2010.05.26.@ 14.05

Kor és rajz a divat tükrében

Ebben a szezonban a vászon a divat! Nem, most nem a tornacipőkre vagy a lenszoknyákra gondolunk, hanem a festővászonra. Egy ifjú művésznő ugyanis úgy döntött: saját ecsetével – és némi akvarellel – harcol a hazai divatblogokat fenyegető szürkeség ellen…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Amikor néhány hónappal ezelőtt megrendezésre került a divatblogok éjszakája, számos kreatív, grafomán stílusguru mutatta meg, hogy lassan Párizs és London mellett Budapestet is kikiálthatjuk divat-metropolisznak. A kérdés csupán az: nem félő -e, hogy egy ilyen apró városban rövidesen a „sok a fóka, kevés a hal” tipikus esete forog majd fenn. A Street Fashion – azaz utcai divat – oldalak igyekeznek frissek és színesek maradni, de ha valaki igazán ki akar lógni a sorból, annak változatosabb palettát kell bemutatnia… szó szerint.

Művészet, és stílus egy helyen
 
Két éve már, hogy Szabó Klára Petra elindította az Art&Style blogot, amely leginkább abban különbözik a hasonló témájú honlapoktól, hogy ő ahelyett, hogy kattintana egyet a digitális gépével, valódi vásznon festi meg az aszfaltdzsungelben elejtett áldozatait. Számára a téma – prózaian szólva – az utcán hever. Szerinte egy város identitását tökéletesen szemlélteti lakóinak stílusa – ha pedig erről az oldalról közelítjük meg, valójában nem is divatblogot, hanem már-már szubkultúra-magazint szerkeszt.
 
Képeslapok a jövőbe
 
„Nem divat már a nagyregény.” Énekelte egykor a nagy divatdiktátor, Karády Katalin, de ma Lady Gaga korában ez még aktuálisabb: ha elmerülünk a hazai divatblogok virtuális világában, láthatjuk, hogy a legtöbben egyszerűen csak levadásznak egy figyelemfelkeltő, vagy botrányos fotót a világhálóról, és „Mit gondoltok róla?” felütéssel átpasszolják a labdát a közönségnek. Klára esetében azonban minden egyes honlapfrissítést hosszú munkafolyamat előz meg. „Az elmúlt két esztendőben több, mint száz képet festettem.” mondja. „Csak olyanokat festek le, akik inspirálnak, és ilyenkor valójában nem is a ruhájukat, hanem az aktuális hangulatukat örökítem meg.” Talán ennek köszönhető, hogy az Artstyle Blog képeit nézegetve olyan értésünk támad: ezek a festmények néhány évtized elteltével nem csak művészi, de társadalomtörténeti értéket képviselnek majd. Nem egyszerű portrék ezek, hanem sokkal inkább saját generációnk ujjlenyomatai.
 
 

 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty