10 fontos dolog, amit tudnod kell a hajbalzsamodról

Az egészséges, erős hajhoz a jó sampon mellett elengedhetetlen egy szuper balzsam is. Olvass tovább, és többet eszedbe sem jut majd a balzsamozáson időt spórolni.

10 fontos dolog, amit tudnod kell a hajbalzsamodról

Milyen gyakran használsz balzsamot? Minden mosás után? Nagyon jól teszed. Ha nagyon sietsz, akkor kihagyod? Nem jó ötlet! Tök rendben van a hajad, nincs rá szüksége? Nagyon nem jó ötlet! Balzsamra igenis szükség van minden egyes mosásnál (egyetlen kivétel van, ha épp pakolást teszel fel helyette – ideálisan 1-2-3 hetente, a hajad állapotától függően). Hogy miért? Most megtudhatod.

Pótolja a nedvességet

A hajmosás szárítja a hajadat – még akkor is, ha a lehető legkíméletesebb sampont használod. A balzsam olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek visszapótolni a hajszálak elvesztett nedvességtartalmát, és meg is tartani azt.

Könnyíti a fésülést

A balzsamok összetevői egyenletesebbé és simábbá teszik a szálak felszínét, ezzel pedig megkönnyítik a fésülködést. Ha a szálakat fedő kutikulalemezkék nem zárnak jól, itt-ott felemelkednek, a szálak könnyebben összeakadnak, a hajad pedig gubancolódik. (És az összecsomósodott haj kibontása eléggé megterhelheti a fürtjeidet!) Ezen segíthet egy jó hajbalzsam. Ha nagyon könnyen gubancolódó, nehezen kifésülhető a hajad, a szilikontartalmú ápolók lesznek a legjobb barátnőid.

Megkönnyíti a formázást

A hidratáló illetve olajos alkotóelemek ahhoz is hozzájárulnak, hogy a szálak puhábbak, könnyebben formázhatóak legyenek. A balzsamozás nélkül szárított haj sprődebb, merevebb, kevésbé alakítható.

Óvja a hajvégeket

Például a proteintartalmú termékek azok, amelyek nagyon hatékonyan képesek megelőzni a hajvégek szétválását, töredezését. Ha növeszted a hajadat, vagy egyszerűen csak azt szeretnéd, hogy a szálak egészen a végükig épek és egészségesek legyenek, ne hagyd ki a balzsamozást!

Segít kezelni a babahajakat

Mosás után különösen láthatóak lehetnek a homlokodnál vagy a fejed tetején frissen növő, rövidebb szálacskák. A szálló hajacskák a negatív elektromos töltöttség miatt állnak szerteszét. A kondicionáló összetevők pozitív töltésű részecskéket tartalmaznak, aminek köszönhetően kevésbé lesznek láthatóak a kis „antennák”.

Fotó: Getty Images

Így használd jól

Ahhoz, hogy kimaxold a hajbalzsamod hatását, jó, ha betartasz néhány fontos szabályt.

  • Találd meg a hajad típusának és állapotának megfelelő kondicionálót, csakis ilyen termékkel érhetsz el ideális eredményt.
  • Tökéletesen öblítsd ki a hajadból a sampont, és finoman csavard ki belőle a vizet, mielőtt felviszed rá a balzsamot.
  • A fejbőröd közelébe ne kerüljön a balzsamból, inkább csak fülvonaltól, gyorsan zsírosodó, vékony szálú haj esetén állvonaltól lefelé vidd fel.
  • Tartsd be a javasolt hatóidőt – ez általában 1-2 perc. Közben az ujjaddal vagy ritka fogú fésűvel belefésülheted a balzsamot a tincseidbe.
  • Egy kevés vízzel lazítsd fel a balzsamot, majd jó alaposan öblítsd ki a hajadból. Tényleg legyél alapos, mert ha benne marad a hajadban, elnehezítheti, és nehezebben formázhatóvá teheti – elsősorban a vékony szálú, könnyen lelapuló hajat.

Fontos, hogy alaposan de kíméletesen mosd a hajad, olvass még!

Még több

Frizura