12 különböző hajtípus létezik – te tudod, milyen a tiéd?

Tudtad, hogy az egyenes, hullámos vagy göndör hajnak altípusai is vannak?

12 különböző hajtípus létezik – te tudod, milyen a tiéd?

Egyenes

Ha az egyenes hajúak táborát erősíted, lehet vékonyszálú vagy vastag, közös vonás, hogy szuperfényes tincseid vannak! Ez azért van, mert a fejbőrödön lévő olaj könnyedén végigcsúszik a hajszálaidon, így ápolja és hidratálja azokat. Bár néhányan azt mondanák, hogy csak egy fajta egyenes haj létezik (az egyenes, ugyebár), azért minimális eltérések mégis van a csoporton belül:

1. altípus

Ez a leglaposabb, vékonyabb, de legselymesebb típusú haj az egyenes fazonok közül. Igazi csodákat tudsz elérni vele, ha hullámcsatot tűzöl bele, vagy hajgumival készítesz valamiféle frizurát. A BFF-ed: a textúráló spray.

2. altípus

Egyenes, bár van benne egy-két hullámos törés, és kevésbé sima. A legnagyobb ellenséged a könnyen zsírosodó hajtő, nem pedig a száraz hajvégek. A BFF-ed: száraz sampon.

3. altípus

Vastagabb és durvább a hajad, mint a többi egyenes fazonnak, így jobban szállnak és szárazabbak is a tincseid, mint a többieknek. Onnan tudod, hogy ez a te kategóriád, hogy ha mindezeken felül még roncsolódott is a frizurád (helló, kémiai anyagok, festés és hőkezelések). A BFF-ed: heti egy hajmaszk.

Hullámos

A te hajadban már könnyebben érzékelhető, látványosabb törések vannak, azaz hullámos a fejed tetejétől a fürtjeid végéig. Nem úgy, mint az egyenes típusnál, ahol csak max. egy-két hullámszerű görbületet látsz viszont a tükörben. A hullámaid a tengerparti lokniktól a kicsit kócosabb fazonig, különböző fajták lehetnek. De az biztos, hogy neked van a legkönnyebben variálható frizurád.

1. altípus

A te hullámod egyfajta lapos S-betűt formáz. Nem annyira durva, hogy rémálom legyen az egyenesítés (ezt még simán meg tudod csinálni), de azért már nagyon nem az első kategóriához tartozik. A BFF-ed: tengeri sós spray.

2. altípus

Ez a típus már eggyel határozottabb S-t mutat, amihez általában vékony vagy közepesen vastag hajszálak csatlakoznak. A frizkódnál megvan a kiszáradás esélye, főleg, ha már eleve roncsolódtak a fürtjeid. A BFF-ed: göndörítő hajhab.

3. altípus

Az S-formába itt már csatlakozik pár göndörebb, durvább tapintású tincs. Ha a hajad ebbe az alcsoportba tartozik, akkor gyakran küzdesz azzal, hogy a frizkód megtartsa a formáját. A BFF-ed: krém göndör hajra.

Göndör

A göndör haj esetében gyakori a különféle textúrák és hullámok váltakozása, de ahhoz, hogy igazán a klub tagja legyél, rendesen csavarodnia kell a fürtjeidnek. De vajon milyen alcsoportokra osztható ez a kategória?

1. altípus

Az eggyel korábbi típushoz képest most nem rengeteg hullám némi göndörséggel a meghatározó, hanem pont fordítva: a csigák közé keveredett néhány lazább tincs. Bár a frizurád könnyen formázható, nagyon érzékeny a környezeti változásokra, így például a magas páratartalom az egyik ősellenséged. A BFF-ed: göndörítő hajhab.

2. altípus

A fürtjeid körmérete általában ujjnyi vastagságúak, feszesebbek és ruganyosabbak, mint az előző típus tincsei. Ezzel pedig az jár, hogy jobban ki van téve a szárazság veszélyének. A BFF-ed: öblítés nélküli balzsam.

3. altípus

Ezek a legsűrűbb és leginkább csavart csigák, az átmérőjük kábé egy ceruzáéhoz vagy szívószáléhoz hasonlít. Neked is oda kell figyelned a hidratálásra, mert könnyen száradnak a hajszálaid. A BFF-ed: proteinben gazdag olaj.

Spirálos

A göndörség kimaxolása a spirálos haj, ami leginkább az afro-amerikaiakra jellemző. Ezek a tincsek lehetnek simán (S-alakban) hullámosak, de van, hogy a cikk-cakkos Z-betűt formálják. A spirálos frizura sajnos a legérzékenyebb típus is, könnyen roncsolódik, de az egyik legváltozatosabban formázható.

1. altípus

Sokkal szorosabban csavarodnak a tincseid, mint a göndör haj harmadik alkategóriájának képviselői esetében. Fontos, hogy gyakran ápold a hajszálaid. A BFF-ed: göndörítő gél.

2. altípus

Megvan, hogy néz ki a rugó egy golyóstollban? Na, a te hajad is pont ennyire csavaros! Ez a frizura hamar összeugrik, így kénytelen vagy nyújtani a fürtjeidet. A BFF-ed: gél, ami megnyújtja a spirálokat.

3. altípus

Te vagy a Z-formájú tincsek legnagyobb képviselője, ami egyben azt is jelenti, hogy neked van a legnehezebb dolgod a haj nedvességének fenntartásával.  A BFF-ed: lágyítókrém.

Ha kizárólag a leírások alapján nem olyan könnyű számodra a hajtípusodat megtalálni, az amerikai Cosmo készített egy táblázatot képekkel, amit IDE kattintva csekkolhatsz!

Még több

Frizura