Könnyű befesteni, de szupernehéz megszabadulni tőle – óvatosan, ha fekete hajat szeretnél!

A fekete hajszín szexi, különleges, és hosszú távra szól. Ezt kell tudnod róla az oktatófodrász szerint.

Könnyű befesteni, de szupernehéz megszabadulni tőle – óvatosan, ha fekete hajat szeretnél!

Ha valami újra, látványosra vágysz a hajadat illetően, és elgondolkodtál a feketén, csak annyit mondunk: gondold meg még egyszer! „A fekete hajszín az egyik legkönnyebben megfesthető árnyalat – mondta el a Cosmónak Vörös Tamás, a L’Oréal Professionnel oktatófodrásza. – Mivel ez a lehető legsötétebb szín, szinte teljesen lefedi az összes többit. Ha ilyen drámai változás mellett kötelezed el magad, amit hihetetlenül nehéz visszafordítani, a legjobb, ha a munkát egy professzionális szakemberre bízod, aki biztosan tudja, hogyan érhet el hibátlan eredményt és tökéletes árnyalatot a hajadtól és a bőrtípusodtól függően. A hajfestés művészet, de tudomány is. Természetesen, mint minden hajfestéknél, a legjobb eredményhez ismerni kell a megfelelő keverési és felviteli technikákat, valamint egyéb praktikákat – ha például világos, szőke hajad van, akkor külön szabályokat kell betartani, hogy a végső szín megfelelő és tartós legyen.”

Milyen feketét válasszak?

„Az idei színtrendeknek megfelelően a fekete hajszín a gazdag, fényes ragyogásról és a mozgalmas dimenziókról szól – meséli a szakértő. – Igazság szerint egyre nagyobb teret hódítanak azok a balayage frizurák, amelyeket sötét alapban elhelyezett világosabb tincsek alkotnak. Például egy fekete hajszínt könnyedén kiemelhetünk néhány karamellszínű tinccsel, hogy mozgást és dimenziót teremtsünk. A fekete hajszín természetesen önmagában is remekül mutat, de különösen hatásos, ha pixie vágással vagy egészen rövid formával kombináljuk. Ha kisebb számban is, mint a többi színnél, a feketének is vannak árnyalatai, amelyek segítenek személyre szabni, a saját színeidhez passzolóvá tenni a választást, ilyenek például a kékesfekete, vagy nagyon sötét lilás árnyalatok. Hogy melyik állna igazán jól neked, azt érdemes előtte leellenőrizni – ehhez remek applikációkat találsz, amelyek megmutatják, hogyan mutatna rajtad a választott árnyalat. Ilyen például a L’Oréal Professionnel Style My Hair Pro: egyszerűen letöltöd a mobilodra, és könnyedén kipróbálhatod vele, passzol-e a bőrödhöz vagy a szemedhez az adott szín.”

Nehéz lecserélni

Komolyan mondtuk, hogy ez a döntés hosszú távra szól: amilyen könnyen változtatsz bármilyen hajszínt feketére, olyan nehéz aztán a feketéből váltani valami világosabbra. „Ahhoz, hogy a fekete után világosabb színt kapjunk, olyan termékeket kell használni, amelyek eltávolítják a tartós hajfestékekben használt mesterséges színanyagokat – figyelmeztet Vörös Tamás. – A legtöbb olyan termék, amely erre képes, komoly igénybevételnek teheti ki a hajszálakat. Természetesen a professzionális szakemberek megfelelő ápolókkal, például kötéserősítőkkel megelőzhetővé teszik ezeket a károsodásokat. A fekete hajszín világosítása időt és türelmet és szakértelmet igényel a vendégtől és a fodrásztól is egyaránt, és otthon semmiképp ne állj neki, mindenképp kérd fodrász segítségét!”

Magadnak festenéd?

Ha változtatni szeretnél, és elég erőt érzel magadban, hogy saját kezűleg vágj bele a feketére festésbe, az alábbiakkal fontos tisztában lenned!

  • Márkánként eltérőek lehetnek a keverési és felhasználási javaslatok, ezért minden esetben gondosan és figyelmesen olvasd el az adott termék használati útmutatóját.
  • Öltözz olyan ruhába, amit nem sajnálsz, ha esetlegesen összekennéd, de használhatsz eldobható beterítő kendőt is.
  • Célszerű a frizura kontúrvonalát festés előtt bekenni valamilyen zsíros krémmel, sűrű testápolóval, gyógyszertárban kapható vazelinnel, hogy a festék ne nagyon fogja be a bőrödet.
  • Már a fázisok összekeveréséhez is húzd fel a gumikesztyűt.
  • A fekete festéket rendkívül nehéz eltávolítani a legtöbb felületről, padlóról és ruházatról, úgyhogy fontos, hogy környezetedben jól védve legyen minden az esetleges festékcseppektől. Míg más hajfestékek könnyebben eltávolíthatók a padlóról vagy a ruhákról, a fekete lehet, hogy soha nem fog lejönni, még akkor sem, ha csak néhány másodpercig érintkezett az adott felülettel. Ha véletlenül a bőrödre kerül, néhány napig biztosan látszik majd.

A tökéletes festőtechnika

A legegyszerűbb felhordási módszer, ha nagyobb részekre bontod a festeni kívánt hajmennyiséget és ezekben aprólékosan dolgozol leválasztásról leválasztásra. Középen a homloktól a tarkóig készíts egy választékot, kend be festékkel a tőrészeken, majd készíts egy fültől fülig tartó leválasztást, amit szintén fess meg a tövénél. Így négy különálló részt kapsz, amellyel dolgozhatsz, és ami lehetővé teszi, hogy vékony soronként tudj haladni fentről lefelé vagy lentről felfelé. Fesd be az egyes szakaszokat amíg teljesen be nem fedi a festék a hajszálakat.

Segítség, tőfestés kéne!

Ugyan úgy tűnik, enyhülnek a korlátozások és kérhetsz már időpontot a fodrászodtól, de nem biztos, hogy 1-2 napon belül fogadni is tud. Ha nagyon zavar a lenőtt fekete hajad, a fentiek ismeretében viszonylag kockázatmentesen befestheted a tövét, csak arra figyelj, hogy passzoljon a választott árnyalat a már meglévőhöz. De ha nem akarsz bajlódni az otthoni festéssel, próbálj ki a lenövés elfedésére való hajtőszínező spray-t! Remekül elfedi az ősz szálakat illetve a festett haj lenövéseit!

hajtőszínező spray

1. L’Oréal Professionnel Hair Touch Up hajkorrektor spray 3910 Ft
2. Magic Retouch hajtőszínező spray L’Oréal Paris 2400 Ft
3. Syoss Root Retoucher tonizáló festék a lenőtt hajra 1930 Ft

Festetnél, de nem feketét? Van még tippünk!

Dobd fel a hangulatodat a szezon legvidámabb szőkéjével!

Amit tudod kell, ha magadnak festenéd a hajadat.

Ha hennát választasz hajfestéshez, az is nagyon hosszú távra szól.

Még több

Frizura