2011.03.03.@ 11.03

Ismerd meg az öt szépségipari gigászt!

Te is csorgatod a nyálad egy-egy Estée Lauder vagy Elisabeth Arden luxustermék iránt a parfümériákban? Nem is csoda, hiszen a legnevesebb kozmetikai cégek vezetői arra tették fel az életüket, hogy minél minőségibb termékkel dobogtassák meg a nők szívét. Most bemutatjuk azt az öt személyt, akik mérföldkőnek számítanak a szépségiparban, és nélkülük nem tartana a kozmetikai ipar ott, ahol most.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A lengyel mázlista: Max Factor

A kozmetikai óriáscég alapítója Maximilian Faktorowicz néven született 1875-ben Łódź -ban, mely akkor még Oroszországhoz tartozott. Zsidó és lengyel felmenőkkel rendelkezett, és félárvaként már gyerekkorában dolgozni kényszerült egy fogorvos-gyógyszerész mellett, így hamarosan ő is kiismerte magát a kémia, majd hamarosan a kozmetika területén is. Egy Moszkva melletti városkában nyitotta meg első üzletét, ahol különféle krémeket, rúzsokat és egyéb szépítőszereket árult, de az igazi áttörést az hozta meg neki, mikor családjával átköltözött az Egyesült Államokba. Bár közben megözvegyült, de hamarosan újranősült, és Los Angelesbe, a sztárok fővárosába költöztek. Ennél jobb helyett nem is választhattak volna, mivel hamarosan bejáratos lett a legnagyobb filmstúdiókba, és a sztárok elsőszámú sminkesévé vált, miközben megalapította saját cégét. Így olyan művészek fordultak meg a kezei alatt, mint Joan Crawford vagy éppen Judy Garland, a kor legünnepeltebb sztárjai. A Max Factor név ezáltal egybeforrott a fényűzéssel, a sztársággal és a csillogással. A mester végül 1938-ban hunyt el az Angyalok városában.

A kanadai üstökös: Elisabeth Arden

Elisabeth Arden Florence Nightingale Graham néven született 1884-ben a kanadai Ontarióban, de karrierjét már az Egyesült Államokban alapozta meg. Ápolónőnek tanult, majd egy gyógyszergyártó cégnél helyezkedett el. Órákat töltött a laborban, és főleg a bőr struktúrájának tanulmányozásába feledkezett bele. Szinte borítékolva volt, hogy ezen az úton fog tovább haladni. Az áttörésre nem is kellett sokáig várni. Első szépségszalonját 1910-ben alapította meg, mely mindenki számára nyitott volt, aki szépülésre, fiatalodásra és extra kényeztetésre vágyott, majd a világ szinte minden tájékán nyíltak Arden-szalonok Montrealtól Szingapúrig. Akárcsak Lauder, kémiai ismereteit kamatoztatva ő maga is személyesen részt vett krémjeinek és többi más kozmetikai termékeinek a kidolgozásában. Meg tudta győzni a nőket, hogy képesek megőrizni a bennük rejlő misztikumot, ha engednek a gőz, a masszázs és a szépségszalon által nyújtott szolgáltatásoknak. Vendégei között olyan hírességek fordultak meg, mint II. Erzsébet, Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy és Marlene Dietrich. 1966-ban hunyt el a világ fővárosában, New Yorkban.

A kanadai léleklátó: Charles Revson

Charles Haskell Revson 1907-ben született a kanadai Montrealban, de Manchasterben nőtt fel, miután a család átköltözött az Egyesült Államokba. Revson magyar gyökerekkel büszkélkedhet, hiszen édesanyja osztrák-magyar felmenőkkel rendelkezett. Bár édesanyja korán meghalt, anyai ágon számos rokona dolgozott a szépség- és filmszakmában, mely meghatározta a kis Charlie későbbi karrierjét. 1932-ben megalapította saját üzletét, mely egyre terebélyesedett, és többek közt rúzsokat és parfümöket kínáltak a hölgyeknek. Revson értett a nők nyelvén, így tudta, hogy mit szeretnének, ezért a sminkben sem tudott mellétrafálni. Revlon nevű rúzsaival és lakkjaival a nők egyszerre érezhették magukat pajkosnak és egyben vonzónak is. 1975-ben hunyt el immár milliomosként.

A magyar csoda: Estée Lauder

Estée Lauder Josephine Esther Mentzerként látta meg a napvilágot 1908-ban, New Yorkban. Estée is rendelkezik magyar gyökerekkel, hiszen édesapja magyar származású zsidó volt. A fiatal Estée, bár színésznőnek készült, mégis a kozmetikai iparban találta meg a számításait. Állítólag szintén magyar nagybátyjától, a kémikus John Schotztól leste el a különböző krémek elkészítésének titkait. Férjével együtt, a család konyhájában kezdte el kotyvasztani szépségápoló szereit, melyeket először kisebb szépségszalonokban és szállodákban próbált eladni. 1946-ban alapította meg cégét férjével, Joseph Lauderrel, amely mára a szépség- és kozmetikai ipar egyik elsőszámú vállalatává vált. Első nagy sikerét az 1953-ban piacra dobott Youth Dew nevű parfümnek köszönheti, amely máig évi több mint 150 millió dollár bevételt hoz a cégnek. A kis családi vállalkozás hamarosan az egyik legnagyobb luxusmárkává nőtte ki magát, ezt a hirtelen jött sikert pedig kevesen mondhatják el magukról, bár keményen meg is dolgoztak érte. Estée sminkkollekciójában főleg a finom, nőies színek dominálnak. Kozmetikumaival és parfümjeivel a nők társadalmi státuszát is igyekezett kiemelni. Öt éve hunyt el New York szívében, Manhattenben.

Egy igazi amerikai: Bobbi Brown

Bár a hölgy neve kevésbé cseng ismerősen számunkra, de ez ne tévesszen meg senkit. Ma az Egyesült Államok egyik vezető kozmetikai cégének a feje. Termékeit világszerte 400 üzletben árusítják, és ez a szám vélhetően gyarapodni fog. Bobbi Chicagóban született 1957-ben, és az ő karrierjét már nem bonyolították meg a nehéz politikai- és szociális körülmények. A főiskolán maszkmesternek tanult, majd New Yorkba költözött, hogy a tudását tovább kamatoztathassa. A siker nem maradt el, azon kívül, hogy termékeit viszik, mint a cukrot, vezető magazinok és TV-műsorok sminkese is egyben. Brown mindezek mellett tagja a Dress for Success kezdeményezésnek, ahol öltözködési tanácsokkal látják el a nőket, hogy mit viseljenek állásinterjúk alkalmával. Mindemellett számos könyvet jelentetett már meg a szépségről, a sminkelésről még a tinik számára is. Bobbi mindeközben a természetesség híve maradt, így a sminkkel nem megváltoztatni vagy tökéletessé akarja tenni a nőket, hanem természetes színekkel kívánja kiemelni kuncsaftjai előnyös tulajdonságait.

Fotó: Elisabeth Arden

Kapcsolódó cikkek:

A legjobb házilag készíthető arcmaszkok

Ismerkedj meg a bosuval, és dobd le a felesleget!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: gigászt! ismerd szépségipari

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty