Így maradhat egészséges a hajad akkor is, ha növeszted

Ha a frissítő vágás nem opció, mert hosszú hajra vágysz, ezekkel a trükkökkel megelőzheted, hogy a tincseid töredezni kezdjenek.

Így maradhat egészséges a hajad akkor is, ha növeszted

Talán bele sem gondoltál eddig, hogy nem csak a stílusodnak tesz jót, hogy pár havonta, félévente megigazítja, akár kicsit át is alakítja a fodrászod a frizurádat. A vágástól nem csak menőbb, hanem egészségesebb kinézetű is lesz a hajad! De mi van, ha úgy döntesz, megnöveszted, és lemondasz a frissítő vágásokról a cél érdekében? Nagyon oda kell figyelned a hajadra, hogy ne csak hosszabb legyen, hanem ugyanolyan szép is maradjon a növesztés időszakában is, mint ahogy megszoktad.

Kell a pakolás

Ha eddig még nem tetted, most mindenképp ruházz be egy jó hajápoló, regeneráló, tápláló pakolásra. Olyat válassz, ami passzol a hajtípusodhoz, és biztosítja a tincseidnek, elsősorban a hajvégeknek azt a kiegészítő ápolást, amelyre szükségük van. Használd nagyjából kéthetente, de ha úgy látod, a hajad igényli, egy-egy extra alkalmat is beiktathatsz. Figyelj rá, hogy törülközőszáraz hajra vidd fel, és a hatóidő leteltével alaposan öblítsd ki.

Elő az olajjal!

A hajvégápoló olaj is nagyon sokat fog segíteni, hogy az egyre hosszabb hajad egyre szebb is legyen. Használhatod nedves hajra, szárítás előtt, de két mosás között, száraz hajra is teheted – puhábbá, fényesebbé és hidratáltabbá teszi a tincseket. Ha összegubancolódott és nehéz kifésülni, akkor is tehetsz rá egy kevés olajat, de inkább csak a végekre!

hosszú haj, strand, nyár

Fotó: Pexels.com / Lola Russian

Fond óvatosan!

Nagyon nem tesz jót a hajadnak, ha folyton összekötve (begumizva!) viseled, pláne, ha mindig ugyanúgy. A szoros copfnál sokkal jobb választás egy lazább fonat kíméletes, puha hajgumival összefogva. Nem is gondolnád talán, hogy mennyi kárt okozhat a hajadnak egy túl erős, esetleg fémbetétes hajgumi – válts inkább puha, rugalmas anyagból, esetleg selyemből készült verzióra, vagy spirálosra.

Jól jön egy hővédő

A hosszú hajat tovább tart megszárítani, tehát erősebb hőhatás éri, ami jobban szárítja, gyengíti. Előzd meg a károsodát egy jó hővédő termékkel, és használd minden szárítás illetve formázás előtt. Óvja a hajad a szárító, hajsütő vagy egyenesítő károsító hatásától, és a formázást is megkönnyíti.

Figyelj a párnádra!

Gondoltad volna, hogy alvás közben is sérülhet a hajad, ha nem vagy óvatos? Legjobb, ha éjszakára nagyon lazán összefogod, hogy minél kevésbé gubancolódjon, és figyelsz arra, hogy a párnád minél simább felületű legyen. Legideálisabb a szatén vagy selyem párnahuzat, gyakran cserélve.

szőke haj, strand, naplemente

Fotó: Getty Images / jeffbergen

Ne lakkozd!

Amíg növeszted a hajadat, igyekezz a lehető legkevesebb hajlakkot használni, vagy ha ragaszkodsz hozzá, az legyen rugalmas tartású. A lakk alkoholtartalma szárítja a hajat, az erős tartású termékek elmerevíthetik, sérülékenyebbé tehetik a szálakat. Nem jó, ha sokáig a hajban maradnak, de az sem, ha túl gyakran mosod vagy fésülöd ki őket – jobb, ha épp csak egy keveset vagy egyáltalán nem lakkozol.

Nem kell a flitter!

Érdemes odafigyelned arra is, hogy ne hordj olyan ruhákat, amelyek vállnál, nyaknál flitteresek, rátétesek, mert a szálak könnyen beakadhatnak és sérülhetnek vagy ki is tépődhetnek miatta. Ugyanez igaz a nagy köves, rátétes, flitteres kiegészítőkre: nyakláncokra, fülbevalókra, de akár a táskád pántjára is. Ha észreveszed, hogy gyakran becsípik, húzzák a hajadat, akkor jobb, ha a tincseid érdekében félre teszed őket.

Óvd a fénytől!

A nyár néhány extra veszélyt tartogat a szépen növögető tincseid számára: az UV-sugárzást. Az erős napsütés nagyon nem tesz jót a hajadnak, bármennyire tetszenek is a napszítta, világos tincsek a frizurádban. És a medencék klóros illetve a tenger sós vize még fokozza a szárító, gyengítő hatást. A megoldás a jó balzsam és pakolás mellett valamilyen UV-szűrős termék lehet. Választhatsz olyan sampont, balzsamot, amelyek fényszűrőt tartalmaznak, de beszerezhetsz ápoló fényvédős spray-t is, amellyel bárhol, bármikor könnyen megújíthatod a hajad védelmét.

Hogy nyár végére is szép legyen a hajad, olvass még!

Még több

Frizura