2010.10.20.@ 14.10

Kacatból dekoráció – így hasznosíts újra!

Tele van a kamrád üres palackokkal, papírdobozokkal, haszontalan üvegekkel, melyeket legszívesebben a kukába öntenél? A szelektív hulladékgyűjtés jegyében gondold át, hogy ezekből mi mindent készíthetnél!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mi dobhatsz a konténerbe?

A szemétbe rengeteg olyan hasznos nyersanyag kerül, mely komoly környezetkárosítást jelent, ám ha szelektíven gyűjtöd, másodnyersanyagként hasznosítható, így az értékes anyag nem vész el! Szerencsére ma már sok helyen találhatsz olyan konténereket, melyekbe szeparáltan dobhatod a háztartási hulladékot, és nem szennyezed tovább a környezetet.

A műanyag gyűjtőkbe ásványvizes és üdítős PET palackokat, kiöblített műanyag dobozokat, zacskókat, reklámtáskákat, fóliákat és hungarocellt is dobhatsz, ám nagyon fontos, hogy előtte préseld össze ezeket, hogy ne foglaljanak nagy helyet. A fémrekeszekbe alumínium sörös dobozokat, fémből készült konzerveket, zárókupakokat, evőeszközöket és alufóliát tehetsz. A színes üvegek feliratú tartályokba mehetnek a színes parfümös üvegek, a boros- és sörösüvegek, a fehér üvegesbe pedig színezetlen röviditalok üvegből készült palackjait, parfümös, befőttes, ásványvizes üvegpalackokat helyezhetsz. A papírgyűjtőbe kerüljenek az újságpapírok, a szórólapok, a prospektusok, a könyvek és minden irodai papírhulladék, kartondoboz, melyeket előtte tépj szét, vagy hajts össze!

Cosmo-tipp: A hulladékgyűjtésről bővebb információt találhatsz a szelektivhulladekgyujtes.lap.hu-n.

Szatyorból szappantartó

Kidőlnek a fiókból a nejlonzacskók, rég elvesztették csomagolóanyag jellegüket, ám nincs szíved kidobni őket? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád: hasznosítsd újra őket! A szappantartó elkészítéséhez használj vékony zacskókból kb. 2 centiméter szélesre vágott fonalakat. Horgolással 30 láncszemet kispálcával köss körbe, míg nem éred el a kívánt méretet. Az így kapott csőforma alját varrd össze egy láncszemekből horgolt zsinórral. A szappantartó tetejére fűzz láncszemekből horgolt zsineget, és akaszd fel a fürdőbe.

Cosmo-tipp: A horgolás alapjairól itt olvashatsz: www.marikaje.uw.hu vagy koteshorgolas.network.hu.

Műanyag flakonból Halloween-mécses

A hulladék jelentős részét képező tárgyakból némi kézügyességgel, fantáziával eredeti funkciójuktól eltérő praktikus dolgokat készíthetsz. A mécsestartóhoz szükséged lesz narancssárga színű műanyag flakonra, fehér papírra, fekete filctollra, ragasztóra, ollóra és teamécsesre. Kezdő lépésként rajzolj a lapra különböző Halloween-mintákat, majd távolítsd el a flakon tetejét, és vágj bele a mintáknak megfelelő méretű ablakokat. Belülről ragaszd hozzá ezeket a sablonokat, tedd a flakonba a teamécsest, és Halloween éjszakáján gyújtsd meg!

Konzervdobozból szívecske

Egy felesleges konzervdobozt ragassz körbe tetszőleges színű és mintájú textillel. Kartonlapból vágj hozzá egy nagyobb szívet, vond be piros textillel, és ragassz rá gyöngyöket, flittereket. Húzz a szívre hurkapálcikát, majd hungarocell tűzőhabbal béleld ki a konzervdoboz belsejét, és szúrd, vagy ragaszd közepébe a szívecskét.

Cosmo-tipp: hobbitermékeket itt is vásárolhatsz: www.kreativkozpont.hu, www.kreativcafe.hu.

Üvegpalackból mozaikváza!

Keress a konyhában egy nagyobb üveget, és tervezz hozzá mintát egy négyzetrácsos lap segítségével. Mérd le, és a méretnek megfelelő ragasztócsíkokkal rakd ki az üveg elejét. A mozaikkockából készült mintákat egy hegyes csipesz segítségével helyezd az üvegre. Az általad kreált váza vidám dekoráció, és megajándékozhatod vele a barátnődet.

Cosmo-tipp: www.uristenfestek.hu, www.kreativhobby.hu

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Dekorálj sütőtökkel!

Szuper tippek, hogyan legyen kényelmes a hálószobád

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: dekoráció hasznosíts kacatból újra

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty