2012.01.24.@ 12.01

A Cosmo főszerkesztője válaszol

Szeretnél a Cosmónál dolgozni? Tudni akarod, hogyan érheted el az álmaidat néhány év alatt? Kíváncsi vagy arra, hogyan zajlik egy szerkesztőség élete? Felajánlottuk nektek, hogy a kérdéseitekkel bombázzátok főszerkesztőnket, Johannát, aki nagy örömmel állt a rendelkezésetekre.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

 

Andrusch Virág: Hogyan lehet munkát kapni nálatok?

 

Johanna: Mivel nagyon sok lány álma az, hogy nálunk dolgozzon, tavalyelőtt ki is írtunk egy pályázatot, “Legyél a Cosmo újságírója!” címmel. Kreatív, okos, lelkes fiatal lányok jelentkezését vártuk, a fődíj pedig a gyakornoki állás volt. Végül Birta Brigi lett a győztes, aki azóta is a Cosmónál dolgozik, most már szerkesztőként. De számtalanszor fordult már elő az is, hogy egy tehetséges kezdő szenzációs ötletekkel és próbamunkákkal keresett meg engem és a mai napig rendszeresen ír nekünk.

 

Juhász Enikő: Mit jelent számodra, hogy Magyarország egyik vezető női magazinjának vagy a főszerkesztője? Van-e még olyan cél, amit szeretnél elérni ezen a pályán?

 

Johanna: Az, hogy egyike lehetek a világ 64 Cosmo-főszerkesztőjének, minden reggelemet bearanyozza. A célom pedig az, hogy ez a lelkesedés a Cosmo összes oldalán visszaköszönjön.

Helen Gurley Brownnal, a Cosmopolitan megújítójával, aki 32 éven át volt az amerikai kiadás főszerkesztője

 

Ruzicska Renáta: Hogyan jutottál el a főszerkesztői címig? Hányszor kellett elviselned az elutasítást és hogyan jutottál fel a csúcsokra? Azt hiszem, ha ezt megválaszolod, akkor sokunk tanulhat belőle, és akik már-már reménytelennek hitték a helyzetüket, újult erőre kapnak!

 

Johanna: Dolgoztam, dolgoztam és dolgoztam, közben pedig rendíthetetlenül hittem abban, hogy egyszer biztosan megtérül a sok munka. Függetlenül attól, mit gondoltak rólam mások.

 

Varga Szilvia: Minden második lánynak ez a munka az álma. Hogy reagáltál rá, amikor tiéd lett az állás?

 

Johanna: Először sokkot kaptam, aztán mikor kimentem a főnököm irodájából, öt percen keresztül örömtáncot jártam a mosdóban.

Sorbanállás a Cosmo Bikini Shown

Lukács Kitti: Milyen érzés egy olyan magazin élén állni, ami több ezer nő életének a része?

 

Johanna: Kitti, ez az az érzés, amikor életed egyik legnagyobb álma valóra válik!

 

Bercely Judit: Miért mindig ugyanaz a kb. 10 nő váltogatja egymást a címlapon?

 

Johanna: Az elmúlt három évben, amióta a Cosmónál vagyok, maximum kétszer fordult elő, hogy ugyanazt a sztárt tettük címlapra. Mindig azt tartjuk szem előtt, hogy kik éppen a kedvenceitek, kik azok, akikre büszkék vagyunk, mert letettek valamit az asztalra és ki a legaktuálisabb. Itthon mi hoztuk először címlapon például Lady Gagát, Ashley Greene-t, Katy Perryt, Olivia Wilde-ot és Adele-t is.

 

Szabó Petra: Mit tanácsolsz azoknak a fiataloknak, akik most indulnak el az újságírói pályán?

 

Johanna: Azt, hogy ne add fel egészen addig, amíg el nem éred a célt, amit kitűztél magad elé. Nagyon keményen kell majd dolgoznod, de megéri.


Kisóval, Serdült Orsival és Bencsik Tamarával a Balatonon

 

Horváth Móni: Van most komoly párkapcsolatod, vagy csak alkalmi, esetleg szingli? Ha van, hogy viseli a pasid a sok “női praktikát” amit alkalmazol rajta?

 

Johanna: Karácsonykor jegyzett el a szerelmem, úgyhogy nagyon boldog vagyok. És naná, hogy mindent letesztelek rajta/vele, amit leírunk a lapban! A gyűrűből ítélve kimondottan szereti ezt.

 

Szalai Orsolya: Mi vagy mik azok a dolgok amiért feladnád az “Álommunkát”?

 

Johanna: Még sosem gondolkodtam el ezen, inkább azon dolgozom, hogy hónapról hónapra a legjobb lapot készítsük nektek.

A Fashion Awardson

 

Antalgy Krisztina: Hogy kerültél a magazinhoz?

 

Johanna: A Cosmo előtt is főszerkesztőként dolgoztam, az Otthon című lakberendezési lapot készítettem. Megkerestek, megpályáztam, megkaptam.

 

Czuppon Mónika: Mennyire van benne az újságban a te ízlésed és a világ divatja? Mennyire van rád hatással, hogy szerkesztő vagy? Úgy értve, hogy ha meglátsz egy ruhát, cipőt vagy kiegészítőt te is megveszed?

 

Johanna: A Cosmo divatoldalait a legprofibb stylistcsapattal készítjük hónapról hónapra. Azon kívül, hogy bemutatjuk nektek a legújabb trendeket, mindig kitaláljuk azt is, hogy mit mivel, hogyan hordjatok, hogy a legelőnyösebb legyen a szettetek. És igen, volt már olyan, hogy a fotózáson megvásároltam egy-egy holmit!

Tatay Dóra: Hogyan telik egy átlagos hétköznapod, és hogyan egy hétvégi pihenős nap?

 

Johanna: A hétköznapok rengeteg és változatos munkával telnek: megbeszélésekre, fotózásokra és hivatalos eseményekre járok és persze dolgozunk a csapattal a szerkesztőségben. Hétvégén a kedvencem az, ha pizsama-napot tarthatok és végre nem kell rohanni sehová: ilyenkor kaját rendelünk, kihozunk egy filmet és alig kelünk fel a kanapéról. És amilyen gyakran csak tehetem, leugrom Szolnokra, hogy meglátogassam a fél éves keresztlányomat, Blankát, aki már most egy igazi Cosmo-lány.

 

Blanka már most igazi Cosmo-lány

Ördög Alexandra: Milyen nehéz manapság újságíróként elhelyezkedni? 17 éves vagyok, újságíró szeretnék lenni és mindig a Cosmo cikkeit olvasva gondolkodom el, hogy mekkora lehetett a verseny!

 

Johanna: A verseny kemény, de jó szakemberekre mindig szükség volt, van és lesz. Aki nagyon akar valamit, azt el is éri, ha tesz érte.

 

Éles Anita: Valószínű, hogy ez az állás sem tart az idők végezetéig. Mihez fogsz kezdeni, ha már nem te leszel a főszerkesztő?

 

Johanna: Igyekszem mindig a jelenben élni és azt kívánom, hogy addig lehessek ebben a pozícióban, amíg élvezem.

Indiában, ahol a Cosmo-konferenciát tartották

 

Vallner Bettina: A munkád rengeteg utazással is jár. A legfrissebb számban megemlítetted például a San Franciscó-i Nike Női Maratont. Milyen külföldi utazásokon vettél még részt a munkád során és melyik adta a legmaradandóbb élményt?

 

Johanna: Két évvel ezelőtt Indiában rendezték meg a nagy Cosmo-konferenciát, ahol az összes főszerkesztő megjelent és a hivatalos események mellett persze hatalmasat buliztunk is. Nagyon felemelő érzés volt a világ egyik legvarázslatosabb országában több napot eltölteni!

 

Horváth Niki: Hány évbe került, míg felépítetted a főszerkesztői karriered?

 

Johanna: Nem építettem tudatosan főszerkesztői karriert, egyszerűen csak arra ügyeltem, hogy olyan munkát végezzek, amit szeretek és azon belül kihozzam magamból a maximumot.

 

Legény Lotti: Számodra milyen volt a Refis lét, mi vált ettől előnyödre az életedben?

 

Johanna: A Pápai Református Gimnázium, ahol érettségiztem, életre szóló ajándékokat adott: a legjobb barátnőmet, az álmaimat és a kitartásomat köszönhetem ennek az iskolának.

Jane Fondával Párizsban

 

Orsós Ryta: A magazin nem hétköznapi, ahogy te sem számomra. Milyen és mennyi idő, mire összehozzátok a következő szám tartalmát?

 

Johanna: Ryta, ez nagyon kedves tőled! Egyébként két-három hónapig dolgozunk egy lapszámon, jelenleg az áprilisi kiadást tervezzük.

 

Kovács Viktória: Mi volt a válaszod gyermekkorodban arra a kérdésre, hogy “Mi leszel, ha nagy leszel?”? Mi volt az első pálya, amit megcéloztál (akár gondolatban is)?

 

Johanna: Három évesen színésznő akartam lenni, négy évesen állatorvos, mint az apukám, amióta pedig először láttam a Harry Pottert, boszorkány.

A Bikini Show utáni partin

 

Bognár Katalin: Mit gondolsz, mi a fontosabb a mai “újságírói világban”: a tehetség vagy a “jó helyezkedés”?

 

Johanna: Elengedhetetlen, hogy el tudd adni a tehetséged.

 

Berki M. Pyroshka: Ki a kedvenc pasiideálod?

 

Johanna: A szerelmem

 

Nemes Anita: Bizonyára már te is voltál rossz passzban, mikor semmi nem akart összejönni… Neked mi adott erőt, hogyan lendültél túl a mélyponton? Mi az, amit tanácsolnál minden Cosmo-lánynak, hogy elérjék az álmaikat?

 

Johanna: Ha rossz passzban vagyok, megkérdezem magamtól, hogy vajon egy év múlva mennyire lesz fontos a jelenlegi problémám. Hiszek abban, hogy minden változik és ha épp nincs munkád, pasid vagy a gödör legalján vagy, akkor is tudd, hogy ezek egyik pillanatról a másikra megváltozhatnak.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több friss