Tavaszi hajhullás: meddig normális?

Hirtelen mintha mindenhol a hajadat látnád a lakásban, a ruháidon, a hajkefédben – ijesztő jelenség, de nem kell kétségbe esned!

Tavaszi hajhullás: meddig normális?

Most, hogy a fél arcodat állandóan maszk takarja, de a sapka végre lekerülhetett, érthető, hogy minden aggaszt, ami a hajad szépségét veszélyezteti. Ha egyik napról a másikra látványosan több szál marad a fésűben vagy landol a felsődön, az elsőre valóban rémisztő lehet. De biztosan nyugtattak már téged is a barátnőid azzal, hogy „á, ne aggódj, ez csak egy kis tavaszi hajhullás”. De tényleg létezik ez a jelenség? Mi okozza? És mit tehetsz ellene? Ternyák Kata fodrász, az Imagine szalon tulajdonosa és szakmai vezetője válaszolta meg a Cosmo kérdéseit.

Tavaszi hajfáradtság

Jó hír: Kata szerint a tavaszi hajhullás valóban létezik, és teljesen természetes folyamat. „A hajhagymáink működése egy körfolyamaton alapul – magyarázza a szakértő. – Hosszabb növekedési fázis után a rövid nyugalmi szakaszba kerül, majd végül kihullik a hajszál. Ezután a ciklus után pedig új szál kezd el növekedni (ideális esetben). Évszakváltáskor általában a vitaminok és nyomelemek hiánya okozza, hogy több hajszál kerül az életciklusának abba a szakaszába, amikor kihullik. Ezek a tünetek azonban általában rövid ideig tartanak, és hamar visszaáll az eredeti egyensúly.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

IMAGinE (@imagine_hairdressing) által megosztott bejegyzés

Mennyi mehet?

Na de honnan tudhatod, hogy egy múló tavaszi hajhullásról vagy valami komolyabb dologról van szó? Kata szerint napi 60-100 szál alatti veszteséget még nem mondunk kóros hajhullásnak.

Számolj!

Ha úgy ítéled meg, hogy nem csak hajmosáskor tapasztalod a nagyobb mennyiségű hajvesztést, akár el is kezdheted számolni a szálakat a saját magad megnyugtatására. Ha hosszú hajad van, már pár kihullott szál a fekete pulcsidon és a hajkefédben is nagyon látványos lehet, de ha utána számolsz, esélyes, hogy megnyugszol. Mert ami elsőre maroknyi hajnak tűnt, az lehet, hogy valójában csak 30-40 szál, ami még bőven belefér a múló tavaszi hajhullás kategóriába.

Figyeld a fejbőröd!

Az is ijesztő lehet, hogy ha beletúrsz a hajadba, jó néhány szál a kezedben marad. Ha ez rendszeres fésülködés mellett is folyamatosan előfordul, számold hozzá őket a fésűben talált szálakhoz – benne vagy még az elfogadható kategóriában?

Masszírozz!

Ha óvatosan átmasszírozod a fejbőrödet, előfordulhat, hogy érzékenyebbnek ítéled bizonyos helyeken. Még akár ez is normális lehet, és betudható az évszakváltásnak vagy a stressznek. De!

szép haj

(Fotó: Pexels.com / Anderson Miranda)

Mondd el a fodrászodnak

Azért jó, ha minden tünetedről beszámolsz a fodrászodnak, ő egyben látja a képet, a hajad állapotát, és egy csomó olyan dolgot is észrevehet a tincseiden és a fejbőrödön, amire te nem is gondolsz. Ő látni fogja, mennyire erős a hajvesztés, és hogy folyamatosan pótlódnak-e az elveszített szálak, vagy valóban ritkulásról van szó. Vannak szalonok, ahol speciális mikrokamerával meg is tudják nézni a fejbőrödet – ez egy nagyon izgalmas dolog. Láthatod, hogy mennyire száraz vagy épp zsíros a fejbőröd, milyen lerakódások vannak rajta, mennyire irritált. Megmutatja a hajszálaid állapotát is, nagyon tanulságos!

Persze ez egy extra, de a fodrászod enélkül is nagyon sok mindent meg tud állapítani a fejbőröd és a tincseid állapotáról – és vagy megnyugtat, hogy minden oké, ajánl új sampont, szérumot vagy ampullakúrát, ha kell. Vagy ha úgy ítéli meg, elküld bőrgyógyászhoz, esetleg javasol egy kivizsgálást, hogy utána tudjatok járni, mi okozhatja a hajhullást.

Állítsd meg!

Attól még, hogy nem áll súlyos panasz, betegség a háttérben és egy természetes jelenségről van szó, a felerősödő hajhullást érdemes kezelni, hogy a frizurád egészséges és dús maradjon.

  • Válassz (vagy kérj a fodrászodtól javaslatot) speciális hajhullást kezelő sampont, hajszeszt.
  • Egyébként jó ötlet a sampont higítani, de ezeket ne, mert fontos, hogy koncentráltabban kapja a hajhagyma a megerősítést.
  • Tisztítás, ápolás után, hajszárítás előtt egy hajszesz használata sokat segíthet a hullás megállításában.
  • Jó, ha tudod, hogy a hullást csökkentő készítményeket kúraszerűen kell használni. Várhatóan egy hónap alatt szüntetik meg a problémát, de már 2 hét után érezhetőnek kell lennie, hogy csökken a hullás mértéke.
  • Mindezek mellé érdemes a haj erősítésére kifejlesztett vitaminkomplexet szedni, ami belülről is segít a szervezetednek megállítani a hajvesztés folyamatát.

1. Kérastase Genesis Bain Nutri-Fortifiant hidratáló és revitalizáló sampon hajhullás ellen 10 590 Ft
2. Vichy Dercos Energising erősítő sampon hajhullás ellen 5121 Ft
3. Dermedic Capilarte tisztító sampon hajhullás ellen 3480 Ft

Ha nem csak a tavasz okozza

Ha ezeket tapasztalod, valószínűleg nem csak egy múló tavaszi hajhullásról van szó. Irány a fodrász, ő segít, hogyan tovább, hogy kideríthesd a probléma okát!

  • Ha a hajvesztés egyben a haj szárazságával fénytelenségével is jár, akkor hormonális okokra lehet gyanakodni a háttérben.
  • A foltos ritkulás sem a tavaszi hajváltás jellemzője, érdemes kivizsgálást kérned, ha ilyet tapasztalsz.
  • Ha a speckó termékek használata ellenére a hullás folyamatos marad és nem csökken, akkor lehetséges, hogy a szervezetben fennálló gyulladás okozhatja a panaszokat.

Bármit, amiről azt gondolod, nem oké, mondj el, mutasd meg a fodrászodnak. Nem nagy erőfeszítés, de nem érdemes csak arra várni, hogy a probléma magától elmúljon. Ha olyan a helyzet, a saját eszközeivel, samponnal, ampullakúrával, kezelésekkel segít neked a szakember, vagy elküld bőrgyógyászhoz, háziorvoshoz, hogy te és a frizurád is mielőbb megnyugodjatok!

Ha nem hullik a hajad, így tavasszal egy extrább balzsamot vagy pakolást akkor is megérdemel!

Még több

Frizura