Így mosd a hajad, hogy jobban bírja a téli hideget

Ha fényes, erős, egészséges tincseket szeretnél, akkor néhány dologra télen sokkal jobban oda kell figyelned, amikor hajat mosol.

Így mosd a hajad, hogy jobban bírja a téli hideget

Az elég egyértelmű, hogy télen a bőröd kicsit másféle ápolást igényel, mint nyáron. Innen csak egy lépés, hogy a hajadra is másképp kell vigyáznod télen – és ennek a hajmosás egy nagyon fontos része! Ezekre a dolgokra figyelj, hogy a hajad és a fejbőröd is egészséges maradhasson egész télen, és ne meggyengült, megritkult frizurával kelljen nekivágnod az ünnepi időszaknak, majd a vitaminraktárakat próbára tevő hosszú télnek.

Szánj rá egy kis pluszidőt

Ha egyébként az egésszel megvagy fél óra alatt, ilyenkor akkor is tegyél hozzá gondolatban vagy 10 percet, hogy tényleg el tudj úgy készülni, hogy a frizurád télálló legyen. Egyrészt ne maradjon nedves sehol a hajad, legfőképp a töveknél ne – a fejbőröd egészségét kockáztatod, ha nyirkos hajjal mész ki a mínuszokba. Ráadásul arra is kell egy pici pluszidő, amíg a hajad és a fejbőröd „lehűl”. Ha hosszú és dús a hajad, simán előfordulhat, hogy egy hajszárítás-formázás izzasztó művelet, de minimum kimelegszel tőle. Adj magadnak időt, hogy teljesen helyre álljon minden, mielőtt elindulsz – ha még az út elején megizzadsz, mert ki vagy melegedve a hajszárítás miatt, azzal kellemetlen megfázást kockáztatsz.

A langyos a legjobb

Bár a hidegben csábítóan hangzik egy forró, vagy legalább jó meleg fürdő, és a tusoláshoz, sőt a hajmosáshoz is jobban esik a minél melegebb víz, tudd, hogy a hajad ezt nem igazán szereti (btw a bőröd sem). A középmeleg vagy langyos víz a tincseid számára legideálisabb – ha át szeretnél melegedni, a fürdővized lehet melegebb, de a hajadat mindenképp hűvösebbel mosd-öblítsd.

Fotó: US Getty Images

Legyen meleg a fürdőben

Ez segít abban, hogy ne a testedre, vagy épp a hajadra folyatott meleg vízzel akard átmelegíteni magadat. Ha mégis úgy alakul, hogy hideg van, és a szokásosnál melegebb víz esik jól, a hajmosás végén hűvössel öblítsd át a tincseidet – ezzel segíted, hogy a felemelkedett szarulemezkék könnyebben visszazáródjanak (aminek köszönhetően fényesebb lesz a hajad, valamint kevésbé sérülékeny és könnyebben kifésülhető).

Többször jöhet maszk

Ha egyébként csak háromhetente, vagy minden 5-6. mosásnál használsz hajápoló maszkot (egy átlagos állapotú, nem roncsolt hajnál ez teljesen rendben van), a hideg hónapokban egy kicsit azért növelhetsz a gyakoriságon. Ilyenkor a hideg, a lakás, iroda fűtött, száraz levegője, a sapkaviselés, a sálak, garbók, kabátok mind extra terhelést rónak a szálakra, jól jön egy kis plusz hidratálás, táplálás.

Fotó: Getty Images / puhhha

Ne húzd a szárítást!

Minél kevesebbet éri extrém hőhatás a hajadat, annál jobb – ezért általában arra biztatunk, hogy ha csak teheted, hagyd ki a szárítást. Ez télen maximum akkor férhet bele, ha nagyon meleg van a lakásban (távfűtéses otthonoknál gyakran ez a helyzet). Ha olyan a hőmérséklet, hogy pulcsit kell húznod, akkor a hajadnak nem igazán tesz jót, ha megvárod, amíg a levegőn megszárad. És az sem, ha törülközőbe tekered, és úgy hagyod hosszabb ideig, hogy minél jobban megszáradjon (ami egyébként, amikor meleg van, szintén hasznos trükk). Szárítsd meg legalább a hajtövet, ne hagyd sokáig nedvesen, és semmiképp ne feküdj le vizes hajjal (itt elolvashatod, miért).

Dúsabb hajra vágysz? Szuper tippjeink vannak!

Még több

Frizura