Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt lila sampont kezdtem használtam

Ha szőkítve van a hajad, akkor egészen biztosan ajánlották már neked a lila sampont. Elég extrém, de a Cosmo szépségszerkesztőjének sikerült vele megbarátkoznia, és neked is elárulja, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt lila sampont kezdtem használtam

Sok-sok évvel ezelőtt a fodrászom ajánlotta, hogy használjak lila pigmentekkel dúsított sampont. Vagy ő nem magyarázta el akkor pontosan, miért, vagy engem (akkor még) nem igazán érdekelt, miért is lesz ez jó nekem, de a flakonnyit, amit megvettem, ímmel-ámmal használtam el. (Igazából azért nem maradt a polc sarkában évekre, mert elég drága volt, professzionális fodrásztermék, sajnáltam volna, ha feleslegesen adtam volna ki érte ennyi pénzt.) Pedig ha tudtam volna mindazt, amit most tudok a lila samponokról és társaikról, a lila pigmentes hajápolókról, akkor hamar a legjobb barátok lettünk volna. Szóval álljon itt sok-sok év tapasztalata, hogy te már felkészült legyél, amikor megveszed az első (vagy a következő, esetleg újrakezdő) flakonodat.

1. TÉNYLEG szükség van rá

Bevallom, elsőre egy nagy humbugnak tűnt az egész. Aztán mikor egy sajtótájékoztatón kaptam egy kis bevezetést a hajfestés színelméletébe, máris megértettem, mi haszna is van a lila pigmentekkel: a hajfestések között a hajban megjelenő sárgás tónusok semlegesítésére valók. És tényleg: nekem olyan a hajam alapszíne, hogy nem igazán marad hamvas két festés között – de most már igen!!!

2. Minden lila lesz tőle

Ha olyan lendületesen mosol hajat, mint ahogy én szoktam, akkor a lila színből jut kábé mindenhová a fürdőben, merthogy eléggé intenzíven pigmentált a cucc. Szóval ha nem csak a hab, hanem maga a koncentrált termék fröccsen ide-oda, az nem halvány pasztell-lila lesz, hanem olyan jó intenzív LILA. A jó hír viszont, hogy könnyű lemosni – főleg, ha ezt azonnal, hajmosás után közvetlenül megteszed. Azóta megtanultam kicsit visszafogottabban hajat mosni, és utána gyorsan egy szivaccsal mindent áttörlök. Ja, és nagyon (NAGYON) alaposan mosom le, mert ha marad belőle mondjuk a hajtőnél, az szépen megszínezi a törülközőt.

Fotó: Getty Images / Anetlanda

3. Lehet trükközni az erősséggel

Mégpedig azzal, hogy mennyi ideig hagyod a hajadon. Ha egészen fehéres vagy ezüstös színt festetsz, akkor érdemes egy picit tovább fenn hagyni. Ám ha alapvetően inkább aranyos a szőkéd, csak azt szeretnéd megelőzni, hogy a búzaszínből csibesárga legyen, akkor elég egy tempós hajmosás.

4. Néha a pakolás jobb ötlet

Mivel a samponok viszonylag rövid ideig vannak a hajon, elég intenzíven pigmentáltak, hogy látható legyen az eredmény. A pakolások között viszont vannak enyhébben pigmentált változatok, amelyek hosszabb ideig fennhagyhatók, csodásan táplálják a szőkített hajat, de nem lesz túl erős a hamvasító hatásuk – nekem ezek jöttek be igazán.

5. Kombinálhatod is

Még egy trükköt kísérleteztem ki az évek során: a festés utáni pár hétben még egészen oké a szín, akkor nem hamvasító, hanem hidratáló sampont használok. Aztán a két mosásból először az egyiket váltom ki pigmentes samponra, majd ha már szükségét érzem, akkor a másodikat is. Vagy a sampon marad a hidratáló, fejbőrnyugtató változat, és pakolásból teszek fel pigmenttartalmút – egyszerre a kettő nekem sok lenne. Érdemes ezzel kísérletezni, szerintem ez egy olyan termék, amelyik megéri a befektetett energiát, próbálgatást.

Mutatunk pár szuper terméket, válassz!

1
Loreal Professionnel Serie Expert Blondifier Cool sampon
5 790 Ft
Acai bogyó kivonatában található polifenolokkal és lila pigmentekkel gazdagítva. Gyengéden tisztítja a hajszálakat, és semlegesíti a nemkívánatos sárga árnyalatokat a hűvös szőke hatás érdekében.
2
Loreal Paris Elséve Color-Vive Purple Sampon szőke, szőkített hajra
1 490 Ft
Segít, hogy melírozott barna, szőke vagy ősz haj a mosások során ne sárguljon be, semlegesíti a sárga és narancs tónusokat. UV-szűrővel gazdagítva.
3
Kerastase Blond Absolu Bain Ultra-Violet hajfürdő
8 050 Ft
Minden fontos hatóanyagot tartalmaz, amelyek megőrzik a hamvas szőke árnyalatot. Eltávolítja a haj szennyeződéseit, köztük a légszennyezés okozta lerakódásokat is, védi a hajat az oxidációtól és a szennyeződésektől.
4
Syoss Blonde and Silver lila sampon szőke és ősz hajra
1 290 Ft
Hatékonyan tisztítja a fejbőrt és a hajat, és visszaadja a haj természetes szépségét. Selymessé teszi a hajat, és legalább 90%-ban természetes eredetű összetevőket tartalmaz.
5
Shu Uemura Yubi Blonde erősítő kondicionáló szőke hajra
23 290 Ft
A Niigata területéről származó japán fehér bazsarózsával gazdagított világoskék krémbalzsam intenzíven revitalizálja, táplálja és simává varázsolja a hajat a tövektől egészen a hajvégekig.

Még egy csomó hasznos dolgot tudunk a szőke haj ápolásáról

Még több

Frizura