Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt szőkére festettem a hajam

Elég sok kísérletezgetést megspórolhattam volna, ha valaki az elején figyelmeztet arra, hogy mivel jár, ha szőke hajszínre váltok – a Cosmo szépségszerkesztőjének vallomása.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt szőkére festettem a hajam

Nem igazán tudom magamat más hajszínnel elképzelni, pedig eskü, megpróbáltam. Sokszor. Mert szőkének lenni (ha a saját hajszíned nem az) egyrészt nagyszerű, másrészt nagyon macerás. Az évek alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a szőke haj ápolását illetően, és bizony a legtöbbet a saját „káromon” tanultam meg (én vagyok a legszőkébb a szűk környezetemben). Mostanra szerencsére nagyon elégedett vagyok a hajam színével, állapotával, pontosan tudom, mire van szüksége ahhoz, hogy olyan puha és fényes legyen, amilyennek szeretem. És a formázással sem küzdök annyit, mint évekkel ezelőtt – a gőzölős hajvasalónak és az automata hajcsavarónak hála. Szóval ha szőke vagy, esetleg gondolkodsz azon, hogy szőkére válts, vagy van olyan barátnőd, akinek szerinted jól jönne pár tanács a szőkített tincseit illetően, olvass tovább! Hogy aztán ne mondhasd később, hogy nem szóltam időben.

1. Örök kapocs a fodrásszal

Hajfestős karrieremet dobozos barna hajfestékkel kezdtem. Aztán (ki tudja már, miért) vörösre váltottam, szintén DIY verzióban. 1-2 év burgundi- és élénkvörös szín valamint egy félresikerült dauer után azt vettem észre, hogy a hajam nincs valami jó formában. Fodrászt váltottam, elkezdtem lenöveszteni a festett és dauerolt részeket, majd amikor nagyjából helyre jött az állaga, kipróbáltuk a szőkét. Fokozatosan lett egyre világosabb, és annyira imádtam, hogy nem bántam azt sem, hogy egy-egy alkalommal 2-3 órát ülök a szalonban. Mert igen, mindez a 2000-es évek elején történt, amikor a szőke alap + sötét tincsek voltak a menőség netovábbjai (köszi, Christina Aguilera). És persze innentől szóba sem jöhettek a dobozos hajfestékek.

Az otthoni hajfestés 2 legfontosabb szabálya, hogy a saját hajszínen maximum 2-4 árnyalatot lehet vele világosítani (a 4-et csak speciális szőkítő festékkel), illetve festett hajat semennyire nem lehet világosítani. Mivel nekem elég sötét az alapszínem, a DIY eleve kudarcra van ítélve, de nem is szívesen állnék már neki otthon pepecselni. Na de egy ilyen sötét alappal nem lehet ám sokáig halogatni a hajfestést: az 5 hét már nagyon-nagyon a maximum, a 4 lenne valójában elfogadható, de engem már 2 hét után elkezd zavarni, hogy látszik a tő. Szóval aki szőkíteni akar, és nem csak 1-2 árnyalatot, az jobb, ha felkészül arra, hogy folyamatos kontaktban lesz a fodrászával. Akihez, ha végre megtalálja az igazit, maximálisan ragaszkodni fog, mert a jó szőkét nehéz megfesteni, viszont könnyű elszúrni.

Hajfestés otthon, hajfesték, ecset

Fotó: Getty Images / Edgardo Contreras

2. Nagyon kis érzékeny

Én is az vagyok, de most a szőke hajszínről beszélek, illetve a szőkített haj állapotáról. A szőkítés megterheli a szálakat, ezért alapból speciális odafigyelést, extra ápolást igényelnek. De nem is gondoltam volna, mennyi apróság képes befolyásolni mind a haj állapotát, mind a szín szépségét. Ilyenek az erős UV-sugárzás, csobbanás bármilyen vízben, de a klóros vizű medencében különösen, mindenféle hőkezelés. Megtanultam, hogy nyáron nem csak az arcomat meg a testemet krémezem, hanem a hajamat is befújom UV-szűrős hajpermettel (vagy sima UV-permettel, ha csak az van kéznél), bevizezem a zuhany alatt, mielőtt tengervíz vagy klóros víz érné, a hővédőt soha nem hagyom ki, és igyekszem a lehető legkíméletesebben szárítani.

3. Lila sampon kell rá

Mikor először adott ilyet a fodrászom, nagyon kinevettem. Nem ment bele a részletekbe, csak annyit mondott, hogy ez a sampon való az én hajamra, én meg csak mulattam rajta, hogy de miért kell lilának lennie. De nagyon durván lilának, hogy az egész tusoló ibolyaszínben úszik miatta. Aztán később megértettem, hogy a lila pigmentek ahhoz kellenek, hogy a haj sárgulását egyensúlyozzák, megtartsák hamvas tónusát. Mert bizony az előbb felsorolt tényezők nem csak roncsolják a szálakat, de be is sárgítják a frizurát. Most már sokkal ügyesebb vagyok a lila samponnal, sőt, inkább lila pigmentes pakolást választok helyette, az még jobban ki tudja fejteni a sárga színt semlegesítő hatását.

pakolások szőke hajra

1. Kevin Murphy Blonde Angel pakolás festett szőke hajra 8699 Ft
2. Joico Blonde Life Brightening Pakolás szőke hajra 2380 Ft
3. L’Oréal Professionnel Serie Expert Blondifier regeneráló és helyreállító maszk a szőke és melírozott hajra 7090 Ft

4. Macerás, de nem számít

4 hetente körülbelül 2 óra a fodrásznál – ez még nem a világ vége. Én viszont nehezen viselem a bizsergést, amit a festék okoz, gyakran viszket a fejbőröm, amíg a festék hat, és egy időben utána is küzdöttem ezzel még napokig. Plusz a szőkítés a fejbőrömet eléggé kiszárította. Egyszer próbáltam váltani barnára, pont ezek miatt a zavaró tényezők miatt, illetve azért, mert az addiginál sokkal kevesebb időm lett, és azt gondoltam, hogy ha sötétebb a hajam, kevésbé lesz feltűnő a lenövésem, és ritkábban kell fodrászhoz járnom. Fél évet adtam a barnának, aztán kértem vissza a szőkét. És amikor jó alaposan elbeszélgettünk a fodrászommal a miértekről, kiderült, hogy minden problémámra van megoldás, csak hát ugye néma gyereknek…

  • A festés közbeni viszketés, bizsergés úgy kerülhető el, hogy festés előtt 3 nappal már nem mosok hajat, de az 5 nap az ideális igazából. A fejbőrön lévő természetes olajréteg ugyanis segít megvédeni azt az irritációtól.
  • A festés utáni viszketést pedig az oldotta meg, hogy lemosáskor a balzsamot a fejbőrömbe is bemasszírozza kicsit a fodrászom, így ez az extra táplálás és hidratálás segít visszaállítani a fejbőr megbomlott egyensúlyát is. Egy-egy alkalommal ezt otthon is megteszem, ha úgy érzem, szükség van rá. És speciális, fejbőrnyugtató hatású pakolást is beszereztem.

+1 Veszélyes játék

Ezt szerencsére nem a saját káromon tanultam meg, nagy örömömre mindig szakértő kezekben volt a szőke hajam. Viszont a magazinos fotózásokon nem egy festéssel tönkretett, károsodott, elvékonyodott, sérült, töredezett frizurát láttam – és annak is szemtanúja voltam, milyen nagy küzdelem egy fodrász számára helyre hozni egy ilyen sérült frizurát. A szőkítést nagyon el lehet szúrni, nem véletlenül nem javasolják otthon egyáltalán. És én is azt mondom, hogy semmiképp ne kezdj hidrogén-peroxidos machinációkba, mert nagyon csúnya vége lehet. Hiába vannak ma már egészen fantasztikus hatású regeneráló termékek, jobb, ha nem a hajad megmentéséért kell küzdened, hanem azon dolgoznod, hogy a tincseid a lehető legjobb állapotban legyenek!

Ha igazán erős és egészséges hajat szeretnél, vannak tippjeink!

Még több

Frizura