Az ünnepi időszak folyamán a szűk családi-baráti körödön kívül rég nem látott rokonokkal, kellemes (és kellemetlen) ismerősökkel, valamint még egy sor olyan emberrel találkozhatsz, akikkel a mindennapi életed során nem (mindig) futsz össze. Különösen fontos ilyenkor a jó benyomás és a viselkedési alapszabályok betartása, mert legyünk őszinték: ez az az évi egy alkalom, ami alapján meg fognak ítélni az emberek. Összegyűjtöttünk tehát 6 olyan tabu dolgot, amit soha ne mondj ki mások előtt, sőt, a békesség kedvéért ki se ejts a szádon a karácsonyi asztalnál! 

1. Ezt kellene csinálnod....

Inkább ne mondd meg másoknak, hogy mit kellene csinálniuk, akkor jársz a legjobban! Akármilyen bugyután viselkedik valaki, hagyd meg neki, hogy bohócot csináljon magából és inkább ne avatkozz közbe. Ezzel elkerülheted, hogy drámakirálynőnek, kibírhatatlannak vagy ítélkezőnek tartanak a családtagjaid. Bármi gáz van, inkább maradj csendben: a legtöbben úgysem fogják kibírni, hogy ne avatkozzanak közbe! 

2. El tudod hinni, hogy XY ezt csinálta?

Csak a pletykálást ne! A rosszmájú pletykálkodás inkább téged minősít, nem azt az ember, akiről maga a pletyka szól.  Nagyon kellemetlen később visszahallani, hogy miket mondtál XY-ról, még akkor is, ha tulajdonképpen semmi rosszat nem állítottál, csak a tényeket közölted róla. Akkor sem éri meg! 

3. A legjobb karácsonyi menü/ajándék/program XY-kor volt

Lehet, hogy észre sem veszed, mert ilyesmi még véletlenül is kicsúszhat az szádon, de ha a karácsonyi ünnepek alatt arról beszélsz, hogy mennyivel jobb volt valami tavaly, tavalyelőtt vagy X évvel ezelőtt, azzal csak megbántasz másokat. Szóval anyukád tavalyi sütijét se méltasd, ha az idei nem lett olyan finom; ahogyan a testvéred X évvel ezelőtti szuper ajándékát se hozd fel példának, ha a mostani nem tartozik a kedvenceid közé. A karácsonyi legeket majd ráérsz a nyáron megvitatni, addig ne is beszélj róluk!

4. Annyira máshogy nézel ki! híztál? Fogytál? 

A külsőségekre irányuló kommentek rettentő gázak. A súlyról és a testi változásokról nem illik beszélni, mert könnyen balul sülhet el a dolog. Soha nem tudhatod, kire miért tört rá a változás... A dicséretekkel viszont ne fukarkodj, mert azokat mindenki szereti! Ha mást nem, egy táskát, egy rúzst vagy egy új ruhát mindenképpen meg lehet dicsérni, de azért ne ess túlzásokba! 

5. Mikor fogsz megházasodni/gyereket vállalni/költözni/munkahelyet váltani? 

Akárcsak a külső megjelenést érintő kommenteket, a munkahelyi és a párkapcsolati változásokat firtató kérdéseket is kerüld. Hidd el, ha itt lesz az ideje és közöd lesz hozzá, meg fogod tudni a válaszd. Még az is lehet, hogy magától leszel valamibe beavatva, de semmilyen kényes változást érintő dologra ne kérdezz rá. Ne feledd: soha nem tudhatod, hogy más életében éppen mi zajlik!

6. Bárcsak itt lenne XY, nagyon hiányzik XY!

Mindenkinek nagyon hiányzik és mindenki ugyanerre gondol. A legtöbben mégsem mondják ki, mert vannak olyan tiszteletudók és érzékletesek, hogy nem rontják ezzel el a karácsonyi menüt, ami egy évben csak egyszer történik. Valakinek a hiánya, a tragikus halála vagy bármilyen negatívuma tehát legyen teljes tabu a családi asztalnál! 

Via