Az 5 legnagyobb hiba, amit a hajápolás során elkövethetsz

Ha nem érted, miért töredezik vagy miért nem nő olyan gyorsan a hajad, mint szeretnéd, csekkold a hajápolási szokásaidat. Lehet, hogy egy-két apró változtatás elég, hogy jobb állapotban legyenek a tincseid!

Az 5 legnagyobb hiba, amit a hajápolás során elkövethetsz

Ha szebb, erősebb, egészségesebb hajra vágysz, nem feltétlenül még egy pakolás vagy egy újabb hiperszuper sampon jelentheti a megoldást. Simán lehet, hogy te is beleesel azokba a hajápolási hibákba, amelyeket nagyon sok lány elkövet úgy, hogy nem is tud róla. Ezek a legnagyobb bűnök, amelyeket a tincseid ellen elkövethetsz (és azt is mutatjuk, hogyan kerülheted el őket).

1. Túl gyakran mosol hajat

Lehet, hogy te csak akkor érzed jól magad, ha minden reggel frissen mosott hajjal indulsz útnak, de a fejbőröd és a hajad egészen biztosan nem így gondolja. A napi hajmosás nem ideális – akkor sem, ha nagyon gyorsan zsírosodik a hajad. Sőt, akkor különösen nem. Amikor hajat mosol, azzal nem csak a szennyeződéseket, stylingtermék-maradványokat és a felesleges zsírt távolítod el, hanem a fejbőröd és a hajszálak védelméhez szükséges faggyúréteget is. És ha a fejbőröd azt érzékeli, hogy túl kevés a faggyú (mert a gyakori mosással nagyon szárítod a fejbőröd), akkor arra úgy reagál, hogy még többet termel belőle – és már benne is vagy a fejbőrzsírosodás ördögi körében!

Cosmo-tipp: Próbáld csökkenteni a hajmosások gyakoriságát. Először igyekezz azt elérni, hogy csak kétnaponta moss hajat, majd ha ez megvan, jöhet a 3 napos verzió. Ami ebben segíthet: ha egy kicsit erőt veszel magadon és kibírod, hogy ne indíts minden napot hajmosással, egy idő után a fejbőröd megszokja ezt, és mérsékli a faggyútermelést. Ha szükséges, szárazsampont vethetsz be segítségül ha jól használod, simán nyerhetsz egy napot két hajmosás között.

2. Nem használsz balzsamot

Csak megmosod és már indulsz is – a hajad meg táplálásért, hidratálásért kiált! A balzsam minden mosás után kötelező, akkor is, ha vékony szálú hajad van. Ellátja a hajat a szükséges tápanyagokkal, segít simábbá tenni a felületét, könnyíti a fésülést, regenerálja és puhábbá teszi a szálakat. Nagyon fontos, hogy a hajtípusodnak és a hajad igényeinek megfelelő terméket válassz, így lesz igazán hatásos az ápolás.

Cosmo-tipp: A hajad állapotától függően 2-3 hetente a balzsamot helyettesítsd pakolással. Ezek a termékek intenzívebb ápolást, táplálást nyújtanak a hajadnak, látványosabb és érezhetőbb a hatásuk. Nagyon fontos, hogy törülközővel finoman megtörölt hajra vidd fel a pakolást, gyengéden fésüld be a tincsekbe, és ne spórold meg az ajánlott hatóidőt!

Fotó: Getty Images / CoffeeAndMilk

3. Túl erősen fésülöd a hajad

Totál hazavághatod a tincseidet, ha durván bánsz velük, vagy rossz minőségű fésűt, hajkefét használsz. Az erős fésülés, a gubancok durva szétbontása a szálak sérülését, töredezését okozhatja. Különösen hajmosás után fontos, hogy kíméletes legyél a hajaddal, ilyenkor ugyanis sokkal sérülékenyebbek a szálak, mint egyébként.

Cosmo-tipp: Érdemes beszerezni speciális bontókefét – létezik már vizes hajra kifejlesztett változat is. Ha gubancos a hajad, ne a fésűvel rángasd, hanem az ujjaiddal óvatosan szedd szét a csomós részt, és csak utána fésüld át.

4. Nem jól szárítod

A legnagyobb hiba, ha túl magas hőfokot választasz – ez meggyengíti, kiszárítja, töredezővé teszi a szálakat. Az sem jó, ha összevissza, közben erősen fésülve szárítasz, ezzel is a tincseid épsége ellen dolgozol. De attól is óva intünk, hogy szkippeld a szárítást – maximum nyáron, melegben vagy hűvösebb időben fűtött szobában hagyd levegőn megszáradni a frizurádat. Ha nedves hajjal mész hidegben az utcára, az nagyon nem tesz jót a fejbőrödnek. Ha pedig vizes hajjal fekszel le aludni rendszeresen, ne csodálkozz, ha a hajad fénytelenedd, töredezettebb és szöszösebb emiatt.

Cosmo-tipp: A szárításnál mindig figyelj arra, hogy a hajszálak tövétől a vége felé irányítsd a szárítót, és csak finoman, óvatosan fésüld közben a hajadat.

5. Túl sokat formázod

Ha szereted, hogy a frizurád változatos és mindig szinte tökéletesen áll, nagyon figyelned kell arra, hogy óvatosan, kímélően formázd, és ne ess túlzásba a stylingermékekkel. Mindkettő durva hiba, amely hozzájárul ahhoz, hogy a hajad minősége ne olyan legyen, mint amilyenre vágysz. A túl forró hajsütővas vagy hajvasaló nagy ellensége a tincseknek, ahogy a hajban maradó lakk-, hab- vagy egyéb formázómaradványok is. Ha szívesen használsz rögzítő, textúrát adó termékeket, akkor figyelj oda arra, hogy nagyon kíméletesen, de maradéktalanul távolítsd el őket a hajadból.

Cosmo-tipp: Stylingkirálynőknek érdemes figyelniük arra, hogy rugalmas tartást adó, újraformázható termékeket válasszanak a frizurakészítéshez, illetve olyanokat, amelyek könnyen kimoshatóak, vagy akár kifésülhetőek a hajból. A hajsütőnél meg a lapvasnál pedig nincs feltétlenül szükség a legmagasabb fokozatra, formázás előtti hővédő termékre viszont nagyon is!

Ha szeretnéd egy jó pakolással felturbózni a hajad állapotát, válassz!

Még több

Frizura