Balzsam vagy pakolás – melyik való neked?

Hogy el tudd dönteni, melyiket veszed le a polcról, a hajad igényeit, állapotát és a hajápolási rutinod alakulását is figyelembe kell venni. Segítünk a döntésben.

Balzsam vagy pakolás – melyik való neked?

Legelőször is tisztázzuk: nem arról van szó, hogy ha az egyiket használod, a másikra nincs szükséged, de nem mindegy, mikor melyiket veted be. Ahhoz, hogy a hajad egészséges, fényes és könnyen formázható legyen, jól kell kombinálnod a balzsamot (más néven kondicionálót) és a pakolást (vagy maszkot) – természetesen nem egy hajmosás alatt. És persze az sem mindegy, milyen terméket választasz: mindkettő legyen a hajtípusodnak megfelelő, és a hajad aktuális állapotához passzoló. Enélkül vagy nem lesz eléggé észrevehető a jótékony hatás, vagy a hajad csúszóssá, nehezen kezelhetővé, formázhatatlanná válik.

Melyik mire jó?

Az alapvető különbség, hogy a balzsam rendszeres használatra való, míg a pakolás alkalmankénti extra ápolást nyújt a tincseidnek. (Csendben jegyezzük meg, hogy kaphatóak szuper 3-az-1-ben típusú pakolások is, amelyek balzsamként, nem kiöblítendő ápolóként és pakolásként is funkcionálnak, ilyenkor a használat módjában van különbség – erre később kitérünk.) A balzsamot maximum akkor lehet elhagyni a rendszeres hajápoló rutinból, ha nagyon rövid a hajad, egyébként minden mosás után kötelező elem. Puhább, fényesebb, hidratáltabb, könnyebben fésülhető lesz tőle a haj. A pakolás pedig arra való, hogy időnként extra tápanyag- és ápoláslöketet adj a tincseidnek. Ha lehet, itt még fontosabb, hogy csakis a hajtípusodnak megfelelőt használd: egy vastag szálú, igénybe vett hajra való pakolás nem igazán tesz jót például a vékony szálú hajnak. Tehát a választásnál az első szempontod a hajtípusod legyen, a második pedig az, mire van épp szüksége. Töredezik? Kiszáradt a nyaralás alatt? Kissé megviselte a festés? Ezek alapján dönts a pakolás típusáról.

Használd okosan!

Fontos különbség van a használat módjában is. A balzsamot megmosott, finoman kicsavart hajra kell felvinni, általában 1-2 perces hatóidővel, majd alaposan leöblíteni. Kivételt képeznek az öblítést nem igénylő kondicionálók: ezek a balzsamok extra ápolást és hővédelmet biztosítanak a hajnak, könnyű textúrájuknak köszönhetően nem kell kiöblíteni őket. A pakolást is megmosott, de törülközőszáraz hajra ajánlott felvinni – ez azért fontos, mert ha túl sok víz marad a hajadban, akkor ez értékes pakolás egyszerűen lefolyik a szálakról, illetve felhígul, és nem lesz olyan hatékony, mint várnád. A hatóidő általában hosszabb, 5-10 perc vagy még több, és egy kis vizes átmasszírozást követően a legkönnyebb maradéktalanul leöblíteni.

Most, hogy már tudod, melyik mire való és miért jó, könnyebb a dolgod, de hogy még egyszerűbb legyen, mutatunk néhány konkrét helyzetet a megfelelő termékválasztással.

Fotó: Pexels.com / Scandinavian Biolabs

5 szitu, amikor a pakolás a jó döntés

1. Érezhetően nincs rendben valami a hajaddal

Száraz, töredezett, sprőd, fénytelen – egy jó pakolás lehet a megoldás. Már egy alkalom után is szebb lehet a frizurád, de látványos változást azért néhány hetes használat után várj.

2. Most jöttél haza a nyaralásból

Egészen biztos, hogy jól jönne a hajadnak egy kis extra támogatás: a napfény, a klóros vagy sós víz, a szél, a száraz meleg mind-mind megviselik a tincseidet. Egy jó pakolás szépen helyre hozhatja őket.

3. Nemrég voltál festésen

Festés után puhábbnak érződik és fényesebbnek látszik a hajad, de néhány hajmosás után eltűnhet ez az érzés – főleg, ha szőkíteni is kellett a hajadat. Ilyenkor a megfelelő pakolás visszaadhatja a selymes, fényes összhatást.

4. Nagyon megizzadtál

Akár egy kánikulai napon folyik rólad a víz, akár az edzésen hajtottad meg magad annyira, hogy a hajad is csatakosra izzadt, jó, ha mosás után felteszel egy pakolást, mert az izzadság sótartalma szárító hatású lehet.

5. Pihenős wellness-délutánt tartasz

Ha lazulsz egy jót, ne maradjon ki a hajad sem a mókából – tökéletes alkalom, hogy ne csak simán felvidd a maszkot, hanem fóliába vagy törülközőbe csavarva pihenj, amíg letelik a hatóidő. Vastag szálú, roncsolt vagy töredezett haj esetén nagyon látványos lehet a hatás!

haj, balzsam, pakolás

Fotó: Pexels.com / Monstera

5 helyzet, amikor inkább a balzsamra szavazz

1. Nemrég használtál pakolást

Erősen roncsolt hajnál is teljen el 1-2 hét két alkalom között, amikor maszkot teszel fel. Vékony szálú vagy jó állapotú tincsekre elég 2-3 hetente pakolást tenni. (Vagy akár ritkábban – figyeld, mire van igénye a hajadnak.) A többi időben csakis a balzsam jöjjön szóba.

2. Csak egy kis időd van

Ha sietsz és tudod, hogy nem lesz időd vagy türelmed kivárni a pakolás hatóidejét, akkor inkább halaszd a következő alkalomra, és most a balzsamot válaszd.

3. A fodrásznál extra kezelést kértél

Ha megjutalmaztad magadat valamilyen extra kötéserősítő vagy tápláló, helyreállító kezeléssel, közvetlenül utána ne használj pakolást. Elég a balzsam, nem kell túltölteni a hajadat, kezelhetetlen lesz tőle.

4. Könnyen gubancolódik a hajad

A balzsam egyik fő funkciója, hogy javítja a haj kezelhetőségét, simábbá, puhábbá teszi azt már nagyon rövid hatóidővel is. Ha a gubancolódás oka nem a haj sérülése, hanem inkább az, hogy vékony szálú, akkor nincs feltétlenül szükség pakolásra, a balzsam lesz a megoldás.

5. A fejbőröd gyorsan zsírosodik

A balzsamot alapvetően a hajhosszra kell felvinni, és ha jól használod, akkor nem fokozza a fejbőr zsírosodását. A pakolásokat hajtőtől a hajvégekig lehet használni, sőt, van olyan is, amelyik kimondottan a fejbőr kezelésére szolgál, de ha gyorsan zsírosodik a hajad, akkor egy tápláló, olajosabb pakolás a fejbőrhöz közel felvive ronthat a helyzeten. (Persze ettől még használhatsz megfelelően kiválasztott maszkot a hajvégeken, de ne túlságosan gyakran.)

Jól jönne még néhány tipp, hogy egészségesebb legyen a hajad? Kattints!

Még több

Frizura