Nem is gondolnád, mi mindentől lehet száraz a hajad

Ha csillogó, puha tincsek helyett szöszös, fakó és durva a tapintású, száraz hajjal küzdesz, akkor itt az idő átgondolni, mi okozhatja mindezt. Persze csak miután csekkoltad, neked való sampont és balzsamot használsz-e!

Nem is gondolnád, mi mindentől lehet száraz a hajad

A hajad az egyik leglátványosabb kiegészítőd, és ha nincs rendben, minden reggel egy plusz stresszfaktort jelenthet, hogy (legalább megközelítőleg) olyan formába tudd hozni, amilyenbe szeretnéd. Ha sprőd, szálkás, fakó, durva tapintású, azt okozhatja a természetes olajok hiánya illetve vízhiány is. Hogy pontosan melyikkel küzdesz, és milyen típusú termékekkel tudod a legjobban kezelni, abban legjobb, ha a fodrászod segítségét kéred. És van még egy nagyon fontos dolog, amit megtehetsz azért, hogy a fürtjeid egészségesek, puhák és csillogóak legyenek: megpróbálhatod a lehető legtöbb olyan hatást kiküszöbölni, amely a hajad szárazságát okozhatja.

Sajnos van egy rossz hírünk: egy csomó olyan dolog is száríthatja a hajadat, amiről nem biztos, hogy gondolnád. A hajfestést vagy az olyan kémiai eljárásokat, mint a dauer valószínűleg nem kell említenünk, a legtöbben tudják, hogy ha festetik vagy daueroltatják a hajukat, az utána extra odafigyelést igényel. De ezeken kívül van még jó néhány tényező, ami közrejátszik abban, hogy a hajad nincs topformában. Itt jön viszont a jó hír: ha a megfelelő sampont, balzsamot és pakolást használod, plusz megpróbálod ezeket a dolgokat kerülni, vagy a káros hatásukat csökkenteni, a hajad hamarosan visszanyeri a fényét és a puhaságát! Lássuk, mik a leggyakoribb szárító szituk.

Túl gyakran mosod

A mosással nem csak a felesleges, zavaró faggyúréteget távolítod el a hajadról, hanem azt is, amely a fejbőr és a szálak alapvető védelméhez szükséges. Ha túl gyakran mosod, ez egészen megterhelő lehet a frizurádnak. Gyanakodj, hogy valami nem oké, ha a tőnél gyorsan zsírosodik a hajad, a végek viszont kimondottan szárazak, durva tapintásúak, esetleg töredeznek is.

A megoldás: Próbáld ritkítani a hajmosások gyakoriságát. Addig is a végekre használj valamilyen ápoló spray-t vagy olajat.

Gyorsan le akarod tudni a szárítást

És ehhez azt a megoldást választod, hogy a legmagasabbra tolod a hajszárítód hőfokozatát. A szárítás önmagában is kiszárítja a tincseket, de az erős hőhatás jelentősen fokozza a károsító hatást. Hát még, ha utána göndöríted vagy egyenesíted is a hajadat!

A megoldás: Megéri beruházni egy nagy teljesítményű hajszárítóra. A hűvösebb, de erős levegőáramlat sokkal kíméletesebb, mint a gyengécske ám forró. Emellett szárítás előtt használj hajban maradó balzsamot, és/vagy valamilyen hővédő terméket. Ha jó idő van, hagyhatod a szabad levegőn megszáradni a hajadat, ez is jót tesz neki.

hosszú barna haj RF

Fotó: Getty Images / Kuzmichstudio

Napimádó vagy

Az UV-sugárzás nem csak az egyik legjelentősebb bőröregítő tényező, a hajadat is hasonlóképp tönkre tudja tenni, ha nem vigyázol. És nem csak az az 1-2 hét számít, amit átstrandolsz: mindig, amikor a napon tartózkodsz, a szálakat ugyanúgy éri az UV-sugárzás, mint a bőrödet. Amikor kirándulsz, sportolsz, egy teraszon vagy kerti partin lazulsz a barátaiddal.

A megoldás: Ahogy nyáron az UV-szűrős arcápoló alap, úgy jó lenne a hajápolásodba is automatikusan beépíteni a fényvédőt. Választhatsz UV-faktoros sampont, balzsamot, de találsz UV-szűrős spray-t, amit bármikor használhatsz, és ápolja, hidratálja is a hajadat. És ha szereted, jöhet a sapka vagy a szalmakalap – ezekkel legalább a fejbőrödet is megóvod a kellemetlen leégéstől.

Szeretsz csobbanni

Ha a nyarat legszívesebben egy tóban, medencében vagy a tengerben töltenéd, jó, ha tudod, hogy a hajad nem mindig osztja a lelkesedésedet. A fürdés önmagában is szárítja, de az igazi gondot a klór és a só okozza, ezek eléggé erősen szárítják, roncsolhatják a hajadat.

A megoldás: Amint kijössz a vízből, a zuhany alatt alaposan öblítsd ki a hajadat. Ha van UV-szűrős vagy bármilyen ápoló spray-d, azt ilyenkor mindenképp használd! Ha tengerben csobbansz, előtte nedvesítsd be a hajadat csapvízzel, így kevesebbet szív be a sós vízből, és könnyebb lesz kiöblíteni.

haj, frizura, strand, nyár RF

Fotó: Getty Images / Jacob Ammentorp Lund

Sok habot használsz

A legtöbb hajhab tartalmaz alkoholt, amit a hajad nagyon nem szeret, mert szárítja. Ha csak néha-néha és egy keveset használsz belőle, azzal nem lesz gond, de ha túltolod, és minden egyes mosás után jó nagy adag hab segítségével szeretnéd elérni a vágyott volument vagy formát, azzal igencsak a hajad épsége ellen dolgozol.

A megoldás: Ha szereted a tartást és a textúrát, amit a hajhab ad a tincseidnek, akkor válassz alkoholmentes, kímélő verziót. Egyébként pedig inkább csak alkalmakra használd ezt a terméket.

Bírod, ha fix

A hajlakk a másik „mumus”: sok közülük magas alkoholtartalmú, szárító hatású – ami nyáron az UV-sugárzással együtt elég megterhelő a hajadnak.

A megoldás: A ropogósra lakkozott frizura most amúgy egyáltalán nem trendi, lakkokból érdemes a rugalmas tartású, akár újraformázható vagy könnyen kifésülhető verziókat választanod – még jobb, ha alkoholmentes. Azért gondold át: a hétköznapokon tényleg szükség van rá? Igyekezz inkább csak fontosabb eseményekre lakkozni a hajadat, és akkor is csak keveset fújj magadra belőle.

Túltolod a diétát

Ha nagyon drasztikusan fogyókúrázol és emiatt nem jut a szervezetedbe elegendő tápanyag, az előbb-utóbb nem csak a teljesítményeden, hanem a bőrödön, hajadon is nyomot hagy. Bizony, a tápanyaghiány is állhat a sprőd, fénytelen tincseid hátterében!

A megoldás: A túlságosan korlátozó diéták hosszú távon nem tarthatóak, és a szervezetednek sem tesznek jót. Érdemes a kiegyensúlyozottságra törekedni, és jó ötlet dietetikus vagy dietetikában jártas szakember, edző segítségét kérni, ha fogyni szeretnél. Ő egészen biztosan arra is felhívja a figyelmedet, milyen étrendkiegészítőkkel, vitaminkomplexekkel segítheted, hogy a fogyókúra alatt is hozzájusson a szervezeted minden szükséges tápanyaghoz, és ennek köszönhetően a hajad is szép maradjon.

Ha úgy érzed, a hajad egy kis regenerálásra szorul, olvass még!

Még több

Frizura