Ilyen volt 2020 egy jógaoktató szemén keresztül

Hullai Vikit, a Yogasecrets Studio egyik oktatóját idén ismerhetted meg, és lett az egyik legnagyobb támaszod a karantén alatt. De hogyan látja ő ezt az évet, mit tanult és hogyan áll a folytatáshoz? Ő maga írta meg nagyon személyes cikkében, egyenesen neked címezve.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ilyen volt 2020 egy jógaoktató szemén keresztül

1 éve tettem sikeres jógaoktatói vizsgát, és januárban lesz 1 éve, hogy tanítok is. Kimondani is fura. Ezalatt az 1 év alatt annyi minden történt, mint mással évek alatt.

A december szerintem minden ember életében a visszaemlékezésről szól. Visszaemlékszünk mindenre, ami történt velünk az elmúlt évben. A mosolyokra, a könnyekre, arra mit tanultunk, és mindenre, amit szeretnénk itt a búcsúzó esztendőben hagyni, elfelejteni.

2020 számmisztikában azt mondják, hogy a 4-es szám az alap. A 4-es évben jó egy vállalkozás alapjait megteremteni. Ki tudta ezt akkor januárban? Csak most néztem utána, ahogy elkezdtem ezt a cikket. Ha egy szóval megfogalmazhatnám, mit is adott számomra ez az év a jógában, akkor itt van rá a tökéletes szó: az alap.

Bár nehéz belegondolni, ha ez az év jelentette „csak” az alapozást, akkor mennyi minden vár még rám. Mi jöhet még ezután? Mindenki tudja, vagy legalábbis remélem, hogy a jó alap elengedhetetlen mindenhez az életben. Az, hogy mire mi épül, lehet itt beszélni házról, vagy akár emberi kapcsolatokról, vagy tudásról, az az egyik legfontosabb a végeredményt tekintve.

Januárban, amikor először álltam oktatóként a jógaszőnyegemen a Yogasecrets stúdióban, szinte fel sem fogtam, mi történik velem, de azt még kevésbé gondoltam, hogy ennyi élménnyel, ennyi tapasztalattal, ennyi Tőletek áradó szeretettel gazdagom 1 év alatt.

Amikor az oktatói tanfolyamot végeztem a Yogasecrets Akadémia keretein belül, még nem gondoltam, hogy a döntésem ilyen hatással lesz az életemre. Minél többet tanultam Dócs Tamástól, akinek hatalmas tudása van, annál jobban éreztem magamban egyfajta bizonytalanságot, hogy ez talán nem az én utam. Nagy Anna hitt bennem, az elejétől mondta, hogy ez az út mennyi örömet fog adni nekem, de akkor, napról napra tanulva, még kételkedtem ebben.

Az idei év alatt sok mindenhez alkalmazkodnia kellett mindenkinek! Így történt meg az is, hogy alig, hogy kialakultak a kis csapatok az óráimon, máris egy új helyzetben találtuk magunkat. Március mindenki életébe egy új világot hozott, ami még most is tart. Egyik napról a másikra kellett bezárni a stúdiót a személyes órák elől, és indultak az online órák. A Yogasecrets csapata a saját fizetős online platformon kívül szerette volna, hogy a jóga minél több emberhez eljuthasson, akiknek ebben a helyzetben szüksége van rá. Anna és a Cosmo.hu jóvoltából emberek hétköznapjainak részesei lettünk. Minden egyes nap várták a tavaszi 18:00 órát, a jelenlegi 16:00 órát, hogy 1-1 órára ingyenesen kiszakítsuk őket a valóságból. Kicsit eltereljük a gondolataikat, kicsit magukkal foglalkozzanak, kicsit megadják maguknak azt az 1 óra énidőt, ami csak róluk szól, még akkor is, ha esetleg a karantén idején az egész család, valahol több iskolás korú kisgyermek is egész nap együtt van, igen, szó szerint 24 órában.

Az online órák során üzenetben fejezték ki a tanítványok számunkra, hogy mit jelent számukra a jóga. Sokan életmentőnek érezték az adott helyzetben, sokan elképzelni sem tudták, hogy képesek egy ilyen dologra. Sokan nem is tudták, hogy ez is a jóga, és ezzel a mozgásformával ennyi mindent tudunk adni magunknak. Hogy számomra mi a jóga? A testet átmozgató, lelket simogató mozgásforma, ahol az ászanák sorozatán eljutunk abba a meditatívabb állapotba, ahol könnyedén tudunk megpihenni az óra végén, és ezzel könnyedén tudunk lerakni olyan terheket, amiket észrevétlenül cipelünk magunkkal. A jóga számomra még az énidő, amikor tényleg azt adod meg a testednek, amire vágyik a lelked. A tested rezdülései, ahogy az izomzatod reagál 1-1 pózban, számomra azt mutatja, a lelkem mélyén mire vágyom igazán. Ha erre a belső hangra figyelünk, akkor meg tudjuk adni magunk számára a teljes testi-lelki feltöltődést, amit 60-90-120 perc alatt adhatunk magunknak. Na de ha szívünkre tesszük a kezünket, a hétköznapokban mikor van arra idő, mikor van arra módunk, hogy ilyen szinten 1 órát csak magunkra figyelhessünk egy jóga órán kívül? Mikor adod meg magadnak, a napközbeni teendők között, hogy ez az óra meglegyen?

Rengeteg minden történt az egy évben. Március óta eljutottam oda, hogy háromszor is meg tudtam jelenni vezető kereskedelmi TV műsorban, és a jógáról beszélni, bemutatni, forgattak anyagokat velem az online jógáról, vagy amikor már visszaálltunk nyáron a személyes jógára, akkor arról. Nyáron is az a cél szerepelt a csapat szeme előtt, hogy minél több ember eljuthasson hozzánk személyesen is, akik korábban „csak” online ismertek meg minket. Nagy Annával közösen road showra indult a Yogasecrets, az enyém a Balaton part volt. Balatonkenese, Balatonszőlös, és Tihany Sajkod, ahol személyesen velem jógáztatok. Balatonszőlős legnépszerűbb éttermében 3-szor is volt alkalmam órákat tartanom Nektek. Amikor szembe találkoztam valakivel, aki elmondta, hogy a Cosmo FB-oldalán minden egyes nap velem jógázott, midig könny szökött a szemembe. Hihetetlen érzés, még mindig kiráz a hideg!

Rengeteg ember nappalijában, szobájában jártam. A jóga az emberek életének részévé vált. A videóimat 8 ezer – 279 ezer között nézték meg. Volt olyan, aki ismeretlenül oda jött hozzám egy étteremben a Balatonon, hogy „Nem Te vagy a jógás Viki?”, és elmondta, hogy mit adott számára az én órám hétről hétre! Az online közösség egyre csak nőtt. Van olyan tanítvány, aki a mai napig minden egyes Cosmo.hu-s órát végig csinál. A legfiatalabb korosztálytól van 72 éves tanítvány is, aki szintén ebben a világban találkozott velem.

Családokat kötöttünk össze, volt, hogy nem egy városban, nem egy országban lakó több generáció is velem jógázott, üzentek egymásnak az órám alatt. Lehet ezt könnyek nélkül megúszni? Együtt nevettünk, és volt, hogy együtt potyogtak a könnyeink.. Mert én minden tanítvánnyal együtt is sírtam. Nem csak az online térben, hanem személyesen is. Az interjúimban is gyakran meghatódom, amikor visszaemlékszem ezekre a pillanatokra – most is, mert szavakkal kifejezhetetlen, amiket 1-1 óra alatt át tudunk élni.

A meditáció nem lett többé tabu, a 21. századi nyugati emberének sem. Nyíltan tudunk beszélni az érzéseinkről, és megszokták azt is, hogy az én meditációmban mindig azt hallják amit aznap érzek. Energiákra figyelek, és sosem tanultam meg egy szöveget sem. Mindig csak a saját magam gondolatit továbbítom az órámon résztvevők számára

Hogy mit tanultam az egy évben?  Kapni, elfogadni! Tőletek azt a szeretetet, bizalmat, amit napi szinten kapok. Kapni egy inspirációt, hogy mutatjátok az utat, merre induljak tovább. Egy ilyen inspiráció hatására vagyok ma már kismama jógaoktató is, a képzést idén novemberben végeztem el, szintén a Yogasecrets Studio keretein belül.

Minden tanítványom, aki belép az órámra, belőlem megkapja a maximális támogatást, erőt ahhoz, hogy olykor olyan pózokban lássa magát, amiket korábban elképzelni sem tudott! Mi tényleg együtt sírunk, és együtt nevetünk, és a meditáció végén egymásnak hálát adva hajolunk meg… Hálát azért, amit Tőled kaptam, amit általad átéltem ebben az órában, ahogy visszatértél önmagadhoz a jóga által. És hogy mit hoz 2021? Már most nagyon sok új lehetőséget: tavasszal Zalakaroson tölthettek velem egy jógás hétvégét, míg nyáron újra Balaton, Kenesén pedig szervezés alatt az első testet átmozgató, lelket simogató táborom – remélem, minél többet találkozunk! Namaste.

Címkék: 20%+20% hullai viki jóga online jóga visszatekintés yogasecrets studio

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Jóga