2011.06.15.@ 09.06

5 +1 dolog, ami irritálja a bőrünket

Bőrirritációt a hétköznapokban gyakran használt, a legtöbb háztartásban megtalálható készítmények is okozhatnak. Kiütések, bőrpír, bőrszárazság kialakulhat krémektől, szappantól, tisztítószerektől, sőt bizonyos ruhaneműktől is.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológus orvosának segítségével bemutatjuk a leggyakoribb, bőrirritációt okozó termékeket.

1. Szappanok

A túl gyakori szappanos kézmosás hatására a bőr természetes védőrétege sérül, a lipidréteg elvékonyodik, bőrszárazság alakulhat ki. A kezdetben érdes felületű bőr egyre szárazabbá válik, majd a mélyebb repedések helyén kisebb sebek alakulhatnak ki. A mosogatószerek, habfürdők és tusfürdők szintén hasonló tüneteket okozhatnak.

Cosmo-tipp: A rendszeres kézmosás és tisztálkodás elengedhetetlen, ám a bőr kiszáradását megelőzheted lipidpótló, hidratáló termékek használatával, amit a kézmosó készítményeknél is vegyél figyelembe. Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozz, s utána ne feledkezz meg a testápoló használatáról sem. Télen a hideg, száraz levegő hatására, nyáron a gyakori fürdőzések, illetve a hámréteg megvasatgodása okozhat gondot, így a megelőzésre évszaktól függetlenül ügyelni kell!

2. Tisztítószerek

A különböző fertőtlenítő hatású tisztítószerek, mosószerek, bútortisztítók alkalmazása irritációt, az arra érzékenyeknél allergiás bőrtüneteket okozhat. A készítmények használatát követően a kézfejeken hámlás, kiütés, bőrvörösség jelentkezhet.

Cosmo-tipp: Házimunka végzése közben hordj pamutbélésű gumikesztyűt! Igyekezz minél kevesebb kémiai összetevőt tartalmazó terméket választani, túlzott használatuk ugyanis nem csak a bőrfelületet károsíthatja, de a légutakba jutva allergiás, asztmás tüneteket is okozhat.

3. Mosószerek és öblítők

A mosószerek és öblítők is számos vegyi anyagot tartalmaznak, melyek a bőrfelülettel érintkezve kiütéseket, bőrvörösséget okozhatnak. Ha a tünetek rendszerint a ruhával fedett területen jelentkeznek, akkor van rá esély, hogy a panaszokat a mosáshoz használt termékek egyike okozza.

Cosmo-tipp: Amennyiben a tünetek mosószer cserével nem javulnak, fordulj szakemberhez, mert célszerű allergia vizsgálatokat végezni. Az eredmények alapján a tüneteket okozó allergén azonosítható, így azután lehetőség van olyan terméket választani, mely a problémás hatóanyagot nem tartalmazza. A kiváltó okok pontos felderítése azonban nem minden esetben egyszerű, így panaszok esetén javasolt illat- és színezőanyagmentes termékre váltani.

4. Ruházat

A ruhaneműk által okozott irritáció rendszerint az érzékeny, vagy valamilyen bőrproblémával rendelkezők számára jelent problémát. Az ekcémával küzdők gyulladt, viszkető bőrének különösen a műszálas és gyapjúból készült textíliák viselése lehet kellemetlen.

Cosmo-tipp: A ruhák vásárlásakor érdemes az anyag minőségét is szem előtt tartanunk. A legideálisabb viselet a pamut, de az érzékeny bőrűek számára a selyem okozza a legkevesebb irritációt.

5. Hőség és napvédő krémek

A hőség, a napfény és a nem megfelelő ruházat együttesen is kiütések, bőrvörösség megjelenéséhez vezethet. A leégés nem csak fájdalmas, de a bőrrák legnagyobb rizikófaktora is. Nem mindegy azonban, hogy milyen napvédő krémmel védekezel a káros fénysugarak ellen, néhány vegyi összetevő ugyanis kiütést vagy allergiás reakciót is okozhat.

Cosmo-tipp: Nagy melegben fontos a lenge, természetes anyagokból készült ruházat viselése. A bőrfelületet eltakaró, vékony ruházat a leégés ellen is részleges védelmet nyújthat, de emellett ne feledkezz meg a fényvédő krémek használatáról sem. Itt is keresd a minél kevesebb illatanyagot és színezéket tartalmazó termékeket. A legtöbb allergiás reakciót a PABA (para-aminobenzoic acid) és származékai okozzák, érzékeny bőrűek számára tehát nem javasolt az ilyen összetevőket tartalmazó termékek használata.

+ 1. Kozmetikumok

Napjainkban számos, hypoallergén jelzővel ellátott termék kapható. Fontos azonban tudnod, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs-, citrus- vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.

Cosmo-tipp: A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatsz olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okozhat. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találnod, fordulj szakemberhez, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatnod.

Forrás: www.allergiakozpont.huwww.allergiakozpont.hu

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A tökéletes, könnyű nyári smink

Hajts a feszes vonalakra!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: bőrünket dolog irritálja

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty