2013.09.03.@ 10.09

Tésztakörkép

Magyarországon a száraztészta a tíz legkedveltebb élelmiszer egyike, megelőzve a tejet, a teát, a sertéshúst és a rizst. A fogyasztási adatokat tekintve is előkelő helyen állunk az országok listájában. Hazánkban az éves tésztafogyasztás 6,5–7 kg/fő, ami nagyjából 70000 tonnát jelent.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tésztakörkép

Az ötven tészta gyártó ország évente több mint 13 millió tonna tésztát készít a világon. A tésztaételek hazájának is tekinthető Olaszországban gyártják a legnagyobb mennyiségben; itt a világ össztermelésének egynegyedét gyúrják. Itáliát követi az Egyesült Államok évi kétmillió tonnás termeléssel, a szintén tésztakedvelő Franciaország és Spanyolország csak a tizenharmadik és tizennegyedik helyre került a listán, negyedmillió tonnás termeléssel. Az exportálás mértékét tekintve is az olaszok vezetnek, az itt gyártott tészta nagy része külföldre kerül, legnagyobb felvevőjük Oroszország, Kína és India.

Az éves tésztafogyasztási adatokat tekintve szintén a tészta hazája került ki elsőnek, náluk évente átlagosan 26 kg tésztát fogyasztanak fejenként. A hazai fogyasztási mennyiség is jelentős, de magyarországi sajátosságnak tekinthető a tojásos tészták nagyarányú fogyasztása, és az is, hogy nálunk még mindig a teljes tésztafogyasztás 15%-át az otthon gyúrt termékek teszik ki. Hazánkban is folyamatosan nő a kereslet a prémiumtermékek iránt. Kimondottan ebbe a kategóriába tartoznak a 8, 10 tojással készült hagyományos tészták, melyek a legnagyobb élvezeti értéket és a legjobb főzési tulajdonságokat nyújtják.

A hazai táplálkozási szokások és a magyar konyha jellegzetessége, hogy a tészta szinte minden étkezésben szerepel.

A népszerűség növekedésének csak részben oka a tésztaételek könnyű, egyszerű és gyors elkészíthető volta. További előnyei, hogy olcsó, tápláló és rendkívül sokoldalú; kevés olyan étel van, amely oly sokféleképpen elkészíthető, mint a tészta.

A Soós Tészta termékskálája a hagyományos magyar konyha alapját képező tésztafajtáktól a modern olasz konyhában mindennap használatos tésztafajtákig terjed.

Legyen szó négy vagy nyolc tojásos, prémium vagy durumtésztáról, kínálatunkban mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illőt.

A Soós Tészta nem csak finom, minőségi, házias, hanem mára már valódi hazai divatmárka.

További információk!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több friss