2011.05.06.@ 09.05

Legyél szexi üzletasszony!

Milyen ruhát kell viselni, ha üzleti vacsorára vagy bálba vagyunk hivatalosak, és mikor öltözhetünk lazábban? A jó megjelenés nem csak az illemszabályok miatt fontos, hanem közvetlenül befolyásolhatja a sikert is.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Bár mára fellazultak az üzleti öltözködés szabályai, van néhány megkerülhetetlen alapszabály, amit mindenkinek illene tudnia. Részben éppen a fellazult üzleti öltözködési szokások miatt egyre több üzleti esemény meghívójában olvasható a dress code kifejezés és utána az öltözet egyszavas, angol megfelelője, melyben leírják az ajánlott öltözéket. A dress code ezen túlmenően abban is segít eligazodni, hogy milyen alkalmakkor mit illik viselni.

Casual: lazán elegáns

Ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. A Casual magyar megfelelője a hétköznapi kifejezés lehet. Széles körben elterjedt ez a kényelmes viselet, melyben jól megfér egymás mellett a farmer inggel és blézerrel, vagy éppen a vászonnadrág egy rövid ujjú blúzzal. Informális üzleti megbeszélések, délutáni bulik kényelmes viselete ez az öltözék, azonban formális találkozókra nem javasolt.

Informal: hétköznapi elegancia

Ez az előírás bár nem igényel különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casuallel. Itt a farmer és ing párosítás már nem megengedett. Egy csinos kosztüm például tökéletes választás, ha ez szerepel a dress code-ban. A dolgos hétköznapokon és esti rendezvényeken is ez a legjobb választás.

Business Formal: üzleti elegancia

Férfiaknál sötét öltöny és nyakkendő viselését jelenti, a nők tekintetében pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott. Ezt a Semi-Formal néven is nevezett öltözéket – ha nincs más kikötés – szinte mindig viselhetjük akár esti üzleti rendezvények, vacsorák alkalmával is.

Formal és Black Tie: báli elegancia

A Formal elegáns viseletet jelent, mely inkább bálokon jellemző öltözék. Ilyenkor a nagyestélyi kötelező viselet, férfiaknak pedig illik fekete szmokingot és fekete csokornyakkendőt, nyakkendőt ölteni.

A Black Tie szintén a bálok viselete, ahova az estélyi kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha stólával vagy kiskabáttal, vagy a rövid koktélruha a megfelelő viselet, attól függően, hogy milyenek a helyi szokások, vagy hány órakor van az esemény.

White Tie: a legelegánsabb

E kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel, ami a következő öltözetet foglalja magában: nőknek nagyestélyit könyékig érő kesztyűvel kiegészítve, míg férfiaknak frakkot, nadrágot, fehér inget, fehér mellényt és fehér csokornyakkendőt. Ilyen öltözetet azonban csak különösen exkluzív eseményekkor kívánnak a közönségtől.

Forrás: Mr.Sale

Fotó: Andrew Gn, Azzaro, Elie Saab, Stella McCartney

Kapcsolódó cikkek:

Borulj trendi virágmintába!

Szuper variációk tollra és szőrmére!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: legyél szexi üzletasszony!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty

A legcikibb karácsonyi cuccok

A legcikibb karácsonyi cuccok

Összeszedtük neked azokat az ajikat, amik nagyon kellemetlenül sülhetnek el...