Állati ászanák – jógázz a kutyáddal!

Instán vagy YouTube-on belefutottál már doga, vagyis kutyás jóga videókba, de nem tudod, mi értelme az egésznek, és hogyan tudod rávenni a kis kedvencedet a közös gyakorlásra? Szabó Sylvia és Szappan Petra jógaoktatók elárulják!

Állati ászanák – jógázz a kutyáddal!

A doga (az elnevezés dog + yoga szavakból jött létre) őrület külföldön már több éve tombol, Amerikában például sok helyen tartanak csoportos órákat kutyákkal, de itthon sajnos még nincs ilyen. Sylvia és Petra is éppen ezért otthon gyakorolnak négylábú kedvenceikkel, nagyjából két éve.

doga-kutya-joga-cosmopolitan2

Adj egy jógapacsit!

Persze ne úgy képzeld el, hogy a  szőrmókok is végigcsinálják az ászanákat, és simán megy nekik a harcos vagy macska póz!A kutyás jógának inkább az a lényege, hogy együtt lazítsatok, nem kell ezért annyira komolyan venni, és nem is szabad elvárni azt, hogy úgy tudj koncentrálni, mint mikor egyedül gyakorolsz, hiszen bármikor kizökkenthet a kutyád, ha arcon nyal. Számukra ezek a gyakorlatok olyanok, mint a tréningfeladatok, amikért jutalomfalatokat kapnak. Valójában a kutyajóga, ha úgy tetszik, egy minőségi időtöltés a kedvencünkkel, ahol 100%-ban jelen vagyunk, feloldódunk, egy közös flow erejéig” – magyarázza Szappan Petra, modern jógini, astanga vinyásza és flow jóga oktató.

doga-kutya-joga-cosmopolitan15

doga-kutya-joga-cosmopolitan10

„Ahogy Petra is mondta, jutalomfalatokkal tudod rávenni a kedvencedet, hogy együtt végezze veled a pózokat, és gyengéden segíthetsz neki a pózoknál, nyújtásoknál” – veszi át a szót Szabó Sylvia, power flow jóga oktató és holisztikus egészség coach.

doga-kutya-joga-cosmopolitan6

doga-kutya-joga-cosmopolitan7

doga-kutya-joga-cosmopolitan19

És hogy miért jó a doga? „A kutyákra is ugyanúgy pozitívan hat a jóga, mint az emberekre. Nyugtatja őket, feloldja bennük az esetleg szorongásokat és fizikailag is segíthet nekik. Az én kutyusom például súlyos csípőproblémával küzd, ami miatt rendszeres gyógykezelésre van szüksége, és emiatt is kezdtem el vele jógázni. A masszázsok és nyújtások sokat javítottak a betegségén! Ezenkívül a doga a szív-és érrendszerükre is jó hatással van, így javítja a keringésüket” – meséli Sylvi.

doga-kutya-joga-cosmopolitan3

„Fontos még, hogy a gazdi és kutya közötti kötődést is nagyon erősíti a közös jógázás. Sokkal jobban egymásra tudtok hangolódni, meg szerintem ők nagyon érzik az ilyenkor áramló pozitív energiákat, Bubi legalábbis ilyenkor mindig velem akar lenni” – mondja Petra, akinek tényleg minden szavára hallgat kutyusa, még a hátára is simán felugrik és vidáman pózol ott.

doga-kutya-joga-cosmopolitan11

doga-kutya-joga-cosmopolitan12

doga-kutya-joga-cosmopolitan13

doga-kutya-joga-cosmopolitan14

Ha kedvet kaptál a dogához, próbáld ki te is otthon a négylábúddal: először csak engedd magadhoz, miközben gyakorolsz, például bújjon az öledbe a légzésgyakorlásoknál, relaxációnál, masszírozd közben gyengéden. Utána jöhet fokozatosan a közös pózolás!

doga-kutya-joga-cosmopolitan20

doga-kutya-joga-cosmopolitan18

doga-kutya-joga-cosmopolitan21

doga-kutya-joga-cosmopolitan9

És ne hidd, hogy csak különlegesen képzett, vagy bizonyos fajtájú kutyáknak megy a jóga. Petra kutyusa, Bubi papillon fajtájú, Sylvi kis kedvence, Mira pedig menhelyről örökbefogadott keverék, és mindketten szuperül dogáznak!

doga-kutya-joga-cosmopolitan1

„Gazdi, ez jó móka volt, kezdjük újra!”

Kövesd Sylvit (@sylshinee) és Petrát (@petraflow) Instagramon is, ahol megnézheted, hogyan jógáznak kutyáikkal a hétköznapokban!

Még több

Jóga