2014.05.03.@ 05.05

Csekkold le előre, hány lájkolt kap majd a fotód!

Fogadjunk, te is mindig kétmásodpercenként ellenőrzöd, hányan lájkolták a legújabb képeidet az Instán vagy Facebookon, ugye? Akkor megtaláltuk az új kedvenc kezdőoldalad: egy szuper weblapot, amivel előre kiszámolhatod a fotóid várható népszerűségi indexét!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Csekkold le előre, hány lájkolt kap majd a fotód!

A lájk-jós weboldalt Aditya Khosla, a Michigani Műszaki Egyetem PhD-hallgatója fejlesztette ki, aki csapatával több mint 2,3 millió Flickr-fotót elemezett. Többek között megvizsgálták a képek kompozícióját, színeit, tartalmát, ezeket az adatokat pedig összevetették a social media faktorokkal, tehát a hashtagek, megosztások, lájkok, ismerősök számával. Végül hosszas számolgatás után megalkottak egy algoritmust, ami az előzőleg kiszámolt statisztikák alapján bármilyen fotóról meg tudja jósolni, várhatóan hány lájkot gyűjthet be a közösségi oldalakon.

Ha te is szívesen lecsekkolnád az alkalmazást, akkor katt ide (http://popularity.csail.mit.edu/), tölts fel egy fotót, majd várj pár percet, amíg a program kielemzi, hányan nézik majd naponta. Utolsó lépésként pedig neked is kell matekoznod egy kicsit, mert a kapott pontszámot 2 hatványának kell tekinteni, és így számolhatod ki, milyen népszerű lesz a képed. Ha tehát 6 pontot kapsz, akkor a képlet szerint 2 a negyediken, vagyis 64-en klikkelnek majd a fotódra naponta. Ugye nem is olyan bonyolult a lájk-matek? Ráadásul Aditya már azon dolgozik, hogy a következő szintre fejlessze az algoritmust, és a kapott eredmények alapján az oldal automatikusan feltuningolja a fotódat. Egy biztos: mi gondolatban már most odaítéltük neki a Cosmo Nobel-díjat!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több friss