5 dolog, amit tudnod kell, ha vállig érő hajad van

Könnyű kezelni, szépen keretezi az arcodat, még épp össze lehet kötni – a vállig érő hajhossz praktikusnak tűnhet, de jobban oda kell figyelni rá, mint gondolnád!

5 dolog, amit tudnod kell, ha vállig érő hajad van

Lehet vagány is, romantikus is, csajos is, nem kell sokáig szárítani: sok előnye van, ha vállig érő fazont választasz. De biztosan tapasztaltad már a nehézségeit is: ha egy picit is megnő, már elveszíti a formáját, furán néz ki, ha a válladnál kiáll, és bár össze lehet fogni, nem néz ki olyan jól az inimini lófarok. Meg van az a néhány zavaró dolog, amit nem biztos, eddig hogy a vállig érő fazonnak tulajdonítottál: simán lehet, hogy gyorsabban töredezik így a hajad, mintha egy picit hosszabb vagy rövidebb lenne. Több oka is van ennek, és többféleképp előzheted meg. Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelned, hogy a vállig érő hajad erős, egészséges és ragyogó lehessen!

Figyelj a ruhádra!

Annak, hogy a vállig érő hajad vége folyton töredezik, simán lehet az oka a szetted. Vállra akasztós táska, aminek a csatja is épp a válladnál van. Flitteres, ékköves vállrész, gallér, rátét, sőt, a nagyobb fülbevalók is mind-mind becsíphetik a hajszálakat. A beakadó szálak pedig a legtöbb estben egy hirtelen mozdulattól elszakadnak – máris ott vannak az egyenetlen, szétváló hajvégek, apró sérülések, amelyekből szép lassan lesz egyre több, egyre nagyobb…

Ezt teheted: Vizsgáld át a ruhatáradat úgy, hogy ezt a szempontot is figyelembe veszed, és a tincsgyilkos darabokat viseld csak ritkán, alkalmanként.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Önkéntelen mozdulatok

Egy jól vágott vállig érő fazon nagyon szép keretet ad az arcodnak – de sokszor zavaró lehet. Belelóg az arcodba, szemedbe, irritálja a nyakadat, ezért nem csoda, ha gyakran igazgatod, kisimítod az arcodból, eltűröd a füled mögé. Nem is gondolnád, mennyi extra terhelést jelent mindez a hajvégeknek! (Sőt, megsúgjuk: az arcbőrödnek is. Ha sokat tapogatod a hajadat és érsz az arcodhoz, nagyobb eséllyel lesznek pattanásaid, hiszen a hajadról a bőrödre kerülő olaj, szennyeződések és hajformázó-maradványok mind-mind eltömíthetik a pórusokat.)

Ezt teheted: Ha például munka közben zavar a hajad, készülj tincskímélő és menő kiegészítőkkel, például hajpánttal, sima felszínű csattal, hogy minél kevesebbet kelljen igazgatod a hajadat.

Kell a táplálás

A rövid hajnak bőven elég a balzsam, pakolásra nincs szükség – sajnos túlságosan gyakori a rövidebb hajú lányok között ez a tévhit. A hajhossz messze nem a legfontosabb tényező azt illetően, hogy szüksége van-e pakolásra a hajadnak (ráadásul ebből a szempontból a vállig érő már olyannak számít, aminek mindenképpen kell időnként extra táplálás, ápolás). Sokkal fontosabb azt figyelembe venni, hogy festve vagy szőkítve van-e a hajad, mennyit szárítod, vasalod, göndöríted, mennyire erős, vastag szálú, hajlamos-e kiszáradásra, mennyire sérülékeny.

Ezt teheted: A hajtípusodhoz passzoló pakolás 3-4 hetente egészen biztosan nem árt, vagyis inkább egészen biztosan nagyon jót tesz a hajadnak. Ha a hajad sérült, vagy sokféle károsító hatásnak van kitéve, akkor mehet gyakrabban, akár kéthetente is, de csak a végekre. Tény, hogy mivel a hajad nem hosszú, és valószínűleg gyakran vágatod, hogy megőrizze a formáját, jó eséllyel nem szupertápláló, újjáépítő, hanem inkább hidratáló, fényt és puhaságot adó termékre lesz szükséged. De legjobb, ha a fodrászoddal közösen választjátok ki a te tincseidhez leginkább passzoló pakolást.

Fotó: Getty Images

Ápold folyamatosan

Nagyon fontos, hogy a mosásoknál odafigyelj arra, hogy jó minőségű, a hajad típusához és igényeihez passzoló termékeket válassz, de a mindennapos ápolást sem hanyagolhatod el – és itt elsősorban a hajvégekre gondolunk. Ennél a hajhossznál a végek nagyon is szem előtt vannak, jobban, mint akár egy rövidebb, akár egy hosszabb fazon esetén, ráadásul a ruhád „hátteret ad” a tincsek végeinek, aminek köszönhetően még feltűnőbb, ha töredezik a hajad.

Ezt teheted: Szükséged van egy jó hajvégápolóra, amivel a mosások között is táplálhatod és felfrissítheted a hajadat. Viszont ne ess vele túlzásba, nem muszáj minden egyes nap használnod, és túl sokat se tegyél belőle, mert az sem a hajadnak, sem a ruháidnak nem tesz jót.

1
Kis adagot dörzsölj a tenyeredbe, majd finoman oszlasd el a tincseiden. Nedves és száraz hajon is alkalmazható.
Avon Advance Techniques Hajvégápoló szérum töredezett hajra
1 549 Ft
A fakó és károsodott haj ápolására kifejlesztett formula fényessé, egészséges megjelenésűvé és könnyebben kezelhetővé teszi a hajat.
2
Nedves és száraz hajon is használhatod, a hajad tápláltnak és védettnek érződik, és lenyűgözően fényessé válik tőle.
Elséve Extraordinary Oil hajápoló olaj minden hajtípusra
1 990 Ft
Luxushatású, selymes olaj, amely nem csupán puhaságot és fényt ad a hajnak, de minden szükséges tápanyagot is biztosít számára. 6-féle különleges virág olajjal gazdagított összetétele igényeinek megfelel.
3
Hajszárítás vagy formázás után befejező olajként vagy éjszakai kezelésként is használhatod, néhány csepp kell csak belőle a nedves vagy száraz hajra.
Lee Stafford Coco Loco With Agave Hair Oil hajolaj
4 290 Ft
A kókuszolaj egy természetes tápanyag, amely biztosítja a sérült haj táplálásához és helyreállításához szükséges nélkülözhetetlen fehérjéket, és hidratálja is a szálakat. Selymes puhaságot és finom trópusi illatot ad a tincseknek.
4
Törülközőszáraz hajra vidd fel és szárítsd bele, vagy csak vidd fel száraz hajra és fésüld át! 1-2 pumpálásnyi elég belőle, középtől a hajvégek felé dolgozd el.
Eleven Australia Smooth & Shine Anti-frizz hajvégápoló argán olaj
7 480 Ft
Az argán olaj puhítja a hajat és egyszerűen kezelhetővé teszi azt, ráadásul pára elleni védelmet is ad a tincseknek, így nedves időben sem engedi, hogy szöszös legyen a hajad.

Lassan nő? Nem is!

Ha úgy döntesz, megnöveszted, a vállig érő hossz teszi leginkább próbára a türelmedet. Mivel itt a vállad, ruháid miatt „felugrik” a hajad, el kell telnie hosszabb időnek, hogy látványos legyen a hosszabbodás. Plusz mivel a fent említett tényezők miatt hajlamos a hajad vállmagasságban a töredezésre, még kevésbé érzékeled majd, hogy növekszik.

Ezt teheted: Érdemes speciális, hajnövekedést „segítő” termékeket választanod: ezek nem (vagy nem feltétlenül) a hajhagymáknál hatnak és nem a növekedést stimulálják, hanem abban segítenek, hogy a meglévő hajhosszt megóvhasd, ne törjenek le, rövidüljenek meg a növeszteni kívánt szálak.

A vállig érő hossz átmeneti, mert növeszted a hajad? Remek tippjeink vannak!

Még több

Frizura