Az ünnepi szezon a béke, a nyugalom és a lelassulás időszaka. Karácsony közeledtével nincs is jobb, mint egy pohár finom forralt borral vagy forró csokival bekuckózni a kanapén és filmet nézni. A karácsonyi filmek tárháza szinte már kimeríthetetlen, de azért mi most összeszedtünk tízet, amit idén (IS!) kötelező megnézned. 

Holiday 

Szinte hihetetlen, de a Holiday című film már 16 éves, mégis még mindig az egyik legkedvesebb ünnepi mozi, ami valaha létezett. Mára már igazi klasszikussá nőtte ki magát a Jude Law, Cameron Diaz, Kate Winslet és Jack Black főszereplésével készült alkotás, melyben a legváratlanabb dolgoból sülnek ki a legjobbak. Ha még nem láttad, akkor idén mindenképpen pótold, ha pedig már rongyosra nézted, akkor ezúttal se hagyd ki! Zsepiket elő, mert a sírás garantált. 

Igazából szerelem 

Oké, ennek kapcsán sokat nem is szeretnénk mondani. Richard Curtis klasszikusa gyakorlatilag nélkülözhetetlen eleme az ünnepi kínálatnak. Mindegy, hogy hányszor láttad, ez egyszerűen egy olyan alkotás, ami megkerülhetetlen karácsonykor. Ha esetleg még nem láttad, akkor pótold gyorsan, ha pedig valami vicceset olvasnál a forgatás kapcsán, akkor csekkold mit mondott nem is olyan régen a sztori egyik főhősét alakító Hugh Grant

A Grincs 

Mondjuk ez nem egy könnyed, üdítő ünnepi mozi, de annyi biztos, hogy az ünnepi szezonban rendre előkerül a pocakos, zöld hajú, karácsonyt utáló Grincs (Jim Carrey). Mondjuk, mint nemrég kiderült, hamarosan debütál a horror verzió is, de mi a meghitt, ünnepi készülődés közepette inkább az eredetit ajánlanánk. 

Reszkessetek, betörők! 1-2 

Ehhez kell egyáltalán bármit is hozzáfűzni? A Reszkessetek betörők első és második része olyan ikonikus része lett a karácsonynak, hogy ha véletlenül egy évben valamelyik csatorna nem adja le, akkor máris háborogni kezdenek az emberek. Hiszen, hogyan is szól a mondás: Nincs karácsony Kevin nélkül! 

Múlt karácsony 

Bár ez egy viszonylag friss film – 2019-es –, de a Trónok harca színésznője, Emilia Clarke főszereplésével készült történet bájos fűszere lehet az ünnepi készülődésnek. A sztori szerint a fiatal Kate egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban dolgozik, és egy kissé elveszettnek érzi magát. Aztán a boltja előtt találkozik egy jóképű férfival, aki arra ösztönzi, hogy közelítsen egy kicsit vidámabban az élethez. 

A szerelem illata 

Szintén egy viszonylag friss filmről van szó. A szerelem illata tavaly karácsony előtt debütált a Netflixen, aztán hamar a közönség kedvencévé vált. Ha még nem láttad, akkor idén itt a lehetőség, hogy pótold. A történet szerint egy Los Angeles-i újságírónő, Natalie (Nina Dobrev) egy randiappon megtalálja a tökéletes pasit, akivel sokat beszélget, de amikor 5000 kilométert utazik, hogy meglepje a férfit karácsonykor, ráébred, hogy átverték.

Szinglilét 

Szintén 2021-ben került fel a Netflixre a Szinglilét című romantikus karácsonyi mozi. A cselekmény egy meleg férfit követ, aki ráveszi a legjobb barátját, hogy a párjának adja ki magát, amikor hazamegy karácsonyra, de az anyja egy vakrandira hívja. A történet persze alaposan bonyolódik ezen a ponton, de ha még nem láttad, akkor most nem löjjük le a poént. Karácsony előtt valamelyik este remek kikapcsolódás lehet. 

Alkalmi randevú (Holidate)

Két idegen megelégeli, hogy szingliként tölti az ünnepeket, és megbeszélik, hogy egész évben egymás plátói kísérői lesznek, csók és szex nélkül, csakhogy közben valódi érzések támadnak köztük. A 2020-ban bemutatott amerikai romantikus-vígjáték főszerepében Emma Roberts látható, a történet pedig könnyed és magával ragadó, remek választás lehet egy hűvös decemberi estén. 

Szerelem a végzeten (Serendipity) 

Hivatalosan is ez az egyik kedvencünk. A 2002-ben bemutatott film, Sara (Kate Beckinsale) és Jonathan (John Cusack) kalandos találkozását, szétválást majd újra egymásra találását dolgozza fel. Minden egy karácsonyi vásárlás közepette kezdődik, majd pedig a szerelmesek a Central Parkban, a hóesés közepette találnak újra egymásra, hogy aztán a végén ismét egy  karácsonyi  vásárlás közben csodálhassuk meg az évek óta tartó boldogásukat. Persze mondhatnánk, hogy a legjobb történetek egy kasmírkesztyűvel kezdődnek, de valószínűleg ez csak a Serendipityre igaz. Ennek ellenére imádjuk, december szinte kötelező, ne hagyd ki te se! 

Karácsonyi vakáció 

Végül, de nem utolsó sorban az ünnepi filmlistára mindneképpen kerüljün fel a Karácsonyi vakáció, ami humorában vetekszik a Reszkessetek betörőkkel. A Griswold család karácsonyi kalandjait elnézve szem garantáltan nem marad szárazon. No, persze nem a sírástól, hanem a nevetéstől. Clark Griswold (Chevy Chase) és családja humorban nem ismer tréfát, így, ha a közös családi karácsonyt jó hangualtban szeretnétek eltölteni, akkor ezt a filmet melegen ajánljuk. 

(via)