Ezt a 10 dolgot tudnod kell, ha csodaszép hajra vágysz

Akár azzal is gyengítheted a tincseidet, ha rosszul mosod őket!!!

Ezt a 10 dolgot tudnod kell, ha csodaszép hajra vágysz

Hiába veszed meg a legszuperebb sampont, szerzed be a legújabb tápláló balzsamot és pakolást, ha a hajápolás közben olyan apró hibákat vétesz, amelyek szépen lassan tönkreteszik a hajadat! Legyél képben, mi az, ami árt, és mi az, ami TÉNYLEG használ a hajadnak!

1. Nem jó, ha naponta mosod

Amikor megmosod a hajad, a víz hatására a szálakat borító kutikularéteg felemelkedik, kinyílik. A réseken valamennyire be tudnak jutni az ápoló hatóanyagok, de a szálak rugalmasságát biztosító nedvesség közben ugyanúgy kijut. Ráadásul ilyenkor nem csak a fejbőrödről távolítod el a faggyút, hanem a szálakról is, azoknak viszont szükségük lenne rá, mert természetes védelmet biztosít nekik a sérülések és a kiszárdás ellen.

Tipp: Próbáld meg ritkítani a hajmosások gyakoriságát – ebben a cikkben szuper tippeket találsz hozzá. És addig is használj kímélő, a hajtípusodnak megfelelő sampont és balzsamot!

2. A törülköző nem (mindig) a barátod

Jó alaposan megtörlöd, hogy minél kevesebb idődet vigye el a szárítás… Az a rossz hír, hogy a tincseidet pont a legsérülékenyebb állapotukban kapod el ilyenkor, és a dörzsöléssel apró sérüléseket okozol, amelyek aztán meggyengítik a szálakat. Ráadásul össze is gubancolod őket – és a kibontás sem épp a hajad kedvence!

Tipp: A törülközővel finoman itatgasd fel a vizet, inkább nyomkodó, mint dörzsölő mozdulatokat alkalmazva!

3. A fésűd is fontos!

Egyáltalán nem mindegy, milyen fésűt vagy hajkefét használsz! Ha nem jó minőségű, sérült sörtéjű, éles végű az eszköz, azzal a fejbőrödet és a szálakat is megsértheted!

Tipp: Figyelj arra, hogy lekerekített végű, teljesen sima sörtéjű legyen a hajkeféd, ne legyenek benne olyan rések, ahová a szálak beakadhatnak. Ha húzásmentes bontókefét használsz, azzal nem csak a sérüléseket előzheted meg, de azt is, hogy az erőteljes fésülés miatt a normálisnál több száltól szabadulj meg.

4. Szárítás előtt tilos olajat használni!

A hajápoló olajok csodát tehetnek a hajaddal, de ha szárítás, vagy még inkább hajvasalás, göndörítés előtt használod őket, igazából kárt okozhatnak! Ha forró levegővel szárítod a hajadat, a felforrósodó olaj károsíthatja, meggyengítheti elmerevítheti és ezáltal sérülékennyé teheti a szálakat.

Tipp: Az olajat használhatod hajmosás előtt: megkönnyíti a kifésülést, és így nem nehezíti el a vékony szálú, zsírosodásra hajlamos tincseket.

5. A pakolást is túl lehet tolni

Sőt, a balzsamot is. Létezik olyan, hogy túlápolás, túlhidratálás: ha túlságosan gyakran vagy túl nagy mennyiségben használod ezeket az ápoló készítményeket, előfordulhat, hogy a hajad csúszóssá, nehezen kezelhetővé válik tőle!

Tipp: Balzsam mehet minden mosás után, de nem kell túl sokat használni belőle! Rövid hajra borsónyi, hosszabbra egy mogyorónyi mennyiség elég! Pakolást pedig 2-3 hetente vess be.

6. A fonat a legkíméletesebb!

Ha gyakran kell összefognod a hajadat, mert mondjuk sportolsz, vagy a munkád során zavarnak a kiengedett tincsek, sokkal jobbat teszel a hajadnak, ha gumizás helyett befonod! Így nem töröd meg a szálakat, és kevésbé terheled a fejbőrödet is!

Tipp: Ha mégis a copfra szavazol, ne mindig ugyanott kösd össze, váltogasd, hogy a tarkódon, a fülvonalnál, a fejtetődön vagy oldalt viseled. Így nem mindig ugyanarra a részre esik a terhelés!

7. Hidratálni kötelező!

A tincseket és a fejbőrödet is! A szálak töredezésének egyik leggyakoribb oka a folyadékhiány – ebben az összeállításban szuper hidratáló hajápolókat találsz. A fejbőr szárazsága viszont kellemetlen viszketést, korpásodást okozhat – bővebben itt olvashatsz róla.

Tipp: A bőséges folyadékfogyasztással a fejbőröd hidratáltságát is javíthatod. És érdemes egy jó hajban maradó kondícionálót is beszerezned.

8. Figyelj a hajszárítódra!

A hajszárítás egyértelműen nagy terhelés a hajadnak – különösen akkor, ha nem jó eszközt választasz hozzá. Ha nem elég nagy a teljesítménye, a gyengén a hajadra fújt forró levegő sok kárt okozhat. Jóval hatékonyabb és kíméletesebb, ha egy nagyobb teljesítményű eszközzel alacsonyabb hőfokon szárítod meg a hajadat!

Tipp: Ha csak teheted, hagyd, hogy levegőn száradjon meg a hajad! Ha pedig hajvasalót vagy göndörítőt használsz a formázáshoz, mindenképp legyen egy jó hővédő spray-d!

9. A párnahuzatod is számít!

Ha vékony szálú, könnyen gubancolódó hajad van, sokat segít, ha szatén vagy selyem párnahuzatot használsz! Ezektől sokkal kevésbé bogozódik vagy töltődik fel a hajad!

Tipp: Ha könnyen zsírosodik a frizurád, cseréld a szokásosnál gyakrabban az ágyneműdet, vagy legalább a párnahuzatodat! A hajad és az arcbőröd állapotán is javíthat!

10. Vizesen ne vasald!

Oké, az igaz, hogy a hajvasaló az egyik legpraktikusabb hajformázó, főleg, ha nehezen kezelhető hajad van. De az is tény, hogy eléggé megviseli a hajadat az extrém hőhatás, amit egy egyenesítés jelent. És ha ezt tetézed azzal, hogy még nedvesen, tehát sérülékeny állapotában vasalod a hajadat, azzal megsokszorozod a sérülés esélyét. Egy esetben oké, ha kissé nedves még a hajad: ha speciális gőzölős hajegyenesítőt használsz, és hővédőt is teszel a tincseidre! (Plusz ebben a cikkben még egy csomó trükköt olvashatsz, hogyan használd jól a hajvasalód!)

Tipp: Ne kapkodj a hajvasalással: sokkal kíméletesebb, ha egyszer, lassan de nem megállva húzod végig az eszközt a hajadon, mint ha többször kapkodva áthúzogatnád.

 

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Gifek: Giphy.com

Még több

Frizura