáron? szépség

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty