Még nem vagyok 30, de már őszülök, segítség!?!

Az ősz haj menő – de te még nem állsz készen színt váltani? Szakértőnk segít!

Még nem vagyok 30, de már őszülök, segítség!?!

Még messze a kerek szülinapod, de te már túl vagy az ősz szálak okozta első sokkon? A szüleid korán megőszültek? Olvass tovább, Vörös Tamás, a L’Oréal Professionnel oktató fodrásza egy csomó érdekes infót árul el!

Cosmo: Látok egy-két ősz szálat a halántékomnál. Akkor én most őszülök?

Vörös Tamás: Mindenkinek más és más az elfogadható mérték, ha őszülésről van szó. A professzionális szakemberek százalékos arányban szokták meghatározni, mikor van szükség őszülés miatt más hajfestési technikára vagy receptre. Például amikor a teljes frizurában 50% feletti az ősz hajszálak aránya, akkor a tökéletes fedés érdekében a megszokott receptúrán változtatni kell.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

L’Oréal Professionnel Paris 🇭🇺 (@tamas_voros_pro) által megosztott bejegyzés, Szept 24., 2019, időpont: 10:14 (PDT időzóna szerint)

Cosmo: Mi történik ilyenkor a hajjal?

Tamás: A hajunk színét két fő festékanyag szabályozza, az eumelanin és a feomelanin. Ezeket a pigmentsejtek (melanociták) termelik a szervezetünkben. A feomelanin vörös színűre festi a hajat, míg az eumelanin barnára vagy feketére. A haj színét az határozza meg, hogy ezek a festékanyagok milyen arányban és mennyiségben termelődnek. Az őszülés általában természetes folyamat, melyet a melanintermelődés csökkenése okoz.

Cosmo: Mennyire számít extrémnek vagy korainak a 30 alatti őszülés?

Tamás: Ez népcsoportonként különböző, a kutatások szerint az európai, világosabb bőrű emberekre jellemzően elmondható, hogy az első ősz hajszálak megjelenése legtöbbször a harmincas évek közepétől lesz észrevehető. Ha számolunk a ténnyel, miszerint az életmódunk, a genetikai adottságaink és a különböző ásványi anyagok, valamint vitaminok bevitele is szerepet játszhat a kérdésben, valójában a 30 alatti őszülés nem is olyan ritka.

Cosmo: Mi okozhatja?

Tamás: Legtöbbször örökölt genetikai tényezők, hormonok, az életmód, nem megfelelő vitamin- illetve ásványianyag-bevitel. Ritkább esetekben egészségügyi tényezők, és szélsőséges esetekben lelki okai is lehetnek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gabriella Bulyovszky (@okaywithsilver) által megosztott bejegyzés, Ápr 20., 2020, időpont: 11:59 (PDT időzóna szerint)

Cosmo: És mit lehet vele tenni? Csakis a festés a megoldás?

Tamás: Néhány egyszerű változással, például egészségesebb életmóddal, megfelelő, vitaminban és ásványi anyagokban dús táplálkozással meg lehet próbálni valamennyire lassítani az őszülés folyamatát. A témában sok kérdés van, amit a tudománynak nem sikerült még megválaszolnia, viszont a legelfogadottabb álláspontok szerint a vitaminok (B9, B12), vitaminkomplexek szedése és az ásványi anyagok, különösen a réz illetve cink pótlása a szervezetben jótékony hatással lehetnek az őszülés lassítására.

Cosmo: Aki az ősz szálakat látva magának akarná befesteni a haját, mire figyeljen?

Tamás: Legtöbbször két dolog okozhat gondot, az első a nem megfelelő szín kiválasztása: a saját hajszínből nem feltétlenül lehet pontosan a dobozon látható árnyalatot elérni. A második a technikai kivitelezés: ha nem figyelünk a kellő anyagmennyiségre, a felhordásra, illetve a megfelelő számú és vastagságú leválasztásra, úgy nem lesz egységes az eredmény. És persze jó, ha olyan terméket választunk, amelyen feltüntetik, hogy kiemelten jó az ősz haj fedésében!

Cosmo: Szerinted inkább fessünk/festessünk, vagy nem kell, hogy zavarjanak az ősz szálak?

Tamás: Azt gondolom, SEMMI szégyellni való nincs az őszülésben, ez egy teljesen természetes dolog. A trendek is éppen erre hívják fel a figyelmet, egyet tudok velük érteni, azt üzenik: ez rendben van, és az ősz haj lehet szép, vagány, kifinomult, hordható. Mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy a saját érzéseire hallgasson, ha zavarják az ősz hajszálak, keressen egy jó megoldást, jó szakembert, ha viszont nem, akkor ne is foglalkozzon vele!

 

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Még több

Frizura