2010.11.01.@ 00.11

Gyógynövénykincsek hazánkból (x)

A gyógynövények és a gyógyteák ősidők óta használatosak az egészségünk megőrzése érdekében, illetve a különböző betegségek kezelésének kiegészítésére. Hazánkban számos gyógynövény terem meg vadon, de ez mellett nagyon sokat termesztenek is.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

 

Az 1920-30-as években az egyik legnagyobb exportőrei voltunk a gyógynövények, hiszen szakértők szerint csaknem 6000 tonnát szállítottunk külföldre. Bár ez a szám mára csökkent, még mindig nagyon komoly helyet foglalunk el a gyógynövény lelőhelyek között.
 
A gyógyteák és a különböző gyógynövényekből készült készítmények manapság újra reneszánszukat élik, nemcsak külföldön, hanem hazánkban is. Mindenki számára fontos ugyanis, hogy a természettel összhangban próbáljon meg odafigyelni az egészségére. Ezen növények hatékonyságát mára már az orvostudomány is nem egy ízben igazolta.
 
A gyógynövényeket leggyakrabban gyógytea formájában használjuk fel. Ezek a teák felhasználhatóak belső fogyasztásra, vagyis ivókúraként, illetve külsőleg is alkalmazhatjuk őket, pakolás illetve borogatás formájában.
 
Amikor gyógyteákat fogyasztunk nagyon fontos a ciklikusság, hiszen a szervezetünk is ciklikusan működik, vagyis szabályos időközönként ismételjük meg a teakúránkat.
 
A gyógyteákat szabadon ízesíthetjük mézzel, cukorral vagy citrommal, de csak akkor, amikor iható hőmérsékletre hűlt, mert így a vitaminok nem károsulnak. Természetesen számos olyan gyógytea is létezik, amely nem igényel további ízesítést.
 
A Bioextra által készített és forgalmazott gyógyteák hazánk szinte teljes gyógynövénykincset felvonultatják. Ezek között is a legnépszerűbbek a Kamilla és Hárs és a Csipkebogyó teák.
 
Kamilla virágzat filtertea
 
A kamilla hatása: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavarokra, szemgyulladás ellen, borogatásra, arc- és hajápolásra, inhalálásra, sebkezelésnél.
Használati javaslat:
Tegyen egy filtert a csészébe, forrázza le 2dl vízzel. A forrázatot lehűtve, langyos állapotban fogyaszthatjuk.
 
 
Hársfavirág filtertea
 
A hárs hatása: nátha, idült köhögés, légcsőhurut csillapításánál, mint kiváló izzasztó, teája kitűnő reggeli ital.
 
Használati javaslat:
Tegyen egy filtert a csészébe, forrázza le 2 dl vízzel. A forrázatot lehűtve, langyos állapotban fogyaszthatjuk.
 
Csipke filtertea

A csipkebogyó hatása: általános erősítő legyengült állapotban vagy különböző betegségek után. Magas c-vitamin tartalom.
 
Használati javaslat: tegyen egy filtert a csészébe, öntse le 2 dl langyos vízzel. A gyógynövény hatóanyagainak optimális kioldódása érdekében célszer 2-3 órát állni hagyni.
 
Ezek mellett természetesen a Bioextra kínálatában megtalálható a bodza, a borsos menta, a cickafarkfű, a citromfű, a csalán, a kisvirágú füzike és a mezei zsurlóból készült gyógytea is.
 
Látogass el a honlapunkra, ahol bővebben is tájékozódhatsz a természet ihlette termékeinkkel!
http://www.bioextra.hu/termek-lista/7/gyogyteak
 

 

Címkék: gyógynövénykincsek hazánkból

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több friss