5 dolog, amivel a hideg időben könnyen tönkreteheted a hajad

Nem csak az arcbőrödet vagy a kezedet, a hajadat is megviselheti a hideg időjárás, ha nem vagy elég óvatos!

5 dolog, amivel a hideg időben könnyen tönkreteheted a hajad

Most, hogy reggelente már 0 fok körüli a hőmérséklet, néhány dologra jobban oda kell figyelni nem csak a bőrödet, hanem a hajadat illetően is. Ha egészséges, erős, dús és fényes tincseket szeretnél, akkor nagyon fontos, hogy elkerüld a leggyakoribb hajhibákat, amelyek a zimankóban könnyen kicsinálhatják a fürtjeidet. Mutatjuk, milyen bakikat követnek el a legtöbben.

1. Hajvasalás után azonnal indulsz is

A szálak bizony felforrósodhatnak, amikor szárítod őket, ha pedig hajvasalót vagy göndörítőt használsz, akkor még jobban felmelegedhetnek. Ha indulás előtt mondjuk gyorsan átsimítod a tincseidet és már lépsz is ki az ajtón, azzal nagyon nem teszel jót a frizurádnak: a nagy hőmérsékletkülönbség hatására sérülékenyebbek lehetnek, könnyebben elveszíthetik a stabilitásukat és a nedvességtartalmukat is.

Erre figyelj: Várj egy kicsit, mielőtt kilépsz a mínuszokba, hogy legyen ideje a szálaknak szobahőmérsékletűre hűlniük.

2. Nem szárítod meg teljesen a hajadat

Ami nyáron belefér, az télen nem oké. Akkor sem, ha otthon vagy, akkor sem, ha lefekvés előtt marad kisebb-nagyobb mértékben nedves a hajad, akkor meg a leginkább nem, ha épp indulnod kell. Sem a szálaknak nem jó, ha nedvesek, amikor kilépsz a hidegbe, sem a fejbőrödnek. Ha a hajtövek maradnak nyirkosak, azzal azt kockáztatod, hogy a fejbőröd korpás lesz, kiszárad, viszketni fog. Nedves hajjal aludni egyébként sem jó ötlet, mert sokkal sérülékenyebbek ilyenkor a tincseid, de télen, amikor a szokásosnál esetleg alacsonyabb a szobád hőmérséklete, akkor különösen necces.

Erre figyelj: Ellenőrizd, hogy teljesen száraz-e a hajad – akkor is, amikor már kihűlt a hajad szárítás után. Fésüld át, és újra csekkolj – ha esetleg így nedvesnek érzed még, száríts rá.

 

ételek a szép hajért

Fotó: Getty Images / CoffeeAndMilk

 

3. Nem figyelsz oda a hidratálásra

Kint hideg van, bent a fűtött szoba levegője meleg és száraz, ráadásul a sálak, garbók, pulcsik extra terhelést rónak a tincseidre – ne csodálkozz hát, ha sprődebb, szárazabb ilyenkor a hajad.

Erre figyelj: Hogy ne fajuljon el a helyzet és ne kezdjen el akár töredezni miatta a hajad, fordíts egy kis extra figyelmet a hidratálásra – mondjuk egy szuper, kiöblítést nem igénylő balzsammal. És ha úgy látod, hogy nincsenek jó állapotban a hajvégeid, akkor vágass egy kicsikét a hajadból!

4. Nem hordasz sapkát

A fejbőröd nem igazán szereti az extrém hideget, szóval ha mínuszközeli a helyzet, akkor sapit fel. Akkor is, ha a szabadban futsz, síelsz, kirándulsz, akkor meg főleg, ha szeles az idő. Ezek mind-mind szárítják a tincseidet, szóval jobb, ha sapkával véded őket.

Erre figyelj: Ha száll a hajad, miután leveszed a sapit, tegyél rá egy kis száraz olajat, ez sokat segíthet.

 

haj, száraz haj, rizsvíz, hajápolás RF

Getty Images / CoffeeAndMilk

 

5. Nem megfelelő sapkát viselsz

A műszálas, nem szellőző darabokban beizzad a fejbőröd, aminek köszönhetően viszkethet, irritálódhat és hamarabb zsírosodhat. A pamut és gyapjú darabok viszont a szálaknak nem tesznek túl jót, mert érdes a felületük. Töredezhet, gubancolódhat a hajad egy durvább anyagú sapitól.

Erre figyelj: Jól szellőző, de hőtartó anyagú sapkát válassz, olyat, amelyik minél simább fonalból készült. Ha vékony szálú, töredezésre hajlamos a hajad, akkor jó ötlet olyan kalapot választani, amelynek szatén vagy még inkább selyem a bélése. A selyem a legkíméletesebb a hajaddal, nem szárítja, nem gubancolja és nem okoz sérülést.

Dúsabb hajat szeretnél? Vannak tippjeink!

Még több

Frizura