A szakállas pasik jobban fertőznek koronavírussal?

Lehet, hogy tényleg jobb lenne legalább rövidebbre vágatnia!

A szakállas pasik jobban fertőznek koronavírussal?

Te is olvastál cikkeket arról, hogy ha szakállas a barátod, te is és ő is nagyobb veszélyben vagytok? Azért nem kell azonnal a nyíróért rohannod, de érdemes lenne megfontolnia, hogy egy időre a hosszú szakállát sima arcbőrre vagy szexi borostára cserélje. A szakállpánikot a Huffington Post cikke szerint egy infografika indította el, amely szerint a szakáll komoly kockázatot jelent. De dr. Thomas Russo, a Buffalo VA Medical Center orvosa szerint ez az infografika alapvetően orvosoknak készült, és olyanoknak, akiknek speciális védőmaszkot kell hordaniuk a vírusveszély miatt – és ennek megfelelő felhelyezését valóban gátolja a szakáll.

A vírus alapvetően cseppfertőzéssel terjed, tehát ha a barátod olyan helyzetbe kerül, hogy a kórokozó megtapadhatna a szakállán, akkor nagy valószínűséggel egyébként is megfertőződne. „Elképzelhető, hogy a szakáll többet felfog a levegőbe kerülő fertőzött nyálrészecskékből – nyilatkozta a szakértő. De ahhoz, hogy ezzel mást is tovább fertőzzön, nagyon közeli kontaktus kell – ami egyébként is fertőzési kockázatot jelent.” Igen, a csókolózás nagyon közeli kontaktus. Szóval szerinted inkább menjen az a szakáll?

Dr John Schwartzenberg, a UC Berkeley’s School of Public Health professzora nyilatkozta a Los Angeles Timesnak, hogy „bár tanulmányok nem készültek a témában, elképzelhető, hogy ha valaki rád köhög, és a szakálladon nyálcseppek tapadnak meg. Amit ha te megérintesz a kezeddel, majd ezzel a szádat, orrodat, szemedet, megfertőződhetsz. Ugyanez persze a hosszú haj esetén is igaz.” Szóval jöhet az a fazonváltás, de ennél sokkal fontosabb, hogy gyakran mossatok kezet, és az arcotokhoz (meg egymáséhoz) csakis tiszta kézzel érjetek! És az sem árt, ha mostanában gyakrabban mostok hajat – ha a munkátok miatt esetleg nagyobb fertőzésveszélynek vagytok kitéve, akkor minden nap! Az arctisztítás pedig legyen különösen óvatos és alapos!

Még több

Frizura