Nem vársz tovább, befested magadnak a hajad? Ezt mindenképp olvasd el!

Eddig fodrász festette a hajadat, de most, hogy zárva kell tartania, elgondolkodtál, hogy megoldod magadnak otthon? Ha betartod a szabályokat, jó lesz a végeredmény!

Nem vársz tovább, befested magadnak a hajad? Ezt mindenképp olvasd el!

Most rögtön szólunk: ha melírozni szeretnél, vagy több árnyalatnyi szőkítésre vágysz, ne vágj bele dobozos hajfestékkel. A fodrászod valószínűleg amúgy is arra biztat, hogy most legyél egy kicsit türelmesebb és elnézőbb magaddal, és ne folyton a lenövésedet figyeld a tükörben vagy az online meetingeknél a képernyőn. És a nagy hajszínváltásnak sem igazán most van itt az ideje. Ha mégis azon gondolkodsz, hogy befestheted-e magadnak, akkor az a válaszunk: attól függ! Ezek az amúgy praktikus festékek nem képesek mindenre, amire a profi termékek, és a fodrász szaktudását sem tudják melléjük csomagolni, de ha jól választasz és jól használod őket, van esélyed otthon befesteni szépre. Ezek azok a szituk, amikor jó sansszal vághatsz bele

1. Kis lenövés, kis világosítás

Ha az eredeti hajszínednél csak 1-2 árnyalattal világosabbat festetsz, akkor megoldható otthon is a tőfestés.

Amire figyelj: Nézd meg a dobozon, milyen eredmény várható. Fontos, hogy a csomagoláson feltüntetett színek festetlen, azaz természetes színekre vonatkoznak. Soha ne a termék neve alapján válassz, a technikai számok és a fotók jobb támpontok. Akár meg is kérdezheted a fodrászodat, a választott termék számkódja alapján ő tud neked tanácsot adni. Ha hezitálsz, válaszd a világosabb színt.

2. Egy kicsit sötétebbet festenél

A sötétítés mindig könnyebb ügy, mint a világosítás. De azért itt se ess neki alapos előkészületek és tudatos árnyalatválasztás nélkül.

Amire figyelj: Az otthoni festés alapszabálya, hogy festett hajat hajfestékkel világosítani nem lehet – ezt csak fodrász tudja megoldani. Viszont a sötétítéssel is legyél óvatos: először mindig a jelenlegi hajhoz közel álló árnyalatot válassz, aztán ha később sötétebbre vágysz, lehet ezt fokozni.

Hajfestés

Fotó: Pexels.com / RODNAE Productions

3. A saját hajszínedhez nagyon közeli árnyalatot festetsz

Nem tűnik nehéz ügynek, de azért ennek is van trükkje!

Amire figyelj: Kérdezd meg a fodrászodat a használt festék technikai számáról és ez alapján keress dobozosat. Ne név és fotó alapján válassz. Nagyon fontos, hogy figyelj arra, hamvas vagy arany a választott árnyalat, mert csak az eredetileg festett színnel harmonizáló altónusú festékkel fogsz jó eredményt elérni.

Egy kis segítség a technikai számok értelmezéséhez: az első számjegy a hajfestékkel elérhető színmélységet jelöli (1: fekete, 2: nagyon sötét barna, 3: sötét barna, 4: barna, 5: világosabb barna, 6: sötétszőke, 7: szőke, 8: világosabb szőke, 9: világos szőke, 10: nagyon világos szőke).

Az ezt követő számjegyek pedig az árnyalatot adják meg (0:természetes, 1: hamvas, 2: opálos, 3: arany, 4: réz, 5: mahagóni, 6: vörös – és ezek kombinációja). A festékek elnevezése többnyire „lefordítja” ezeket a számokat.

4. Maximum 3-4 árnyalatot szőkítenél

Igazából ez is megoldható, ha a megfelelő technikai számú, tehát megfelelő színű, altónusú és extravilágosító festéket választasz.

Amire figyelj: Egyeztess előtte számot a fodrászoddal! Ennél többet azonban már ne akarj házilag világosítani, és ez is csak természetes hajszínre érvényes, a festett részre nem!

Még egyszer a legfontosabbak:

  • Festett hajat világosítani dobozos hajfestékkel nem tudsz!
  • A dobozon feltüntetett színek festetlen hajszínre vonatkoznak.
  • Figyelj az altónusra is (hamvas vagy arany, vagyis hideg vagy meleg).
  • MINDIG végezz allergiatesztet a dobozon feltüntetettek szerint.

Képezd magad tovább hajszín-ügyben a legjobb sztártippekkel!

Billie Eilish hajszínváltása valójában átverés?!?

Így festette be Blake Lively haját Ryan Reynolds

Hogy tetszenek Katalin hercegné csokibarna fürtjei?

Még több

Frizura