2010.08.31.@ 11.08

Igazodj el könnyedén a dresscode-ok útvesztőjében!

Ha esküvőre, bálra vagy partyba készülsz, szinte biztos, hogy megjelölik a meghívón az elvárt viseletet. Hogy ez többé ne okozzon fejtörést, segítünk tisztázni, mi mit jelent a dresscode abc-ben.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Casual, smart casual

Ha a meghívóban a casual viselet szerepel, nagyon könnyű dolgod van. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem kiöltözős az esemény, tehát nyugodtan mehetsz utcai ruhában. Ha szeretnéd egy kicsit alkalmibbá tenni a megjelenésed, válassz különleges, de nem túl hivalkodó kiegészítőket, táskát, esetleg kendőt. Semmiképp se akarj túl elegáns lenni, mert túlöltözötten kényelmetlenül fogod érezni magad, és egész végig feszengeni fogsz.
 
A smart casual megjelenés egy kicsit formálisabb, mint a casual. Ez már elegánsabb viseletet ír elő, de még mindig közelebb van a hétköznapihoz, mint az alkalmihoz. Nőknek egy elegáns nadrág blúzzal, férfiaknak szövetnadrág sportzakóval ajánlott.
 
Informal, business formal, semi-formal
 
A három kategória között nincs sok különbség, de érdemes tisztában lenned ezekkel az apró eltérésekkel, különben könnyen kellemetlen szituációban találhatod magad.
 
A business formalnak leginkább a szigorú munkahelyi viselet felel meg, vagyis egy elegáns kiskosztüm ideális választás. Kerüld a hivalkodó ékszereket és színeket, de a nagyon mély dekoltázs is tiltólistán van.
 
Az informal nagyjából a casual és a business formal között van félúton. A kiskosztüm itt is jó döntés, de választhatsz világos, esetleg élénkebb színeket, vagy extravagánsabb blúzt a blézer alá. A férfiaknak a zakó és a nyakkendő az elvárt, de az öltönynadrág nem kötelező.
 
A semi-formalt már csak egy hajszál választja el az igazán elegáns kategóriáktól. Még mindig mehet a kosztüm, de már csak a nagyon letisztult, igazán elegáns vonalvezetésű, és emellett egy egyszerűbb koktélruhával sem lőhetsz mellé. Férfiaknak természetesen az öltöny nyakkendővel az elfogadott.
 
Formal, black tie, white tie
 
Ezek a meghatározások már az igazán elegáns alkalmakra vonatkoznak. Ha ezekben vétesz, akkor rosszalló tekintetek sokaságára számíthatsz.
 
Ha a formal viseletet várják el egy partyban, akkor mindenképpen térd alá érő koktélruhát válassz, esetleg egy egyszerűbb estélyit. Az ékszereid is legyenek visszafogottak, lehetőleg a bizsut itt már kerüld. Férfiaknak öltöny, fehér inggel és nyakkendővel még elegendő.
 
A black tie viselet a nőknél a hosszú estélyit kívánja meg, még kesztyű nélkül. Elegáns ékszerek és decensen feltűzött haj dukálnak hozzá. Férfiaknak itt már elengedhetetlen a szmoking és a csokornyakkendő.
 
A white tie a legexkluzívabb események viselete. Nőknek a nagyestélyi, könyökig érő kesztyűvel, egyedi ékszerekkel és báli frizurával, férfiaknak a frakk, a mellény és fehér csokornyakkendő az előírás.
 
Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A vadon ékszerei

 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty