5 trükk, amitől puhább és fényesebb lesz a hajad

A legszuperebb hajápolók hatását is lehet fokozni, ha ügyesen használod őket, és okosan mosod-szárítod-formázod a tincseid. Megsúgjuk, hogyan érheted el, hogy még ragyogóbb és selymesebb legyen a frizurád.

5 trükk, amitől puhább és fényesebb lesz a hajad

Néha elég egy-két apróság, hogy a balzsamod még jobban felszívódjon, a pakolásodtól még puhább legyen a hajad, és mosás után még szebben csillogjanak a fürtjeid. Az apró változtatások a hajápolási rutinodban is látványos eredményeket hozhatnak – persze ehhez az kell, hogy alapvetően jó minőségű, és ami a legfontosabb, a hajtípusodhoz illetve a hajad igényeihez passzoló hajápolókat használj. Mutatjuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a loboncodból.

1. Öblíts jól!

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem öblítik ki eléggé a hajukból az ápolókat. Főleg a sampon esetén fontos ez, mert a fejbőrön maradó termék később viszketést, irritációt okozhat. A hajhosszt pedig elnehezítheti, fakóvá teheti. A sampont kellemesen meleg vízzel, nagyon alaposan, a fejbőrt közben finoman átmasszírozva öblítsd ki, ne maradjon ki a tarkó és a hajvonal sem. A balzsamot is öblítsd alaposan, amíg az érezhető „csúszósság” el nem tűnik, majd a végén folyass egy kis hűvös vizet a hajadra. Ez segít, hogy a szálak külső szerkezete bezáruljon, aminek köszönhetően simább és fényesebb lesz a frizurád.

hajmosás RF

Fotó: Getty Images / Gary John Norman

2. Ügyesen a balzsammal!

A pakolásoknál mindig ott van a csomagoláson, hogy törülközőszáraz hajra kell felvinni őket, és ez tényleg nagyon fontos. Mégpedig azért, mert ha túl sok víz van a hajszálakon, akkor a hatóanyag a vízzel együtt lefolyik róluk, illetve felhígul, és nem tudja hozni a kívánt hatást. A balzsamoknál általában „nedves haj” az ajánlás – és itt is jobban jársz, ha nem a csöpögő tincseidre kened fel a kondicionálót, hanem óvatosan de alaposan kinyomkodod, kicsavarod (TÉNYLEG óvatosan!) belőlük a vizet. Nem kell törülközővel megtörölni, de ne ne is legyen csurom víz a hajad, amikor felviszed a balzsamot. És figyelj arra, hogy a hajtőre ne kerüljön: ott még friss, egészséges a hajad, nincs szüksége extra ápolásra, és el is nehezítheti, zsírosabbá is teheti a balzsam.

3. Plusz egy lépés: hajban marad

Ha úgy érzed, nagyon száraz, fakó a hajad, de pakolásra nincs időd, vagy nem akarod túlságosan gyakran bevetni (jól teszed, valóban nem jó a hajnak, ha túl sokszor teszel rá koncentrált maszkot), akkor jó megoldás a hajban maradó kondicionáló. Az extra ápolás és táplálás mellett hővédelmet is nyújt, könnyebben formázhatóvá teszi a hajat.

4. Töröld okosan!

Megfigyelted már, hogyan törli meg a hajadat a fodrász mosás után: finom, gyengéd nyomkodó mozdulatokkal. Még véletlenül sem borzolja, dörzsöli, hanem szálirányban finoman vezetve a törülközőt óvatosan kinyomkodja belőle a vizet. Amikor előrehajtott fejjel jó alaposan átdörgölöd a hajadat a frottírtörülközővel, akkor lehet, hogy szerinted meggyorsítod a folyamatot, de a hajad épségének és fényének nagyon odavágsz. Vizesen a haj különösen sérülékeny, és az erőteljes dörzsölés árthat a külső szerkezetének. És ha ez sérül, akkor a szálak elveszítik a fényüket, könnyen gubancolódnak és sérülékenyebbé válnak. Töröld inkább úgy a hajad, mint a fodrászod, sőt azt is kipróbálhatod, hogy törcsi helyett egy régi pamutpólót használsz, és ezzel nyomkodod ki belőle a vizet. Göndör, száraz, sérülékeny tincseknél ez különösen sokat segíthet, hogy ne ronts a törléssel a hajad állapotán!

tavaszi hajhullás

Fotó: Getty Images / Tara Moore

5. Olajozottan megy

Amivel egy mozdulattal fényt és puhaságot adhatsz a rakoncátlan, száraz, szöszös tincseidnek is, az egy jó olaj. Elég belőle egy-két cseppet a tenyeredbe simítani, és végigfutni vele a fürtökön – ha nagyon száraz a hajad, akkor esetleg szárítás előtt is tehetsz fel belőle. Arra figyelj csak, hogy tényleg ne ess túlzásba a mennyiséggel, különösen akkor ne, ha a hajad vékony szálú, könnyen zsírosodó. Ez esetben a nehezebb, testesebb olajok helyett válassz könnyű, gyorsan felszívódó „szárazolajat”, és a DIY olajkeverékek helyett jobban jársz a speciálisan vékony szálú hajra kifejlesztett termékekkel. Ha vastag szálú, göndör a hajad, kipróbálhatod a mandula-, jojoba-, avokádó- vagy argánolajat hajápoló termékekben van tisztán – utóbbi esetben kezdj nagyon kis mennyiséggel, és nézd meg, hogyan működik a te hajadon.

Még több tipp, hogy gyönyörű legyen a hajad

Még több

Frizura