Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt hajpakolással tönkretettem a hajam

Egy jó hajmaszk megszépítheti, helyre hozhatja a frizurádat, de ronthatsz is vele a tincseid állapotán, ha nem jól használod. Tanulságos sztori a Cosmo szépségszerkesztőjének hajküzdelmeiről.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt hajpakolással tönkretettem a hajam

Sok időbe telt, amíg megszerettem a hajamat, mert szöszös, hullámos, néha göndörödő, ahogy épp gondolja. Semmi esetre sem puha, szabályos és sima. Pedig mindig is fényes, egyenes, lágy tincsekre vágytam, és időbe telt, hogy elfogadjam: az én hajam csak akkor lesz egyenes, ha azért alaposan megküzdök. Sokat dolgoztam azon, hogy a magától hatalmas oroszlánsörénnyé száradó tincseimet körkefével formázzam fényesre, majd jött a gőzölős hajvasaló, és szó szerint megváltoztatta az életemet. De már addigra is jó barátságba kerültünk én, és a vastag szálú, hullámos, de jól alakítható tincseim.

Mostanra a hajam az egyik kedvenc „tulajdonságom”, ezért amikor egy szakértőtől azt a visszajelzést kaptam, hogy „egész jó állapotban van a hajad, főleg ahhoz képest, hogy festve van”, azt nem dicséretként, hanem kihívásként éltem meg. Az nem lehet, hogy az én hajam, amivel ennyit foglalkozom, csak „ahhoz képest” legyen jó állapotban!!! Szóval úgy döntöttem, bevetem a hajápolás nagyágyúit, és első körben otthon, a hajpakolásaim segítségével hozom tökéletes állapotba a tincseimet. Rácsúsztam, nem tagadom, és nem lett olyan jó vége a dolognak, mint amire számítottam.

Jó alaposan megtanultam pár dolgot, amit, ha tudtam volna előre, nem ültem volna a fodrász székében ragadós, nehezen formázható, összetapadt tincsekkel keseregve.

De nem vagyok hajirigy, elmesélem őket, hogy te az én hibámból okulva ne hozz össze hajkatasztrófát tiszta jószándékból!

1. Kéthetente elég

Nagy lendülettel fogtam a kúrába, és úgy gondoltam, akkor most pár hétre lecserélem a hajbalzsamomat hajpakolásra, hogy minél előbb tökéletes állapotba hozzam a hajamat. Nem volt egy világbajnok ötlet, ne csináld utánam! A harmadik alkalom után kezdődött a folyamat: a hajam egyre jobban kezdte elveszíteni a könnyedségét, egyre nehezebben formázhatóvá vált, mintha elnehezedett volna. Tapadósabb lett, és hamarabb zsírosodott.

Tanulság: A pakolás NEM helyettesíti a balzsamot. Más a funciójuk, másképp és másért kell használni őket. A balzsam mosás után segít visszarendezni a haj külső szerkezetét, lesimítja, visszaállítja a kémhatását, puhaságot, fényt ad neki. A pakolás olyan extra tápanyagokat biztosít, amelyek vagy nincsenek meg a balzsamban, vagy annál jóval nagyobb koncentrációban vannak ott a pakolásban. Erre nincs szüksége a hajnak minden egyes mosásnál, egyszerűen nem tud ennyit felvenni, hasznosítani.

hajbalzsam

Fotó: Getty Images / Piotr Marcinski / EyeEm

2. A több nem jobb

Amikor leesett, hogy talán nem kéne ennyiszer hajmaszkolni, ritkítottam kicsit az alkalmakon. Viszont a mennyiséget növeltem, gondolván, majd annyi hasznosul belőle, amennyi kell, a többit meg lemosom. És ott álltam egy tökéletesen formázhatatlan frizurával, ami frissen mosva is tapadt, alig lehetett kifésülni, nem hogy formára szárítani. És nem, nem puha volt, amire annyira vágytam, hanem ragacsos.

Tanulság: Ha a hatékonyságot akarom növelni, akkor nem a mennyiséget kell fokozni. Sőt. Nagyon nagy hiba túl sok pakolást tolni a tincsekre, mert a felesleg megtapad a hajon, nehezen lemosható. Sokkal jobb ötlet kevesebbet használni, azt viszont megtörölt hajra vinni fel, mert így sokkal jobban tud hasznosulni az a kisebb mennyiség is. Haj- és pénztárcakímélő megoldás!

3. Öblítés, öblítés, öblítés

Mindig is úgy gondoltam, hogy alapos vagyok a hajápolók kiöblítését illetően. Aztán amikor elsírtam a fodrászomnak a bánatomat, megmutatta, hogyan is kell ezt valójában.

Tanulság: A vizet a hajra folyatni, a tincseket átmozgatni még nem biztos, hogy elég. Meg kell győződni arról, hogy a szálak nem maradtak „csúszósak” a pakolástól, hogy mindenhol átmasszíroztad kicsit – ez különösen akkor fontos, ha nagy mennyiségű anyagot használsz, vagy hosszabb ideig a hajadon hagytad. Ilyenkor egy kevés vízzel először át kell dörzsölgetni (finoman!) a hajhosszt, fellazítani a kicsit megszáradt pakolást, és utána jöhet a folyó víz.

hajmosás RF

Fotó: Getty Images / Gary John Norman

4. Van olyan, hogy túlhidratálás

Első tapintásra megmondta a fodrász, hogy ez történt a hajammal. A túl gyakori pakolásozás felborította az arányokat, amire az ápoláskor szükség van, egyszerűen túl sok lett a hidratálásból a hajamnak, ami nemhogy jót nem tett neki, hanem inkább kezelhetetlenné tette.

Tanulság: Nem véletlenül ajánlják 2-3 hetente a pakolásokat. Ha csak nincs szükség komoly regenerálásra, akkor nem jó ennél gyakrabban bevetni őket.

5. A rétegezés csak egy ideig működik

Ha nem követtem volna el eddig elég amatőr hibát, még rátettem egy lapáttal: a tapadós, nehezen fésülhető, fénytelen hajamat szárítás után még egy kis extra szérummal próbáltam helyre hozni. Ami jó ötlet lett volna, ha a fénytelenség oka a tápanyag- és nedvességhiány lett volna, de eddigi ténykedéseimnek köszönhetően nem az volt. Hanem pont az ellenkezője.

Tanulság: Aki szép hajat akar, annak nem szabad ész nélkül a tincseire pakolnia mindent, ami eszébe jut, hanem sokkal tudatosabbnak kell lenni. Tisztában kell lenni azzal, mit miért kensz a hajadra, és figyelni kell arra is, hogy hogyan reagál minderre a frizkód.

Apránként változtass, ne növeld egyszerre mind a mennyiséget, mind a gyakoriságot, mind a hatóanyagtartalmat.

Használd jól, és jó lesz!

Szóval most már mindent tudsz, amit NE csinálj a pakolásoddal, és azt is, amit helyette igen, hogy teljes pompájában ragyoghasson a hajad. Mert ha úgy használod, ahogy kell, és nem esel túlzásba, a pakolás igazán szuper dolog! Mutatok is néhány különösen jó verziót – a vastag szálú, hullámos, festett hajra valók közül.

 

hajpakolások

1. L’Oréal Paris Elséve Extraordinary Oil pakolás száraz hajra 1790 Ft
2. Garnier Fructis Banana Hair Food száraz hajra 2290 Ft
3. Mádara FEED Regeneráló és színmegőrző tápláló hajmaszk 8990 Ft

Szebb hajra vágysz? Olvass még!

Még több

Frizura