5 hiba, amit elkövethetsz a hajbalzsamoddal

A legnagyobb baki, ha nem használod – de azért van még pár dolog, amire oda kell figyelni, hogy a hajbalzsamod hatékonyan ápolja a hajadat.

5 hiba, amit elkövethetsz a hajbalzsamoddal

A hajad alapvető ápolója, amit minden hajmosás után használni kell, a balzsam. Két-három hetente egyszer cseréld le pakolásra, de egyébként ne hagyd ki egy alkalommal sem, ha puha, fényes, egészésges fürtöket szeretnél! Legjobb, ha a balzsamot a samponhoz igazodva választod ki, a hajad típusa szerint, és a pakolással kezeled az aktuális állapotát, extra igényét. De ahhoz, hogy maximálisan érvényesüljön a hajkondicionálód ápoló hatása, fontos, hogy ne kövesd el a leggyakoribb balzsam-bakikat. Mutatjuk, melyek ezek.

1. Az egész hajhosszra felviszed

A hajad alsó kétharmadának van igazán szüksége rá, fülvonaltól lefelé vidd fel a tincseidre. Ez különösen vékony szálú és könnyen zsírosodó haj esetén fontos: ha a balzsam a hajtőhöz közel kerül, hamarabb zsírosodhat és elnehezülhet tőle a haj.

Tipp: Egy kivétel lehet: festés után a balzsam segíthet megnyugtatni az irritált fejbőrödet.

balea balzsam

Balea Schönheitsgeheimnisse Balzsam zabtejjel 549 Ft

2. Nem fésülöd be

A balzsamoknak ugyan jóval rövidebb a hatóidejük, mint a pakolásoknak (vagyis nem szükséges 10-15 percig rajta hagyni őket a hajon), de ha felviszed és azonnal le is mosod, azzal rontod a hatékonyságukat. Óvatosan, ritka fogú fésűvel vagy kimondottan vizes hajra való kefével fésüld bele a hajadba – ezzel már szinte le is telt a javasolt 1-2 perces hatóidő. Ráadásul a balzsam így egyenletesebben oszlik el, és mindenhol éri a szálakat.

Tipp: Arra figyelj, hogy ne húzd a hajad, nagyon óvatosan fésüld, mert vizesen extrán sérülékeny!

tangle teezer wet detangler

Tangle Teezer Wet Detangler hajkefe 3990 Ft

3. Túl sokáig fent hagyod

Plusz pár perc még belefér, de ha a pakoláshoz hasonlóan akár 15 percre fent marad a balzsam, ne csodálkozz, ha túl puha, kezelhetetlen lesz tőle a hajad. Vékony szálú haj esetén ez neccesebb. Vastag szálú vagy sérült tincsek esetén jó ötlet egy picit meghosszabbítani a hatóidőt, de épp csak egy kicsit.

Tipp: Ha úgy érzed, extra ápolás kellene a hajadnak, de pakolásra nincs időd, csavard csigába, miután felvitted a balzsamot, gyorsan borotváld le a lábad vagy tisztítsd meg az arcbőröd és utána mosd le a kondicionálót!

TRESemmé Collagen + Fullnes hajápoló balzsam vékony szálú hajra 1479 Ft

4. Túl sokat használsz

Egy mogyorónyi elég közepes hajhosszra, és hosszúra sem kell óriási adag: nem lesz hatékonyabb tőle a balzsamod. Fontos, hogy mindenhová jusson, de attól, hogy tocsognak a tincseid a kondicionálóban, nem jut be több hatóanyag, és csak feleslegesen pazarlod el a kozmetikumot. Sem a pénztárcádnak, sem a környezetnek nem tesz jót!

Tipp: Ha nagyon dús vagy extrahosszú a hajad, oszd két részre, és úgy vidd fel a balzsamot, ne akard egyszerre az egészet kezelni. És ne felejtsd el a befésülést!

L’Oréal Paris Elséve Dream Long Balzsam hosszú hajra 999 Ft

5. Öblítés után azonnal felviszed

Amikor még folyik a tincseidből a víz, hiába teszed fel a balzsamot, lefolyik a szálakról, és a hatóanyagok nem tudnak a szálak belsejébe jutni. Nem muszáj törülközőszáraz hajra használni, mint a pakolást, de jó, ha gyengéden, de alaposan kicsavarod a hajadat, vársz egy picit, majd újra kinyomkodod a vizet. Így nem kell attól tartanod, hogy a felvitt mennyiség kárba megy.

Tipp: Azért ha van időd, egy gyors törlés jót tehet, mielőtt balzsamozol, csak arra figyelj, hogy ne dörzsöld a hajad, épp csak itasd fel belőle a víz nagyját.

Garnier Fructis Banana Hair Fodd hajblazsam száraz hajra 1700 Ft

Ha a balzsam mellett pakolást is szeretnél a hajadra, olvass még!

Még több

Frizura