5 jel, hogy túl gyakran mosod a hajad!

Apróságok is figyelmeztethetnek arra, hogy túltolod a tisztítást.

5 jel, hogy túl gyakran mosod a hajad!

Nincs általános szabály arra, milyen gyakran kell hajat mosni, igazából neked kell kitapasztalnod, számodra mi kényelmes. Ám ehhez nem elég, ha csak arra koncentrálsz, hogy a frizurád mindig friss legyen: a fejbőröd és a tincsid állapotát is érdemes figyelembe venned. Mutatjuk a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy ritkítanod kellene a mosások gyakoriságát!

1. Reggel megmosod, estére már nem oké

Ha ennyire gyorsan zsírosodik a hajad, az csak részben köszönhető annak, hogy ilyen a típusa. Sokkal inkább utal arra, hogy a fejbőröd faggyútermelésének egyensúlya felborult. A hiba: minél gyakrabban mosod, annál inkább arra ösztönzöd, hogy még többet termeljen, és ebből a spirálból nehéz kitörni.

Pedig csakis az a megoldás, ha nem távolítod el azonnal a felesleges olajat a fejbőrödről, hanem hagyod, hogy kifejthesse védő, ápoló funkcióját. Igen, ha megállod, hogy mondjuk eleinte csak két-, majd háromnaponta mosod a hajad, egy idő után tényleg nem zsírosodik majd olyan gyorsan.

Tipp: Redken Scalp Relief Soothing Balance sampon  5658 Ft

2. Fakó, fénytelen

A fejbőrödön természetesen termelődő olaj is hozzájárul a hajad fényéhez és a puhaságához – ez különösen akkor látványos, ha nem festeted. A fakó, fénytelenné váló szálak figyelmeztethetnek arra, hogy túl gyakran mosod le a védő olajréteget – a fejbőrödről és a szálakról is.

Amikor fésülöd a hajadat, a faggyút egyenletesen eloszlatod a szálakon, ami extra védelmet biztosít nekik. Ha ezt túl gyakran mosod le, meggyengülnek, szürkéssé és sérülékennyé válnak. Az argánolaj vagy az argánolajos hajápolók gyönyörűen helyre tudják hozni a hajad elvesztett fényét – és az sem baj, ha egy kevés a fejbőrödre is jut belőle.

Tipp: Maria Nila True Soft argánolaj 7800 Ft

3. Gyorsan kopik a színe

Ha a festett hajad 2-3 hét alatt látványosan kopottabbá, kevésbé intenzívvé válik, annak simán lehet az oka, ha naponta-kétnaponta mosod. Amikor vizes a hajad, felemelkednek a szálakat borító kutikulalemezkék, és könnyebben el tudnak távozni a haj belsejéből a színét adó pimentek.

A megoldás – amellett, hogy ritkábban mosod a hajad, egy jó színvédő, speciálisan festett hajra, vagy akár a te árnyalatodra kifejlesztett hajápoló termékcsalád!

Tipp: Nivea Pure Color micellás hajkúra 1349 Ft

4. Viszket, hámlik, korpásodik

A túl sok mosás kiszáríthatja a fejbőrödet, ami extrém esetben a viszketés mellett száraz korpásodáshoz vezethet. A fejbőrödön termelődő faggyú természetes nyugtató hatással is bír, szóval korántsem biztos, hogy a viszkető, hámló fejbőrödre egy újabb mosás megoldást hoz.

Segíthet, ha speciális, fejbőrnyugtató és-hidratáló terméket választasz, és igyekszel egy-egy nappal legalább kitolni a hajmosások időpontját. Arra azonban figyelj, hogy ha a viszketés, irritáció a fő problémád, ne száraz samponnal akard frissíteni a frizurád, mert fokozhatja a kellemetlenséget.

Tipp: Kérastase Specifique Bain Riche Dermo-Calm nyugtató sampon érzékeny fejbőrre 6750 Ft

5. Töredezik

Bizony, ha egyre több töredezett hajvéget látsz, annak is lehet az oka a túl gyakori mosás. Még akkor is, ha alaposan bebalzsamozod és rendszeresen kényezteted pakolással a tincseidet. Vizes állapotban ugyanis nagyon sérülékenyek a szálak, az erőteljes dörzsölés, a fésülés, kibontás, gyakori stylingolás és hőkezelés növelik a sérülés, és ezáltal a töredezés veszélyét.

Ha lelkes hajmosó vagy, figyelj arra, hogy kímélő, hidratáló hatású sampont használj, a törülközővel óvatosan itatgasd fel a hajadról a vizet, és a lehető legkevesebb ideig szárítsd, formázd a fürtjeid, a még hatékony legalacsonyabb hőfokon. És ne feledkezz mag a hővédőről!

Tipp: TRESemmé Botanique hővédő spray 1699 Ft

 

Kiemelt kép: US Getty Images

Még több

Frizura