2013.11.29.@ 13.11

6 meglepő tény a rúzsokról

Te is már biztos kislánykorodban elcsented anyukád rúzsát, és azóta sem tudsz meglenni kedvenc árnyalatod nélkül, ugye? De vajon mennyire ismered az örök beauty-favoritot?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

6 meglepő tény a rúzsokról

Már az ókorban is ezzel csábítottak: Ugyan a modern, csavaros rúzs a 20. század találmánya, már időszámításunk előtt 4-5 ezer évvel ezelőtt is használtak különböző szájfestékeket. A mezopotámiai és egyiptomi nők drágakövek darálékát és különböző növényi kivonatokkal színezték ajkaikat. Azonban sok hozzávaló mérgező volt (pl. a narancs okker), így ezeknek a nőknek a csókja valóban halálos lehetett!

Állati hozzávalók: Sok rúzs tartalmaz ricinus olajat vagy finomra őrölt halpikkelyeket: előbbitől tápláló és krémes, utóbbitól káprázatosan csillogó lesz. De ez még semmi ahhoz képest, hogy a középkorban bárányzsír és cékla keverékével színezték ajkaikat a trendi dámák.

Boszorkányságból feminista jelkép: A sötét középkorban a rúzst a boszorkányok és prostituáltak ismertető jelének tekintették, így akkor szó szerint üldözték a rúzst viselő nőket. Később, az 1910-es évek feminista mozgalmainak és a magabiztos nők egyik legfőbb jelképe lett, sőt ma már direkt azért viselünk vörös rúzst, hogy üldözzenek a pasik.

New York-ban majdnem betiltották: 1920-ban a New York-i Egészségügyi Hivatal kezdeményezte a rúzsok teljes betiltását. Indoklásuk szerint a férfiak komoly életveszélyben voltak, ahányszor csak megcsókoltak egy nőt. Sajnos ez nem is volt teljesen alaptalan, mivel néhány rúzs ólmot is tartalmazott, de szerencsére a gyártók ezt a mérgező hozzávalót gyorsan kiiktatták.

A pasik jobban csípik a kirúzsozott nőket: Ebben a témában rengeteg felmérés készült már, és mindnek az lett az eredménye, hogy a férfiaknak igenis bejön a szépen kirúzsozott száj. Na és találd ki, melyik árnyalatot bírják a leginkább? Igen, eltaláltad, a vöröset. Úgyhogy idén mindenképp szerezz be egy hozzád passzoló pirosas árnyalatot a karácsonyi bulikra!

Ez a kedvenc sminkcuccunk: Szinte nincs is olyan nő, akinek ne lenne legalább egy rúzsa (vagy 5, vagy 10). Világszerte évente 800-900 milliót adnak el belőle. Ebből ráadásul elég nagy adag a szánkról a hasunkba vándorol: egy átlagos nő élete során 8 kg rúzst nyel le, de egy pasi is „megeszik” belőle 2 kilót!

Cosmo-tipp: A Clinique Chubby Stick színezett ajakápoló nem csak csábítóvá, de szuperpuhává is varázsolja a szádat! (Ára: 8 500 HUF)


Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több fashion_beauty