2010.09.21.@ 14.09

Szuper tippek, hogyan legyen kényelmes a hálószobád

Életünk egyharmadát egyetlen szobában, a hálóban töltjük. Mivel egészségünk nagymértékben függ az alvás minőségétől, fontos, hogy hálószobánk az otthonunk nyugodt, ellazulást segítő szeglete legyen.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A legegészségesebb ágy nem bonyolult: egy kemény matraccal alátámasztja a gerincet anélkül, hogy kellemetlen, nyomó pontokat hozna létre. Lapos, vagy speciális nyakpárnával követi a nyak természetes görbületét. Az állítható hát- vagy ék alakú párna kényelmes lehet az esti olvasáshoz. A vaskos takarók, nehéz függönyök látványosak ugyan, ám gondoljunk arra, hogy összegyűjtik a port, és az atkák melegágyai lesznek.

Az alvásban szerepet játszó tobozmirigynek szüksége van bizonyos idejű sötétségre, hogy serkentse a melatonin termelését. Ha a szobába az utcai lámpák fénye világít, mindenképpen használjunk redőnyt. Nagyon fontos, hogy a hálószobában milyen típusú megvilágítást alkalmazunk. A felülről jövő éles fények nem segítik az alvást, az ellazulást. Szereltessünk fel fényerő szabályozós kapcsolókat, használjunk könyvlámpát az olvasáshoz. A színes ernyőjű lámpák hangulatossá teszik a szobát, a színek megnyugtatnak. Álmatlanság ellen legjobb a kékes fény.

Ha lehet, a tévét ne a hálószobába helyezzük el és az elektromos órát, rádiót se a fejünk mellett tartsuk. Az elektromágneses hullámok – még ha nem is halljuk ezeket – zavaróak alvás közben. Ágyunk legyen faléces vagy jutával alátámasztott, nem pedig rugós. Az ágynemű mindenhol érintkezik a testünkkel, ezért kellemesen meleg és puha tapintású anyagot válasszunk. A poliészter keverékből gyártott ágytakarók olyan gőzöket bocsátanak ki, melyek megzavarják a légzést és csökkentik a szervezet ellenálló képességét. A legjobb, ha tiszta pamutból vagy selyemből készült anyagok mellett döntünk. A párna tölteteként használt toll puha és vegyszermentes, de gondot okozhat az allergiában szenvedőknek. Számukra megfelelő a tönköllyel töltött párna. A gyűrött lepedő kellemetlen lehet, ezt megelőzhetjük, ha az ágy méretéhez pontosan illeszkedő lepedőt választunk.

Az alvóhelyen fontos a gyakori takarítás, mivel az ágynemű különösen ki van téve a poratka fertőzéseknek. Ezért itt kerüljük a padlószőnyeg használatát és a szőnyegeket is a szokásosnál gyakrabban porszívózzuk, mossuk és a lehető legkevesebb porfogó tárgyat helyezzük el a hálószobában.

Sok hálószoba szolgál egyben öltöző- és pipereszobaként is. Nem csoda, ha időnként kupacokba gyűlnek a ruhák, cipők, övek, válogatott limlomok. Ezeknek már a látványa is zavaró lehet, ezért gondoskodjunk megfelelő tárolóhelyről. Népszerű megoldás, hogy a holmikat az ágy vagy éjjeliszekrény, asztalka alatt lévő kosarakba, görgős tárolókba helyezik. Egy faláda az ágy lábánál, egy tárolópad az ablak alatt, fiókos asztal megakadályozza, hogy az apróságok felhalmozódjanak.

Forrás, fotó: www.otthon.hu – További hasznos tanácsokért látogass el az Otthon magazin weboldalára!

Kapcsolódó cikkek:

Tedd otthonosabbá a kéglid!


Minden, ami lakberendezés!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty