Új divatirányzat: Folk Fashion

Most akkor a kalocsai paprika fűszernövény vagy új divat irányzat is? A kérdés jogos! Az ötlet eredeti! Két olyan fiatalos, trendi anyuka elképzelése, amelyben a hagyományőrzés mindenki számára hordható formában jelenik meg Magyarországon.

Az indíttatás a magyar értékek megőrzése volt, amelyek közül a legszebb hungarikumot a kalocsai motívumokat használták fel a megvalósításhoz. Ma már, csak a legidősebb korosztály ért a hímzések elkészítéséhez, ezért küldetésnek tekintették ennek megőrzését és terjesztését.

Kortól, nemtől teljesen függetlenül bárki megtalálja a maga stílusát. Az idősebbeknek diszkrétebb, kevésbé hivalkodó, a fiataloknak gazdag színvilágú, merészebb fazonú, néhol szakadt, a mai divatnak megfelelően „használthatású” feltűnő viseletet ajánlunk. Magyarország legszebb, legszínesebb, tradicionális mintája a kalocsai, amelyben egyetlen motívum sem ismétlődik, így a ruhák mind egyediek, nem köszön vissza a sajátod!

Ezek a remekművek, egytől-egyig Kalocsán készülnek, csak kézzel hímzik azok az idős nénik, akik talán már a nagymamáinknak is készítettek ruhákat. A minták, motívumok a házakon alkalmazott falfestés mintáit követték a hímzéseken is. Igen elterjedt volt a virágornamentika, amelyek a mezőkön és kertekben megtalálható virágokat tartalmazták: ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, rózsa és az elmaradhatatlan kalocsai paprika. Érdekes felfedezni ezekben a színekben a mai vezető divatházak szívesen és sokszor használt árnyalatait és a direkt virágmintát, amelyek az idei és a jövő évi öltözködési stílus jellegzetessége.

Természetesen itt nem áll meg a történet! Az amúgy is merész ötlet, alkalmazásra került a kiegészítőkön is. A hímzésen túl, öveket, nyakláncokat és karkötőket is készítünk a lelkes viselőknek. Az övek csatja eredeti kalocsai porcelánból készül, melyeket egyenként, újszerű technológiával „kemencékben” égetnek ki. Ezután kerül sor a kézi festésre, amelyet úgynevezett „pingáló asszonyok” végeznek. A nyaklánc medálja mind színében, mind mintájában tökéletes kiegészítője az övnek.

Talán ez az új kollekció csak egy jó próbálkozás a kalocsai minta népszerűsítésére, talán egy új divat irányzat lesz, de egy dolog már most biztos, a kalocsai paprika tényleg nem csak fűszernövény!

A Folk Fashion célkitűzése, hogy a magyar hagyományokat megőrizzük és kombináljuk a mai trenddel, divatot teremtsünk itthon és külföldön is egyaránt!

További információ: www.folkfashion.hu

 

Kapcsolódó cikkek:
 
 
 

 

Még több

fashion_beauty