2012.09.04.@ 11.09

Cosmo-suli: Manikűr töri 5 percben

Vissza az iskolapadba! Na jó, a Cosmo-törióra sokkal izgisebb, mint a többi: most azt tudhatod meg, hogy milyen körme volt Kleopátrának, mikor jött divatba a holdmanikűr, és mikor vált divatossá a francia manikűr…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Cosmo-suli: Manikűr töri 5 percben

Extrémebbnél extrémebb manikűrök jönnek divatba, mindenki arra kíváncsi, mi lesz trendi a következő szezonban, de vajon azt tudjátok, hogy régen mi volt a menő?

i.e. 5000 – i.e. 3000
A mondák szerint az indiaiak a hennafestést nem csak a bőrükön, de a körmükön is használták időszámításunk előtt 5000 körül, míg a Babilóniában 4000 környékén tömör arannyal tökéletesítették körmüket a nők. A kínaiak persze mindezt felülmúlták: i.e. 3000 körül méhviaszból, zselatinból, tojásfehérjéből és virágszirmokból készített keverékkel szépítették körmüket.

i.e. 1300 – i.e. 100
Nefertiti királyné és Kleopátra is a piros körömre szavazott az ókori Egyiptomban. Ez a szín akkoriban a gazdagok és nemesek jelképe volt, a többi nő számára csak a halvány árnyalatok voltak megengedettek.

Nagyot ugrunk a történelemben…. 1920-as évek
A körömlakkok színét az autók árnyalatai inspirálták, az első lakkok lényegében autófestékek voltak. A slágerszín persze ekkor is a piros volt, leginkább holdmanikűrként.

1930-as évek
1932-ben a Revlon piacra dobta a mai körömlakkok elődjét. 1937-től már több árnyalatban is árusították, a legnépszerűbbek az opálos színek voltak.

1950-es évek
Megkezdődik a műkörmök térhódítása, az alapanyag tökéletesítésében pedig a fogászati fejlesztések voltak a manikűrösök segítségére. A műkörmöket ekkor is piros lakk fedte, amelyhez szigorúan piros rúzs dukált.

1960-as évek
A piros körömlakkot kiütötték a nyeregből a pasztell színek, és egy évtizeden át ezek uralták a kacsókat.

1970-es évek
A színek teljes skálája elérhetővé vált körömlakk formájában: nagy divat lett ismét a piros minden árnyalata és a narancs is. Megjelent a francia manikűr, a körmöket pedig ovális helyett egyre inkább szögletesre reszelték.

1980-as évek
A vadulás évtizede, amikor menővé váltak a neon színek, a köröm charmok és a tolldíszítés is. A köröm hossza is megnőtt – köszönhetően a zselés műköröm térhódításának.

1990-es évek
A színen és a formán túl, a körmök egészsége is fókuszba került. A ’90-es évek végén egyre népszerűbbé vált a természetes manikűr. A másik véglet pedig a fekete körömlakk trendivé válása.

2000-es évek
A műkörömépítési technikák tovább finomodtak, divatossá vált a 3 dimenziós díszítés, a körömmatrica és a körömre való nyomtatás. A formát illetően ismét az ovális hódított – sokszor tűsarokra emlékeztető hegyes kivitelben.

Napjaink
Az extrém formák és díszítések helyett inkább a különlegesség számít. Kaviármanikűr, bársonymanikűr… és persze a géllakk nagy népszerűségnek örvend, hiszen tartós és természetes hatást lehet vele elérni.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty