2011.06.06.@ 09.06

Milyen napvédő krémet válasszunk?

A nap elleni védekezés minden korosztály számára, bőrtípustól függetlenül kiemelten fontos. Milyen faktorszámú készítménnyel védekezhetünk a káros sugarak ellen, és mit tegyünk, ha a választott termék mégsem megfelelő?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kettős védelem

A helyileg alkalmazható napvédő szerek működési mechanizmusuk szerint két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai védőszerek. A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat, és további csoportokba sorolhatóak annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UVA, UVB, vagy mindkettő – magyarázza dr. Zubek Krisztina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyásza. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt.

A fizikai szűrők ezzel szemben az UV-sugarak visszaverésével vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat, amik egyaránt hatásosak mind az UVA- és UVB-sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek a hatóanyagok a legideálisabb védelmet képesek nyújtani, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak, és minden fajta UV-sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak. Egyedüli hátrányuk csupán, hogy bőrre felvitt állapotban kozmetikailag nem túl esztétikusak.

Cosmo-tipp: Hogy barnaságodat tovább fokozd, használj karotinos naptejet! Így nem csupán a káros sugárzástól leszel megvédve, de bőröd intenzívebb bronzos színt is kap. Próbáld ki ezt: Nivea Sun Carotene Sun Lotion. Bővebb infóért klikk ide!

Mit jelent az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. Az egész világon az SPF jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen. Egy napozótermék SPF számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV-sugárzás szükséges egy alig észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és anélkül. Például ha 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF száma 10-es.

Az adott napvédő hatékonysága attól függ, hogy milyen gyakorisággal és hogyan vittük fel a bőrre, emellett a verejtékezés mértékétől, illetve attól, hogy mennyit tartózkodunk vízben a termék alkalmazását követően. Sokan jóval kevesebb krémet vagy olajat használnak, ráaádsul számos fontos, napsugárzásnak kitett testrész kihagyásával, s elmulasztják néhány óra elteltével megismételni a krémezést. Ennek következtében a védelem is kisebb, mint amennyit a termék valójában nyújtana.

Cosmo-tipp: Hogy biztosan mindenhova kerüljön a naptejből, használj pumpás változatot, amivel az elérhetetlenebb testrészekhez is könnyebben hozzáférhetsz! Próbáld ki ezt: Oriflame Sol Family napozóspray 15-ös fényvédelemmel. Bővebb infóért klikk ide!

Hogyan használjuk a napvédőket?

A napvédők használatánál a leghatékonyabb eredmény eléréséhez kövesd a következő lépéseket:

• Használj széles spektrumú, legalább SPF 15 számú, vegyi és fizikai védelmet egyaránt biztosító napvédő terméket.

• Bőségesen kend be magad naptejjel minden napsugárzásnak kitett testrészen, így az összefüggő filmréteggel védelmet biztosíthatsz a káros sugarak ellen.

• A napvédő krém bőrben való felszívódásához megközelítőleg 20-30 perc szükséges, és mivel könnyedén ledörzsölhető, így legalább a napozás megkezdése előtt fél órával vidd fel a bőrre. Fél óra elteltével ismételd meg a napvédő használatát, hogy az egyenletes fedést mindenhol biztosítsd.

• Amennyiben egy óránál hosszabb ideig tartózkodsz a napon, úgy kétóránként ismételten kend be magad.

• Úszás, erős izzadás vagy törölközőhasználat esetén azonnal ismételd meg a használatát. Tedd ezt abban az esetben is, ha a termék „vízálló” felirattal ellátott.

• A rovarriasztó szerek csökkentik a napvédő termék hatását, szüval ha egyszerre alkalmazod mindkettőt, használj magasabb SPF számú krémet.

• Az alkoholtartalmú testápolók, spray-k vagy gélek zsírosabb, szőrrel jobban fedett testrészeken használatosak. A krémek a száraz bőr védelmére a legalkalmasabbak, s a tejes ápolók felvitele a legegyszerűbb. Speciális stifteket alkalmazhatsz az orr, az ajkak és a szem körüli érzékeny területek védelmére.

Cosmo-tipp: Napozás után használj nyugtató krémet! Próbáld ki például a Naturland Aloe Vera géljét, mely hidratálja, megnyugtatja és regenerája a bőrt. Bővebb infóért klikk ide!

Allergiát is okozhatnak!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az a tényt sem, hogy minden kozmetikai készítményben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, ezt a reakciót a napsugárzás pedig tovább erősítheti. Ha érzékeny, allergiára hajlamos típusú vagy, akkor különös odafigyeléssel válaszd ki kozmetikumaidat! A készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők, és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Így hozd ki a legtöbbet az edzőtermi tagságodból!

Légy érzékien ártatlan, mint Laetitia Casta!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: krémet milyen napvédő válasszunk?

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty