2010.07.21.@ 11.07

Egzotikus otthon: meríts ihletet Afrikából!

Szereted az élénk színeket, a mesés kelméket, és imádod a tigriseket? Bújtasd otthonod afrikai köntösbe!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A fekete kontinens a lehetőségek és a konfliktusok egyvelege, a sivatagok, szavannák, esőerdők világa, mely ezerarcú népességével és csodás állatvilágával minden turista, vadász és fotós vágyálma. A jó öreg Afrikában keverednek a korok és kultúrák, a stílusához vonzódó enteriőröket maga a kontinens inspirálja.

Művészete már Picasso és Kandinszkij törzsi motívumokat használó alkotásai óta lenyűgöz bennünket. A legnagyobb áttörést Yves Saint Laurent hozta, aki 1970-ben mutatta be a raffiából készült, kagylókkal és fával díszített, Afrikát idéző kollekcióját. A tervezők ihleteiket főként Kenya, Szenegál, Mali és Nigéria tradicionális viseleteiből nyerik, de ebből merített inspirációt az Avatar dizájnere is.

Rendezkedj be törzsi szellemben!

Az afrikai kultúrát nem olyan könnyű otthonodba csempészni, hisz itt számos törzs él, melyek a legkülönfélébb lakberendezési tárgyakat és díszítő elemeket használják. Az eredeti afrikai „lakáskultúrán” mély nyomokat hagyott az európai – angolszász, holland – kultúra. Mielőtt belevágsz, érdemes alaposan tájékozódnod, megismerned a kontinens történelmét és a különféle országok szokásait, hogy saját életteredben tudd megeleveníteni a varázst.

Cosmo-tipp: www.spirithome.hu

Használd a természetet!

A fekete hangulat megteremtéséhez használj mindig természetes anyagokat. A dísztárgyak főként egzotikus fákból, rafiából készülnek, de találni fogsz a speciális üzletekben kerámia- és agyagtárgyakat, törzsi fegyvereket, szobrokat, díszes maszkokat vagy állatbőröket.

A fő színek a természetből erednek, a formák is ezt idéző alakzatok. Ha Afrikára gondolsz, ugye, a forróság jut elsőként eszedbe? Az ilyen stílusban berendezett terekhez ezért is passzolnak kiválóan a meleg árnyalatok: a sárga, a narancs, a bordó, a piros, a téglavörös és a zöld, melyek élénkítik a sötét felületet. Tegyél a falra régi, elsárgult családi képeket, hisz ezek is elengedhetetlen kellékei az afrikai fílingnek! Fontos, hogy mindig gondold végig a domináns színt lakásodban, a többi csak kiegészítőként jelenjen meg!

Cosmo-tipp: www.marrakesh.hu, www.ocean-webshop.com

Teremts etnostílust!

A nappaliban legyen uralkodó a sötét, meleg tónus, a dekorálásban a meghittséget árasztó fa, mely megjelenhet durva, sima, fényes vagy mintás felületen. Az egzotikus behatások extra dekorációkban jelennek meg. A fotelek, ágyak, kanapék mintája berber, kelim vagy halszálkás, de vásárolhatsz állatbőrrel bevont puffot, törzsi dobot vagy szizál szőnyeget is.

Az ősi teremtőerőt szimbolizáló meleg, élénk színű virágok izgalmassá teszik a lakásbelsőt, amely egyébként komor és sötét lenne.

Válassz sokszínű tapétát, vegyes árnyalatú textileket és különleges tárgyakat a belső terek díszítéséhez. A mesés etnohangulat fokozásához szárított termésekbe tegyél különleges virágokat, és helyezz el a lakásban afrikai hangulatú gyertyákat!

Cosmo-tipp: www.ajandek-disztargy.hu, www.mandala.hu

Varázsolj szafarihangulatot!

Afrikát a rá jellemző mintákkal vagy színekkel adhatod vissza legjobban, ezek kézzel festett textileken, takarókon és párnákon jelenhetnek meg. Használj gazdag szőtteseket (kelim), nyugodtan tedd fel a falra őket, tapéta helyett pedig szerezz be papiruszt idéző füveket.

A textilminták egyszerűek és durva lenszövetek: párduc-, zebra- és zsiráfminták, csíkok, csigavonalak, geometrikus és absztrakt díszítések, feketében vagy sötétbarnában. Szafari tábort varázsolhatsz baldachinos ággyal, mennyezeti ventillátorral, vöröses-barnás szűrt fénnyel. Ha ügyesen válogatsz, és kerülöd a túlzásokat, apróbb változtatásokkal valódi fekete légkört teremthetsz, és távol Afrikától is érezheted ezt a mesés kontinenst!

Cosmo-tipp: www.mannahome.hu

Fotó: otthon.hu

Kapcsolódó cikkek:

Azúrba merülve: a legjobb kék kiegészítők nyárra

Szépítsd az otthonodat takarékosan!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: afrikából! egzotikus ihletet meríts otthon

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty