8 ok, amiért el kell kezdened jógázni

Ha úgy érzed, nem csak a testedre, hanem a lelkedre is ráférne egy kis edzés, akkor a jóga neked való! Sőt, Elekes Zsolt ayurvédikus hatha jógaoktató szerint akár még a rossz szokásaidtól is végleg elbúcsúzhatsz a segítségével!

8 ok, amiért el kell kezdened jógázni

Miért ajánlod a Cosmo-lányoknak a jógát?

Mert a jóga jó pár évszázada létező mozgásforma, ami rengeteg tapasztalat mentén formálódott. Egyrészt erősödhetsz tőle, másrészt gyógymozgásként is tökéletes – de csak akkor, ha megfelelő odafigyelés mellett tanulja az ember! A testünk ugyanis pont olyan egyedi, mint a személyiségünk: nincs belőle két egyforma.

Ha egy nap csak egy jógapózt csinál meg valaki, az melyik legyen?

Vannak, akik szerint a fejenállás az ászanák királya, és csupán ez is elég ahhoz, hogy megvilágosodjunk – én ebben nem hiszek. Szerintem például a sok fejenállás néhány ember egészségére kifejezetten káros hatással van. Éppen ezért én a magánóráimon egy személyre szabott sorozatot állítok össze mindenkinek, így az adott személy a saját igényeinek és testfelépítésének megfelelően jógázhat.

Akkor a YouTube –os jógaórák szerinted nem elég hatékonyak?

Arra tökéletesek, hogy a mindennapos rohanásban egy kicsit lenyugtassanak, de szerintem komolyabb testi, lelki és önismereti változásokat nem eredményeznek. Sőt, veszélyesek is lehetnek! A szakember jelenléte, és az, hogy személyre szabjuk a gyakorlatot, szerintem nagyon fontos.

joga-interju-elekes-zsolt-cosmopolitan2

(Fotó: Mihály Zoltán)

Ha valaki ellátogat hozzád egy jógaórára, már az első alkalom után érezheti a változást a testén?

Annyi biztos, hogy tetőtől-talpig izomláza lesz, és olyan izmokat ismerhet meg, amiknek eddig a létezéséről sem tudott.
A mindennapokban is érezhetőek a jógázás pozitív hatásai?

Persze! Nekem például sokkal több rossz szokásom lenne a jóga nélkül. Bár még így is fekete báránynak számítok az oktatók között, mivel húst eszem, és néha alkoholt is iszom, a rendszeres ászana gyakorlás segített lehiggadni, és az energiáimat inkább önfejlesztésre használom.

Mondj egyetlen olyan okot, amiért mindenkinek jógáznia kéne!

Mert kívül és belül is képes megváltoztatni. Ha például fájdalmakkal élsz együtt, az az agyi kapacitásodat is leterheli, amit utána nem tudsz más, kreatív célok megvalósítására felhasználni. Ha ezen segítesz, akkor máris jobbá teheted az életed. Ilyen fájdalmai, vagy testi „eltérései” mindenkinek vannak, amiket még a tükörben is láthatsz magadon (például, hogy nem húzod ki magad, vagy ferde a gerinced). De az igazi kihívás inkább a belső hibák megtalálása, hiszen azokat nem látod a tükörben…

Még több tippért lapozd fel a szeptemberi Cosmo jógamellékletét! 

Még több

Jóga