2011.04.08.@ 15.04

Nagy Ervin matyó díszbe öltözött

A Matyódesign egy 2010-ben alakult családi vállalkozás, amely matyó motívumokkal hímzett ruhadarabokat hoz divatba. A Matyóföldön honos hímzésvilág adta az inspirációt az ötletgazda testvérpárnak, Váczi Borbálának és Rozinak, akik ezt a kultúrát a tardi levegővel együtt szívták magukba.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Szüleink 1978-ban költöztek Budapestről Tardra, ahol tanárként dolgoztak. 1984-ben már velünk együtt költöztek vissza a városba, ahonnan minden adandó alkalommal Tard felé vettük az irányt: az iskolai szüneteken, hétvégéken, nyarakon. Nem ismertük a Balatont és az Adriát, nem ismertük a mátrai kulcsosházakat és az osztrák sípályákat sem, de mindennél jobban ismertük és szerettük második otthonunkat, Tardot.

Mindent, amit ott becsültünk és szerettünk, magunkkal akartuk hozni a fővárosba. Miután pár évig más felé vitt az élet, nemrég újra visszatértünk Tardra. Elmélyültünk a hagyományokban, a tíz, húsz, ötven vagy száz éves szőttesben, faragott fában, hímzésben. Kincseket vásároltunk és gondolkodtunk, hogy ezt az értéket hogyan mutathatnánk meg minél több embernek, és nem utolsó sorban hogyan érhetnénk el, hogy a számunkra oly csodálatos asszonyok újra munkához lássanak.

Nagy Ervin és Pálmai Anna boldogan öltöztek díszbe, így rajtuk láthatjuk először az újragondolt matyó ruházatot. „Amióta ismerem Rozit, gyermekem anyját, sok időt töltök Tardon. Ennek köszönhetően ismertem meg a helyi kultúrát, a falut és az asszonyokat, akik a Matyódesign egy-egy darabját is hímzik.“ (Nagy Ervin)

Elindult a matyodesign.hu, amely a megvásárolható ruhadarabok jelenleg egyetlen lelőhelye. Debütáló anyagukkal fekete és fehér felsőkre hímzett, javarészt virágmintákat mutatnak be.

A Matyódesign ruhatárában minden darab egyedi, kézzel készített. Az alkotók Tardon élő tősgyökeres asszonyok, ki harminc, ki hatvan év tapasztalattal, igényességük és alaposságuk példaértékű. Viseljétek egészséggel munkájuk gyümölcsét!

Matyóföldről

A matyó hímzés Magyarország egyik kiemelkedő népművészeti ága. Matyóföldet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesd, Szentistván és Tard alkotják. A 200 éves múlttal rendelkező matyó hímzéskultúra alapmintája a rózsa és egyéb virágok. Tardon keresztszemes mintákkal hímeztek főként szív, madár és Kossuth-bankó mintákat, amelyek egy sajátos motívumkincset alkotnak.

Bővebb információ: www.matyodesign.hu

További sztárhírek:

 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty