5 jel, hogy le kéne cserélned a hajkefédet

Nem könnyű megtalálni a tökéletes hajkefét, ráadásul a kapcsolat egészen biztosan nem tart majd örökké – a hajad épsége lesz a szakítóok.

5 jel, hogy le kéne cserélned a hajkefédet

Esélyes, hogy anyukád még mindig őrizgeti az első hajkefédet, amivel a puha babahajadat fésülgette. És az is, hogy a szekrényed mélyén valahol még neked is megvan gimis éveid kedvenc hajformázó eszköze, amivel pont úgy tudtad beállítani a tincseidet, ahogy azt akkor a legmenőbbnek gondoltad. Remélhetőleg nincs még mindig használatban! Ha mégis, akkor sürgősen vizsgáld meg a következő szempontok szerint – és amúgy az összes többi hajkefédet is!

1. Meg tudod tisztítani?

Nem is gondolnád, mennyi szennyeződés, baktérium, hajformázó-maradvány tud felhalmozódni a fésűkön! És minden egyes alkalommal, amikor használod, ezeket szépen visszajuttatod a szálakra és a fejbőrödre, plusz teszel még hozzá egy kicsit. Ha nem tisztítod rendszeresen az eszközt, ne csodálkozz, ha a fejbőröd viszket, irritált, esetleg pattanásos! Tisztítsd meg jó alaposan – ebben a cikkben többféle módszert is találsz hozzá. Ha nem tudod maradéktalanul eltávolítani belőle a szennyeződéseket (a sörtélről vagy a párnáról), akkor itt az idő, hogy lecseréld a kicsikét! (Új hajkefe választásához rengeteg hasznos tippet találsz ebben az összeállításban.)

2. Mennyire épek a sörték?

Nézd át jó alaposan, és ha hiányzó tüskéket, repedt, csorbult sörtéket, lepattant, szétvált végeket találsz, akkor időszerű a csere. Minden olyan rész, ami karcolhat, vagy amibe beakadhatnak a szálak, felesleges kockázatot jelent – megsértheti, eltörheti, kitépheti őket. Ennyire nem lehet jó az a kefe, hogy mindezt bevállald miatta! (Figyelem, a görbe sörték sem okék!)

Fotó: Profimedia/Red Dot

3. Figyeld az alapot!

Nézd meg, milyen állapotban van a sörtéket tartó gumi- vagy műanyagpárna, esetleg kerámia alap. Ha repedezett, sérült, meggyengült vagy épp megkeményedett az eredeti állapotához képest, ne használd tovább, mert sérülhet tőle a hajad!

4. Jól ápolod?

Ha jó minőségű, természetes sörtéjű kefét használsz, nézd meg a szálak végét. Ha elkezdett szétválni, nem egységes, elveszítették a sörték a szabályos formájukat, akkor bizony érik a csere. Tudtad, hogy ha rendszeresen tisztítod, és utána argánolajjal bekened a természetes sörtéket, sokkal tovább tudod majd használni a hajkefédet?

Giphy.com

5. Hogy bírja a meleget?

Ha szárításhoz használod a hajkefét, csekkold le, mennyire melegszik át a hajszárító hőjétől. Ha nagyon felforrósodik, akkor a hajszálaidat extra veszélynek teszed ki! Lehet, hogy már nem hozza a régi formáját a fésű anyaga, de az is, hogy az adott kefe nem kimondottan szárításhoz való. Használj speckó hőelvezető, nem felforrósodó verziót – ez különösen akkor fontos, ha gyenge, töredezésre hajlamos, vagy sérült, igénybe vett hajad van.

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Még több

Frizura