Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt vasalni kezdtem a hajamat

Eléggé alap beautycucc a hajsimító, de egy csomó trükkje van, amit jó, ha tudsz, hogy ne tegye tönkre a hajadat és könnyebb legyen a használata – a Cosmo szépségszerkesztőjének leghasznosabb tapasztalatai következnek.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt vasalni kezdtem a hajamat

Dús, vastag szálú, hullámos, saját akarattal rendelkező hajam van, ami könnyen szöszölődik és a párás időben azonnal „kiborul”. Én meg (nyilván) mindig is fényes, sima, egyenes tincsekre vágytam. Hosszú évekbe telt, mire megtanultam kezelni a hajamat, rengeteg fodrász és szépségszakértő volt ebben segítségemre, így mostanra elértem, hogy szeretem a hajamat. Olyannak is, amilyen a maga természetes valójában, de fényesnek, simának és egyenesnek is – mert most már tudom, hogyan varázsoljak ilyet belőle. És olyan szuper hackeket gyűjtöttem össze hozzá, hogy elmondhatom: a tincseim a sok formázás, vasalás, festés ellenére szakértők által elismerten is jó állapotban vannak. Szóval érdemes megfogadnod a tippjeimet, hogy te ne a saját hajad kárán tanuld meg a hajvasalás pro fogásait – azért nekem volt néhány melléfogásom, mire idáig eljutottam. Szívesen megkíméllek ettől téged (és a frizurádat is)! Összeszedtem, mi mindent lett volna jó tudni kezdő hajvasalóként, hogy ne tegyem próbára a hajam tűrőképességét és a hajszárítás-formázás se legyen másfél-két órás procedúra.

1. Rá lehet csúszni

Amikor a fodrászom megtudta rólam, hogy odáig vagyok a fényes-egyenes hajért, szárítás után még ki is vasalta nekem – én meg abba a puhaságba, fénybe, tartósságba azonnal beleszerettem. Onnantól az, amit én otthon a nagy körkefével ügyeskedtem, igazi amatőr munkának tűnt, pedig régóta gyakoroltam már, és egész szépen „ki tudtam húzni” a hullámos hajamat egyenesre. Ha te is abba a táborba tartozol, mint én, akinek jobban tetszik a fényesen sima mint a természetesen szöszös haj, akkor ha valaki egyszer tökéletesen kivasalja a hajadat, az elsietett vagy tessék-lássék simítással sosem leszel többé elégedett. Szóval nem telt el sok idő, amíg az én fürdőszobámba is bekerült egy hajsimító. De ekkor még nem aratott osztatlan sikert, mert meg is kellett tanulnom használni.

Fotó: Getty Images / CofeeAndMilk

2. Kell hozzá egy jó fésű

Próbálkoztam én eleinte, húzogattam a hajamon, meg is égettem párszor a kezemet, de nem lett olyan, mint amilyennek a fodrászom egyenesítette ki. Sokáig küzdöttem csendben, mígnem egyszer a szalonban borultam ki, hogy vagy az én hajvasalóm nem jó, vagy valamit rosszul csinálok, de ez a hatás nagyon nem az, mint amit én szeretnék. És persze kiderült, hogy nem az eszközzel, hanem a technikával volt a baj. Megszárítottam, majd becsíptettem, végighúztam rajta egyszer-kétszer, és vártam a csodát. Na, hát nagyon nem így kell hajat vasalni. Megmutatom lépésről-lépésre, hogyan:

  • Mielőtt nekikezdesz, legyen tökéletesen kifésülve a hajad.
  • Ugyanúgy lentről felfelé haladj vízszintesen leválasztott sávokban, mint szárításnál. Ha csak a hajtömeg tetejét simítgatod, úgy nem lesz jó.
  • Ne a kezeddel tartsd a tincset, amit vasalsz, hanem egy sűrű fogú fésűvel. Én praktikusan tupírfésűt használok: a nyele segít precízen leválasztani a tincseket, a sűrű fogazat előfésüli a hajat a simító előtt és segít utána megtartani, hogy ne a kezemet égesse meg a túlságosan felmelegedett tincs, ha nem figyelek eléggé.
  • Lassan, egyenletesen húzd a simítót, a fésűvel segítsd a munkát.
  • Igyekezz figyelni arra, hogy egy tincsen lehetőleg maximum kétszer húzd végig az eszközt.

Máris sokkal szebb lett így az összhatás, de a tincsek kissé merevek voltak, és a hajam a fejtetőmön lelapult. Azt hittem, ezek elkerülhetetlen dolgok, a hajvasalás ezzel jár – de nem!

3. Az előszárítás a legfontosabb

Rá kellett jönnöm, hogy nagyon nem mindegy, hogyan és mennyire szárítom meg a hajamat, mielőtt vasalni kezdem. Tapasztalataim szerint legjobb, ha nagy körkefével valamennyire kihúzod, de nekem ez a sok és szöszös hajammal vagy húsz percet hozzáad az egész procedúrához, szóval olyan megoldás kellett, amivel ez elkerülhető. Elkezdtem figyelni arra, hogy tökéletesen száraz legyen a hajam, mielőtt vasalni kezdem – erre a fodrászom figyelmeztetett. Egyrészt könnyebb így dolgozni, másrészt a haj épsége miatt is fontos. A megemeltséget pedig úgy tudom elérni, hogy a tőnél is figyelek arra, hogy teljesen megszáradjon a hajam, mert ha egy kicsit is nedves marad, a simítás húzó hatásának köszönhetően a végére teljesen lelapul. A fejemet előre hajtva szárítom a tincseim jó alaposan, amíg totálisan készen nem állnak a simításra.

Hajtincs, haj, hosszú haj, hajnövesztés

Fotó: Getty Images / Socha

4. El kell találni a hőfokot

Eleinte kicsit (igazából nem kicsit) rettegtem a hajsimító hőhatásától, és nem is értettem, miért van lehetőség 230 fokra állítani a hajvasalót. Sokat hallottam a hőkárosodásról, meg arról, mi minden borzalmat művel a tincsekkel, ezért 140 fokon próbálkoztam, néha 180-at is megpróbáltam, de tiszta parában voltam végig. Na ez egy elég nagy hibának bizonyult. A 140 fok egyszerűen nem elég ahhoz, hogy a vastag szálú, hullámos hajamat hatékonyan kisimítsa. Ezért sokkal többször kellett végighúznom az eszközt a szálakon, jóval több tortúrának kitéve őket, és még az eredménnyel sem voltam igazán elégedett. Rá kellett jönnöm, hogy én és a hajam is jobban járunk, ha 180 vagy inkább 200 fokot választok, DE előtte szuper hővédő hatású nem kiöblítendő terméket használok. Így ugyan magasabb a hőfok, de nem sokkal, viszont jóval kevesebb ideig éri az extrém hőhatás a hajamat.

5. A gőz mindent megváltoztat

Az én életemet legalábbis tényleg megváltoztatta a gőzölős hajvasaló. A L’Oréal Steampodja volt az az eszköz, amivel IGAZÁN olyan lett a hajam, amilyenre vágytam, ráadásul rövidebb idő alatt és tartósabban, mint addig valaha is. Ma már több márka is kijött ilyen készülékkel, és a Steampodból is elérhetőek újabb verziók, szóval szerintem igazán megéri egy próbát tenni vele, nekem hatalmas szerelem lett. És a gőz extraerős simító hatása csak az egyik dolog. A speciális ápoló, hővédő cuccok, amelyeket a gőzölés szinte „belevasal” a hajba a másik, ami sokat javított a hajam állapotán. Egy egész picit macerásabb a gőzölés a hagyományos simításnál, de én mégis gyorsabban megvagyok így, puhább tőle a hajam (nem olyan merev, mintha csak hővel dolgoznék), és párás időben sem veszíti el azonnal a formáját.

Még több hasznos tipp, amit jó lett volna hamarabb tudni – jöhet?

Még több

Frizura